Gezonde voeding in gezond werk
Met de Nieuwe Lunchcultuur bewegen we samen met werkgevers én werknemers naar een nieuwe, gezonde lunchcultuur op de werkvloer. Zodat iedereen die dat wil groenterijk, relaxt en sociaal luncht. Zo maken we een gezonde werklunch de norm.
Binnen de beweging de Nieuwe Lunchcultuur loopt een programma waarin je als bedrijf in 8 maanden aan de slag kan met je eigen ambitie. Die ambitie verschilt per bedrijf: denk aan de verbinding met lokale producenten, een meer plantaardig aanbod en het tegengaan van voedselverspilling.
Wil jouw bedrijf zich ook aansluiten? Ga naar: https://www.nieuwelunchcultuur.nl/
Fit for the Job-toolkit
Hoe kun je beroepsvitaliteit op een eenvoudige en leuke manier in de praktijk brengen? Dat staat in de Fit for the Job-toolkit. Met deze praktische toolkit gaan praktijkbegeleiders samen met mbo-stagiairs aan de slag om bij een stage ook gezond te gaan werken. Jongeren geven meteen het goede voorbeeld voor gezondheid op de werkvloer. Zo ondersteunen we een vitale beroepsbevolking van de toekomst.
Wil jij ook meedoen met jouw bedrijf of school? Ga naar Beroepsvitaliteit — JOGG
Voedseleducatie
De provincie Zuid-Holland ondersteunt de landelijke Alliantie Schooltuinen. Op die manier leren kinderen al jong over duurzame voedselproductie. Een schooltuin is groen en biedt kinderen de kans bewegend te leren in de buitenlucht. En de groenten die kinderen zelf verbouwen smaken lekkerder. Die ervaring neem je de rest van je leven mee: jong geleerd is oud gedaan. Doet jouw school ook mee? Kijk op: https://alliantieschooltuinen.nl/
Jong Leren Eten
Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken. Dat is het doel van het programma Jong Leren Eten. Er zijn voor iedere regio in Zuid-Holland "menukaarten" met passend aanbod aan voedseleducatie beschikbaar. Het aanbod gaat van hulp bij het maken van beleid tot een meer praktisch aanbod, zoals moestuinieren, proeven, koken, lessen, excursies en boerderijbezoek. Er zijn 32 gecertificeerde moestuincoaches voor Zuid-Holland. Twee makelaars helpen met alles rondom moestuinieren. Wil jij ook aan de slag met je school? Kijk op: https://www.jonglereneten.nl/
Young Innovators Programma
Met het Young Innovators Programma van Stichting Technotrend willen we jongeren actief betrekken bij maatschappelijke vraagstukken in Zuid-Holland. Jongeren denken mee over een voedselomgeving die inwoners gezonder laat eten. Hierdoor worden de jongeren aan het denken gezet over hun eigen eetgewoonten en hoe een gezonde voedselomgeving eruit ziet. Ook meedoen met het Young Innovators programma? Kijk op:https://www.young-innovators.nl/.
Voedselomgeving: City Deal
De provincie Zuid-Holland neemt deel aan de City Deal gezonde & duurzame voedselomgeving. De ambitie is om de voedselomgeving in 2030 overwegend gezond en duurzaam te maken. Vooral rond scholen, in openbare gebouwen, in supermarkten, catering en horeca. Hierdoor zijn mensen fitter, vitaler en weerbaarder tegen ziekten. Ook draagt het bij aan een duurzame wereld, waarin natuur, milieu en klimaat in balans zijn. In Zuid-Holland zijn Leiden, Den Haag en Rotterdam aangesloten, net als de provincie Zuid-Holland.
Wil je meedoen? Kijk op: https://agendastad.nl/citydeal/gezonde-en-duurzame-voedselomgeving/
Voedselfamilies
Wat hebben groene ontmoetingsplekken en sociale voedselinitiatieven gemeen? Wat is hun meerwaarde voor een gezonde leefomgeving? Op die vragen geeft het rapport ‘Waar gezondheid gebeurt’ antwoord. Dit veldonderzoek is in opdracht van de provincie uitgevoerd door de Voedselfamilies. Bij deze Voedsel-verbindingsplekken, zoals buurttuinen en aanschuiftafels, kom je in aanraking met een gezonde en duurzame levensstijl. Ze vergroten de kwaliteit van leven in de wijk, brengen mensen samen en zetten mensen aan tot een gezonder leven.
Kijk op: https://www.voedselfamilies.nl/2024/05/29/voedsel-verbindingsplekken-waar-gezondheid-gebeurt/
![](/publish/pages/34999/172px/gedraaide_wortels_blok.jpg)