Onze ambitie
Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.
Actueel
Zuid-Holland zet zich sinds 2012 in voor haar zeven erfgoedlijnen. Zij vertellen het verhaal van de historie van onze roemrijke provincie. In het afgelopen anderhalf jaar heeft de provincie deze zeven succesvolle erfgoedlijnen aan een herijking onderworpen. In deze herijking is enerzijds rekening gehouden met wat er de afgelopen periode is bereikt. Maar we hebben ook vooruit gekeken en geïnventariseerd of we nog de goede dingen doen en of er kansen zijn die we nog kunnen benutten. Op 12 november hebben Gedeputeerde Staten de plannen voor de herijking vastgesteld.
Zowel vanuit externe partijen als vanuit de politiek zien we dat er wensen zijn ten aanzien van herijking en doorontwikkeling. Deze collegeperiode, die zich kenmerkt in een ‘Krachtig Zuid-Holland’, is een uitgelezen moment om waar nodig ook een nieuwe koers in te slaan. Concreet betekent dit dat de erfgoedlijn Trekvaarten gaat uitbreiden met de trekvaartverbindingen Leiden-Utrecht en Gouda-Amsterdam en dat de erfgoedlijn Waterdriehoek transformeert tot de erfgoedlijn Maritieme Industrie.
Beleid en uitvoering
Op een aantal plekken in de provincie is die geschiedenis in het landschap terug te zien. Aan de hand van zeven ‘erfgoedlijnen’ maakt de provincie Zuid-Holland de geschiedenis van het landschap nog beter zichtbaar en beleefbaar. Een erfgoedlijn is een geografische lijn (kust, trekvaart, oude duinenrij, enzovoort) die verschillende punten op de kaart verbindt tot één geheel met een gemeenschappelijk historisch verhaal.
Bij de provincie Zuid-Holland staan 7 erfgoedlijnen centraal:
- Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland
- Oude Hollandse Waterlinie
- Atlantikwall
- Landgoederenzone
- Trekvaarten
- Historisch Haringvliet
- Maritieme Industrie
Samenwerking
Het ontwikkelen van de erfgoedlijnen kan de provincie niet alleen. Daar zijn veel partijen bij betrokken. Elke erfgoedlijn kent een netwerk van belanghebbenden; de zogenoemde erfgoedtafels. Alle partijen die geïnteresseerd zijn in de erfgoedlijn of er belang bij hebben kunnen hieraan deelnemen. De erfgoedtafels variëren in bezetting van 20 tot meer dan 50 partijen zoals overheden, eigenaren van monumenten, allerhande ondernemers, musea, bibliotheken, vrijwilligers, stichtingen verenigingen en fondsen.
De erfgoedtafels leveren met veel energie voor elke erfgoedlijn een gezamenlijk wensbeeld en een meerjareninvesteringsprogramma. Het resultaat is een lijst met projecten, waarvoor een bijdrage van de provincie noodzakelijk is: het Maatregelenpakket erfgoedlijnen. Jaarlijks wordt een nieuw maatregelenpakket vastgesteld op advies van de erfgoedtafels.
Subsidieregeling Erfgoedlijnen
Provinciale Staten besluiten jaarlijks over de bijdrage aan de projecten uit het Maatregelenpakket erfgoedlijnen. De betrokken partijen kunnen na vaststelling van het maatregelenpakket een aanvraag indienen bij de provincie, via de subsidieregeling Erfgoedlijnen Zuid-Holland. Met de subsidieregeling kunnen uitsluitend subsidies worden aangevraagd voor projecten en organisaties uit het maatregelenpakket.
Kaart erfgoedlijnen
Nieuwsbrief Erfgoedlijnen
Wil je op de hoogte blijven van alle recente ontwikkelingen rondom de erfgoedlijnen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, speciaal voor betrokkenen en geïnteresseerden.
Meer informatie
Wanneer u meer informatie wilt over de erfgoedlijnen of wilt deelnemen aan een erfgoedtafel, kunt u contact opnemen met het secretariaat van bureau Cultuur en Vrije Tijd, 0704416289.
Nieuws
- Boek 'Gewapend met karabijn en camera' over Zuid-Holland in oorlogstijd
- Zuid-Hollandse erfgoedlijn Waterdriehoek wordt Maritieme Industrie
- Zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen weer startklaar voor 2025
- Bijna €3 miljoen voor beleefbaar erfgoed in Zuid-Holland
- Noordelijk gangenstelsel geopend in Atlantikwall Museum Noordwijk
- Molen Kyck over den Dyck gerestaureerd weer in bedrijf
- €3,55 miljoen restauratiesubsidie voor 16 rijksmonumenten
- Meer publieksbereik voor archeologie in Zuid-Holland! Subsidieregeling gaat weer open