Het Buijtenland van Rhoon is onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) om naast economie de leefbaarheid in de regio te vergroten.
Het Buijtenland van Rhoon wordt een gebied van 600 hectare voor natuur en recreatie waar natuur, recreatie en landbouw in harmonie samengaan.
Bij het inrichten van het natuur- en recreatiegebied staan lokale bedrijven en bewoners aan de basis.
Het Buijtenland van Rhoon wordt een open, aantrekkelijk en voor iedereen toegankelijk natuur- en recreatiegebied in het hart van IJsselmonde. Het landschap zal echt veranderen met natuurlijk respect voor de cultuurhistorische waarden. Streven is dat de natuur- en recreatieontwikkeling in 2028 gereed is.
Doel
Belangrijkste doel is de verbetering van de leefbaarheid in de regio.
Aanpak
Om de doelen te bereiken wordt er een nieuwe werkwijze gebruikt. De doelstellingen worden in een gebiedscoöperatie vormgegeven waarbij de provincie op afstand staat. Daarbij trekken natuur, recreatie en landbouw samen op.
Project Mainportontwikkeling Rotterdam
Grondverwerving
Om de realisatie van de gebiedsontwikkeling te realiseren is conform het advies Veerman het idee omarmd een gebiedscoöperatie op te richten. De provincie doet om die reden een stap opzij. Daarom is de provincie ook gestopt met actieve grondverwerving. Gronden die door eigenaren uit zichzelf aangeboden worden zal de provincie overigens wel verwerven. De verkregen gronden worden ingezet voor het realiseren van de doelen waarvoor de gebiedscoöperatie wordt opgericht.
Kwartiermakers gebiedscoöperatie
De provincie heeft 3 onafhankelijke deskundigen – kwartiermakers - gevraagd om de gebiedscoöperatie voor het Buijtenland van Rhoon voor te bereiden. Dit als uitwerking van het advies Veerman om tot een plan te komen met meer draagvlak. De kwartiermakers zijn: de heer Co Verdaas (oud-Kamerlid, oud-gedeputeerde, oud-staatssecretaris voor natuur en landbouw), de heer Jan Jaap de Graeff (voorzitter Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, oud-directeur Natuurmonumenten) en de heer Jan de Groot (oud-voorzitter WLTO). De kwartiermakers hebben in nauw overleg met agrarische ondernemers het advies Veerman om te komen tot akkernatuur en recreatie in het Buijtenland van Rhoon, verder uitgewerkt. Dit is vastgelegd in het advies ‘Kansen pakken in het Buijtenland van Rhoon’ van mei 2016. De vorming van een gebiedscoöperatie en de uitwerking van de natuur- en recreatiedoelen zijn belangrijke onderdelen van dit advies. Het VNC-plan van de agrariërs uit 2014 kan de basis zijn voor dit advies.
Aanvullende voorwaarden PS
Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten op 14 september 2016 opdracht gegeven om het vervolg van de natuur- en recreatieontwikkeling in het Buijtenland van Rhoon vorm te geven langs de lijnen van het advies dat de kwartiermakers in mei aanboden. PS stellen echter 3 voorwaarden voor vervolgtraject.
PS gaven de volgende voorwaarden voor het vervolg mee:
- Iedereen die een fysieke bijdrage wil leveren aan het realiseren van de doelen moet zich vanaf het begin kunnen aansluiten bij de gebiedscoöperatie.
- De gemeente te verzoeken niet terug te bestemmen naar agrarische doeleinden en het huidige bestemmingsplan pas te herzien op het moment dat de beoogde PKB-doelen en de bijbehorende inrichtings- en beheermaatregelen duidelijk zijn en planologisch verankerd moeten worden.
- De natuur- en recreatiedoelen moeten voldoende uitgewerkt en geborgd worden in maatregelen. Deze uitwerking moet plaatsvinden samen met natuur- en recreatiepartijen.
Naast deze voorwaarden willen PS het tempo er in houden. GS volgen dit democratisch genomen besluit. Bekijk de actuele situatie op www.buijtenland-van-rhoon.nl.
Nieuws
Contact
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.