Eén van de kerntaken van de provincie is het interbestuurlijk toezicht (IBT) op gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. In het IBT wordt onderscheid gemaakt tussen specifiek toezicht en generiek toezicht. Specifiek toezicht is het toezicht op de financiën. Een toelichting hierop vind je op de webpagina Financieel toezicht.
De Wet Revitalisering Generiek Toezicht gaat uit van het vertrouwen dat een bestuurslaag zijn taken goed uitvoert. De kern van de Zuid-Hollandse aanpak is ‘vertrouwen in de eigen verantwoordelijkheid en het zelfsturende vermogen van de gemeenten’ (GS-notitie 'Generiek interbestuurlijk toezicht van reactief naar proactief'). Gemeenten die de uitvoering van hun taken op orde hebben, krijgen weinig te maken met de provincie als toezichthouder. Omgekeerd geldt dat gemeenten die hun taakuitvoering niet op orde hebben, extra aandacht van de provincie krijgen om de situatie te verbeteren.
Meldingen IBT
Heb je te maken met een misstand binnen jouw gemeente of waterschap op één van de toezichtsdomeinen van de provincie dan kun je een melding Interbestuurlijk Toezicht doen (IBT).
Bestuursovereenkomst
De afspraken over het interbestuurlijk toezicht tussen de provincie en de gemeenten zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst en een daaraan gekoppeld uitvoeringsprogramma.
Toezichtsgebieden
- Financieel toezicht
- Ruimtelijke ordening
- Omgevingsrecht
- Monumentenzorg en archeologie
- Informatie- en archiefbeheer
- Huisvesting vergunninghouders
Dashboard Interbestuurlijk Toezicht
In dit dashboard zie je hoe de Zuid-Hollandse gemeenten hun wettelijke taken voor de verschillende toezichtgebieden uitvoeren.
Documenten
- Aanvullend Beleidskader huisvesting vergunninghouders
- Uitvoeringsprogramma generiek interbestuurlijk toezicht 2024
- Model-Bestuursovereenkomst generiek interbestuurlijk toezicht 2022
- Beleidsnotitie interbestuurlijk toezicht van reactief naar proactief
- Beleidskader indeplaatsstelling bij taakverwaarlozing
- Beleidskader schorsing en vernietiging