Deltares en de provincie Zuid-Holland hebben in samenwerking met de waterschappen onderzocht van er zou gebeuren als de uitzonderlijk grootschalige neerslag die in 2021 in Limburg viel, in Zuid-Holland zou vallen. Uit deze stresstest blijkt dat er op veel plaatsen water zou blijven staan, vooral in polders. Veel watergangen in Delfland en Rijnland zouden te maken krijgen met kritische waterstanden en kadedoorbraken zijn niet uitgesloten.
Voor het afvoersysteem van het Amsterdam Rijnkanaal en het Noordzeekanaal kunnen moeilijke keuzes nodig zijn, bijvoorbeeld voor het instellen van maalbeperkingen. Naar verwachting vallen er geen grote aantallen slachtoffers, zoals in België en Duitsland gebeurde.
Hoewel de grootschalige neerslag zoals deze in Limburg viel zeer uitzonderlijk is, zorgt klimaatverandering ervoor dat weersextremen toenemen. Deltares concludeerde in november 2021 dat de gevolgen van de Limburgse bui ook in andere provincies groot zouden zijn. Ook adviseerde Deltares provincies om op basis hiervan een bovenregionale stresstest uit te voeren. Zuid-Holland is de eerste provincie waar deze stresstest is uitgevoerd.
Grootschalige wateroverlast geeft veel schade aan landbouw, recreatie en glastuinbouw en ook schade aan bedrijventerreinen, industrie en er worden veel woningen getroffen. Tijdens de wateroverlast kan sprake zijn van stroomuitval en is sprake van een grote impact op de infrastructuur en bereikbaarheid, ook van cruciale locaties zoals ziekenhuizen en brandweerkazernes. Met name op provinciale en lokale wegen is er grotere kans op wateroverlast op laaggelegen weggedeeltes en tunnels.
Naar het onderzoek 'Wat als de Limburgbui op Zuid-Holland valt?