Wij zetten ons in voor een gezonde, veilige en leefbare omgeving voor alle inwoners van de provincie. Dit betekent dat lucht, water en bodem van goede kwaliteit zijn en geluidsoverlast zoveel mogelijk wordt tegengehouden en teruggedrongen. Daar maken we ons dagelijks hard voor.
Milieubeleid
Onze inzet ligt vast in het milieubeleid dat deel uitmaakt van het provinciale Omgevingsbeleid. Dit beschrijft hoe wij als provincie werken aan een gezonde en veilige leefomgeving, welke plannen daarvoor zijn, welke regels daarbij gelden en welke inspanningen we daarvoor leveren.
Het omgevingsbeleid vindt zijn basis in het (juridische) systeem van de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 is ingegaan. De Omgevingswet voegt wetten samen en maakt de regels voor veel van wat je buiten ziet, ruikt en hoort makkelijker. Je komt in één keer te weten wat de regels en voorschriften van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk zijn. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.
Duurzaamheid
Via de verplichte milieutaken geluid, lucht en externe veiligheid dragen wij bij aan de bescherming en verbetering van het milieu, bijvoorbeeld door verontreiniging aan te pakken. Ook zijn wij steeds op zoek naar duurzame ontwikkeling. Hierbij zijn people (welzijn), profit (welvaart) en planet (leefomgeving) in balans, waarbij rekening wordt gehouden met latere generaties en bewegingen.
In de Omgevingsvisie, ook onderdeel van het omgevingsbeleid, staat hoe wij duurzaamheid hebben opgenomen. Ook staat erin hoe wij de doelstellingen voor luchtkwaliteit, externe veiligheid, geluid en bodemsanering bereiken, en hoe de Zuid-Hollandse omgevingsdiensten de milieutaken voor ons uitvoeren. Het doel is de economie én de milieukwaliteit te versterken. Dit doen we samen met andere overheden en partners.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
Bedrijven in Zuid-Holland moeten zich houden aan wetten en regels voor veiligheid, gezondheid en milieu. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om zich te kunnen houden aan deze wetten en regels. Door inzet van de instrumenten vergunningverlening, toezicht en handhaving controleren wij of dit ook gebeurt. Daarnaast helpen deze instrumenten ons om problemen in de leefomgeving te voorkomen of op te lossen, en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Zonder dat we hierbij de economische belangen uit het oog verliezen.
Het nieuwe Omgevingsloket
Vanaf 1 januari 2024 worden onze werkzaamheden voor een veilige en gezonde leefomgeving ondersteund door de komst van de Omgevingswet en het daarbij horende nieuwe Omgevingsloket. Wil je controleren of je een vergunning nodig hebt, zien of je een melding moet doen of wil je een aanvraag indienen? Dan doe je dit in het nieuwe loket. Ook kun je hier aanvullende informatie doorgeven.
Het nieuwe Omgevingsloket vervangt het Omgevingsloket Online (OLO), het Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl.
Omgevingsdiensten
De leefbaarheid in onze provincie hangt onder andere af van de manier waarop wij omgaan met gebieden waar niet alleen inwoners, maar ook veel complexe bedrijven en/of zware industrie te vinden zijn. Het opstellen van vergunningen en het controleren of ondernemers zich houden aan wet- en regelgeving, zijn taken die de 5 Zuid-Hollandse omgevingsdiensten voor gemeenten en de provincie uitvoeren:
Transparante vergunningverlening
Wij vinden betrokkenheid heel belangrijk. Daarom willen wij dat iedereen op ieder moment inzicht heeft in de acties die wij ondernemen om de omgeving veilig en leefbaar te houden. Om te laten zien wat we precies doen voor VTH, werken we aan een meer transparante en slimmere vergunningverlening binnen het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV).
Onze verhalen
Wil je weten hoe wij werken aan een gezond en veilig Zuid-Holland? Bekijk de videoserie over Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) of lees de verhalen van collega’s die werken bij de omgevingsdiensten. Zij vertellen wat ze doen en hoe dit bijdraagt aan een leefbare omgeving.