We hebben steeds vaker te maken met hittegolven en de vraag naar koeling van gebouwen neemt snel toe. Op dit moment kiezen veel gebouweigenaren voor airconditioners, maar dit is geen duurzame keuze. Gemeenten hebben handvatten en richtlijnen nodig om het duurzaam koelen van gebouwen mogelijk te maken. Dit staat in het ‘Whitepaper duurzame warmte en koude voor onze gebouwde omgeving’ van de provincie Zuid-Holland.
We hebben steeds vaker te maken met hittegolven. Hittegolven zorgen nu al voor bovenmatige sterfte onder kwetsbare groepen, zoals ouderen en zieken. Daarnaast verslechtert hitte de gezondheid en productiviteit van de beroepsbevolking en kunnen kinderen slechter leren bij hitte.
De vraag naar koeling in gebouwen neemt hierdoor snel toe en is ook hard nodig met de toename van de klimaatverandering.
We hebben echter nog veel te weinig aandacht voor slim en duurzaam koelen. Zo stijgt het aantal huishoudens met een airco snel. Dit kost steeds meer energie en zorgt voor opwarming in de buitenruimte, waarmee wordt bijgedragen aan zogenaamde hitte-eilanden. De warmte die uit een gebouw wordt geblazen, komt namelijk in de omgeving terecht. Juist als het al warm is, is dat ongewenst.
Duurzame alternatieven
We zullen werk moeten maken van duurzame koeling om de negatieve effecten van koelen met airco’s te beperken. Het gaat niet alleen om duurzaam koelen, maar ook om slimme methoden om opwarming van gebouwen te voorkomen.
Duurzame alternatieven zouden kunnen bestaan uit een collectief koudenet (collectieve koeling met water) of uit individuele koudebuffers. Waar koude een collectieve voorziening moet worden, is het handig dat zo vroeg mogelijk te onderkennen en al vroeg te besluiten. Dit leidt tot de vraag: hoe kun je vanaf nu de koude en de warmte vraag inpassen? Hiervoor heeft de provincie Zuid-Holland initiatief genomen om te komen tot een ‘Afwegingskader duurzame warmte en koude’ om de toenemende behoefte aan koeling op een duurzame manier vorm te geven.
De eisen en wensen van betrokken partijen zijn in kaart gebracht en vormt een start voor het ontwikkelen van een afwegingskader duurzame warmte en koude. Het whitepaper is opgesteld, waarin deze urgentie is beschreven. De provincie Zuid-Holland heeft dit whitepaper, mede namens de gemeente Rotterdam en het Klimaatverbond, aangeboden aan minister Hugo de Jonge.