Het begrip ‘externe veiligheid’ gaat over de gevaren van activiteiten met gevaarlijke stoffen bij opslag, gebruik en transport. Ook gevaren door windturbines of luchthavens vallen onder het begrip ‘externe veiligheid’. Onze leefomgeving telt meer dan 3 miljoen mensen die wonen, werken en ontspannen. Dit doen zij in een omgeving waar veel industriële activiteiten zijn te vinden, zoals afvalverwerking, veehouderij en het opwekken van elektriciteit. Vooral in het Rijnmondgebied. Provincie Zuid-Holland heeft daarom blijvende aandacht voor de bescherming van haar inwoners tegen deze veiligheidsrisico’s van buitenaf.
Een veilige leefomgeving
Ons doel is een veilige leefomgeving. Wij proberen ervoor te zorgen dat er ruimte is tussen activiteiten met gevaarlijke stoffen en grote groepen mensen. Maar we zorgen bijvoorbeeld ook dat we invloed hebben op het nemen van (bouw)technische maatregelen bij bedrijven of gebouwen. Zo zorgen we ervoor dat de kans op ongelukken waarbij veel mensen betrokken kunnen raken zo klein mogelijk is.
We nemen, net als gemeenten, beslissingen waarover goed is nagedacht op het gebied van veiligheid, risico’s en de inrichting van de leefomgeving. Zo hebben we regels gemaakt om te bepalen hoe we beslissingen moeten nemen, bijvoorbeeld door sturing op locaties waar bedrijven staan die voor risico’s zorgen. Hun activiteiten mogen niet te dichtbij huizen, scholen en kinderdagverblijven komen. Wij hebben voor deze activiteiten speciale industriegebieden aangewezen, die op afstand van woongebieden liggen. Hetzelfde geldt ook andersom: de provincie stuurt erop dat gebouwen niet te dicht bij activiteiten met risico’s worden gebouwd. Of dat hiervoor extra beschermende maatregelen worden getroffen. Ook zet de provincie zich ervoor in dat het transport van gevaarlijke stoffen niet door een stadscentrum gaat waar veel mensen wonen, en dat dit transport op een veilige manier gebeurt.
Risico's in jouw woonomgeving
Gemeenten zijn verplicht om inwoners te informeren over de risico's in hun woonomgeving. Dat doen ze met de Risicokaart en de Atlas Leefomgeving. De kaarten op deze website vertellen je:
- Waar risicovolle bedrijven staan.
- Over welke routes gevaarlijke stoffen worden vervoerd.
- De kans op overstromingen.
De provincie is verantwoordelijk voor het technisch beheer van de systemen voor de Risicokaart en het Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV). We zorgen voor verbetering van de kwaliteit van gegevens en systemen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
Meer weten over
Documenten
Documenten geldig tot 31 december 2023.
Documenten / Besluiten
Documenten geldig vanaf 1 januari 2024:
- Beleidsregel groepsrisicoverantwoording bij provinciale omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten
- Beleidsregel groepsrisicoverantwoording bij provinciale projectbesluiten
- Zuid-Hollandse Omgevingsverordening
- Omgevingsvisie
- Handreiking externe veiligheid ter verduidelijking en als handvat bij artikel 7.18 van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (pdf, 719 kB)
Contact
Kunnen we je helpen? Neem dan contact met ons op. Dit kan op verschillende manieren, bekijk de contactpagina.
Meer informatie
- Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
- Handboek Omgevingsveiligheid (RIVM)
- Maatregelenwiki (RIVM)