De provincie Zuid-Holland zet zich in voor schone, betaalbare en betrouwbare energie voor haar inwoners en bedrijven. Naast energiebesparing, duurzame warmte en wind op zee vraagt dat om lokale opwek met zon op dak en wind op land, ook in Lansingerland.
Windmolens in Lansingerland
De provincie Zuid-Holland zet zich in voor schone, betaalbare en betrouwbare energie voor haar inwoners en bedrijven. Naast energiebesparing, duurzame warmte en wind op zee vraagt dat om lokale opwek met zon op dak en wind op land, ook in Lansingerland.
In 2012 hebben de provincie en een aantal gemeente in de voormalige stadsregio Rotterdam afspraken gemaakt over het realiseren van windenergie. De afspraken zijn vastgelegd in het Convenant Realisatie Windenergie Stadsregio Rotterdam 2012. De gemeente Lansingerland was één van de ondertekenaars van dat convenant. De locatie Prisma/BleiZo wordt hierin aangegeven als "potentiële locatie" voor 12MW. In 2021 heeft de gemeente Lansingerland een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren.
Er zijn daarbij drie locaties onderzocht waar windmolens zouden kunnen komen:
- Kruisweg Oostzijde,
- Bleizo-West,
- Noordpolder.
Op basis van dit onderzoek kwam de gemeente in 2023 tot de conclusie om niet verder te gaan met de verkenning en ontwikkeling van windmolens in BleiZo of op de andere twee alternatie locaties. Vervolgens heeft de provincie een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren waaruit naar voren kwam dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Daarop heeft de provincie besloten de regie weer zelf ter hand te nemen en voorbereidingen te treffen voor een zogeheten projectbesluit. Daarbij heeft de provincie het voornemen om op een of meerdere van deze locaties de opwek van in totaal 15 Megawatt aan windenergie mogelijk te maken.
Projectbesluit
Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn provincies verplicht om bij windprojecten een projectbesluit te nemen.
Met deze kennisgeving informeren wij u over de formele start van de projectprocedure voor de windmolens in Lansingerland.
In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.
De procedure voor het nemen van een projectbesluit bestaat uit 4 stappen:
- Kennisgeving voornemen en participatie
- Verkenning
- Voorkeursbeslissing
- Projectbesluit
Kennisgeving voornemen en participatie
Met de 'kennisgeving voornemen en participatie' geeft het bevoegd gezag (in dit geval de provincie) aan dat het een verkenning gaat uitvoeren naar een bestaande of toekomstige opgave in de fysieke leefomgeving: bijvoorbeeld de realisatie van windenergie in een bepaald gebied. Ook staat hierin hoe het bevoegd gezag de verschillende partijen betrekt. Partijen zoals inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen.
Verkenning
Tijdens de verkenning wordt door de provincie onderzocht welke van de drie bovengenoemde locaties het meest geschikt is voor de realisatie van 15 Megawatt windenergie. Voor de verkenning laat de provincie een planMER uitvoeren. In de planMER worden de effecten van de windmolens op het milieu en de leefomgeving onderzocht. De procedure voor de planMER begint met het vaststellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin wordt vastgelegd welke onderwerpen in de planMER worden onderzocht en op welke manier. Deze NRD wordt na publicatie van deze kennisgeving voornemen projectbesluit en participatie gedurende 8 weken ter inzage gelegd waarbij eenieder in de gelegenheid gesteld wordt om zienswijzen in te dienen.
Voorkeursbeslissing
Na afronding van de planMER besluit Gedeputeerde Staten welke van de drie onderzochte locaties, of een combinatie daarvan, zij het meest geschikt vindt voor de realisatie van de windmolens. Dit wordt de voorkeursbeslissing genoemd. De voorkeursbeslissing is de afsluiting van de verkenning.
Projectbesluit
Na het nemen van de voorkeursbeslissing volgt de procedure voor het nemen van het projectbesluit. In het projectbesluit stelt de provincie de ruimtelijke inpassing en de vergunningverlening vast. Indien nodig wordt de omgevingsverordening aangepast en de omgevingsvergunning wordt verleend. *)
*) Voor de vaststelling van het projectbesluit is Gedeputeerde Staten het bevoegd gezag, tenzij de locatie voor de windmolens nog zijn opgenomen in het provinciale omgevingsbeleid, wat dan moet worden aangepast, in dat geval is Provinciale Staten het bevoegd gezag. Voor de locaties A) Kruisweg Oostzijde en C Noordpolder is dat laatste het geval.
Planning
Verkenningsfase: november 2024 - juli 2025
Voorkeursbeslissing: december 2025
Naar verwachting wordt het projectbesluit in 2028 genomen en worden de windmolens in 2031 opgeleverd.
Participatie
Bij de ruimtelijke inpassing en vergunningverlening van windmolens vindt de provincie tijdige en goede informatievoorziening van groot belang. Waar mogelijk willen wij u ook in de gelegenheid stellen om uw mening en ideeën in te brengen over de uitwerking van dit plan.
De provincie heeft een communicatie en participatieplan opgesteld waarin is uitgewerkt hoe zij dit gedurende de planvorming wil gaan doen. U treft het communicatie en participatieplan als bijlage bij deze kennisgeving en u wordt gedurende 8 weken in de gelegenheid gesteld hierop te reageren.
Het communicatie en participatieplan bevat o.m. de volgende activiteiten:
- Er worden circa twee keer per jaar informatieavonden georganiseerd. De eerstvolgende in november/ december over de NRD,
- Er worden online informatiebijeenkomsten georganiseerd,
- De bijeenkomsten met de klankbordgroep worden voortgezet,
- Er wordt nieuwsbrief uitgebracht,
- Voor beroepsmatige belanghebbenden, (semi) overheden worden er regelmatig overleggen georganiseerd.
Reageren
Provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om vragen te stellen over dit project of om vragen te stellen en suggesties te doen. Deze moeten echter wel voldoen aan een paar randvoorwaarden. Nut en noodzaak van windenergie staan hier niet ter discussie en ze moeten gaan over windmolens in de gemeente Lansingerland. Niet daarbuiten. We horen graag of u suggesties heeft over de communicatie en participatie. Of over welke van de drie locaties uw voorkeur, of minste afkeur heeft.
Hoe kunt u reageren?
U kunt vanaf 25 november 2024 tot en met 17 januari 2025 een reactie indienen over deze kennisgeving en over het concept communicatie en participatieplan.
Meer informatie kunt u vinden op de website van de provincie
https://windlansingerland.zuid-holland.nl/
En op de speciale projectwebsite Lansingerland voor dit project.
U kunt op twee manieren een zienswijze indienen:
Digitaal: via het contactformulier.
Of per post: met een brief aan:
Provincie Zuid-Holland, t.a.v. Windenergie Lansingerland met als onderwerp: NRD windmolens Lansingerland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
Over de NRD kunt in dezelfde periode zienswijzen indienen. Meer informatie hierover vindt u in kennisgeving voor de NRD die tegelijk met deze kennisgeving wordt gepubliceerd.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Al uw reacties, suggesties ideeën en kennis worden bekeken en beoordeeld. We koppelen u persoonlijk terug wat we met uw inbreng gaan doen. Daarnaast zijn er momenten dat u ons kunt ontmoeten en uw inbreng kunt geven. Belanghebbenden en inwoners in het gebied nodigen wij uit voor deze (informatie)bijeenkomsten zoals hierboven genoemd onder het kopje participatie.
Zienswijzen op de NRD worden verwerkt in een Nota van Antwoord. Vervolgens worden de reacties gebruikt bij het uitwerken van de planMER en het opstellen van het projectbesluit.
Meer informatie hierover vindt u in kennisgeving voor de NRD die tegelijk met deze kennisgeving wordt gepubliceerd.
Als u een reactie heeft gestuurd, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig.
Contact
Heeft u vragen of heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op via: wind-lansingerland@pzh.nl