De provincie Zuid-Holland is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor de vergunningverlening aan en het toezicht en de controle op ongeveer 120 risicovolle/gevaarlijke bedrijven in Zuid-Holland. Dit zijn bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. We noemen ze ook wel ‘Seveso-inrichtingen’.
Voor deze risicovolle bedrijven zijn speciale afspraken vastgelegd in de Omgevingswet. Deze wet vervangt het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). Het doel van de vastgelegde afspraken is het voorkomen en onder controle houden van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen.
Wij willen mensen die in de buurt wonen van deze bedrijven en andere belangstellenden zo goed mogelijk informeren over hun activiteiten, de plaatsen waar ze staan, de risico’s die ze met zich meebrengen en over de manier waarop we vergunningen geven, toezicht houden en controleren. Daarom is een interactieve kaart (viewer) ontwikkeld.
Vergunningen
Seveso-inrichtingen moeten altijd een vergunning van de overheid, in veel gevallen de provincie, hebben voordat ze hun activiteiten mogen uitvoeren. In deze vergunning staat wat het bedrijf wel en niet mag.
De vergunningen van Seveso-inrichtingen zijn openbare documenten. Iedereen kan ze inzien. Als een bedrijf een nieuwe vergunning aanvraagt, kun je bezwaar maken als je vindt dat de provincie niet voldoende rekening heeft gehouden met wat voor jou van belang is.
Voor de taakuitvoering vergunningverlening, toezicht en handhaving (controle) zijn er in Nederland 6 gespecialiseerde omgevingsdiensten: de Seveso-omgevingsdiensten. In Zuid-Holland voert DCMR Milieudienst Rijnmond (verder DCMR) namens de provincie deze werkzaamheden uit. Op de website vind je via ‘De omgeving in kaart’ vergunningenbesluiten en meldingen over alle risicovolle bedrijven in de regio Rijnmond.
Bekendmaken vergunningen
Wanneer de provincie een aanvraag voor een vergunning ontvangt, of wanneer wij een vergunning verlenen, wordt dit via een bekendmaking gecommuniceerd. In een bekendmaking lees je over de vergunning, waar deze te bekijken is en hoe je kunt reageren. Dit laatste noemen we ’ter inzage leggen’, je geeft dan aan hoe je tegen iets aankijkt. Onze vergunningverleners bekijken alle meningen en gaan na of aanpassing van de vergunning nodig is.
Inzien kan bij de provincie, je gemeente of bij de Omgevingsdienst van jouw regio. Vaak kun je de vergunning ook digitaal opvragen via www.overheid.nl.
Op de website van DCMR worden iedere week de nieuwste bekendmakingen van de provincie Zuid-Holland aangeboden. Ook heeft DCMR een eigen artikelpagina waarmee ze regelgeving, besluiten en berichten digitaal bekendmaken. De publicatiebladen zijn te vinden op overheid.nl. Kies 'Blad Gemeenschappelijke regeling. Voeg 'Onder Publicerende organisatie(s)' Organisatie toe, selecteer DCMR. Kies vervolgens 'Zoeken', dan krijg je een overzicht van alle publicaties van DCMR.
Bekendmakingen staan ook in de huis-aan-huisbladen van de gemeente waarin het bedrijf dat een vergunning heeft aangevraagd staat. Bekendmakingen van gemeente, waterschap en provincie zijn verder te vinden op de website officielebekendmakingen.nl.
Toezicht op Seveso-inrichtingen
Veiligheid is vooral de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. De overheid ziet daarop toe. Seveso-inrichtingen worden tenminste jaarlijks gecontroleerd. De controleteams werken volgens meerjarenprogramma’s. Elke jaarinspectie komen alle belangrijke onderwerpen aan bod, bijvoorbeeld brandveiligheid, onderhoud van de installaties en explosieveiligheid. En soms gaat de aandacht uit naar een bijzonder thema, waarvoor dan extra interesse is. Zo wordt verzekerd dat alle relevante thema’s voor de veiligheid worden nagekeken. Na ieder onderzoek bespreken de controleurs met het bedrijf de resultaten. De resultaten worden ook verwerkt in een rapport en uiteindelijk in een samenvatting. Hierin vind je naast de resultaten ook informatie over de controles, de overtredingen en zaken die op orde zijn. Deze samenvattingen staan op de gezamenlijke website van de betrokken landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden: Seveso-plus.nl.
Handhavingsbesluiten
Als een Seveso-inrichting de regels overtreedt, gaan de controleurs over tot handhaving (controle). DCMR Milieudienst Rijnmond stuurt binnen enkele weken een brief aan het bedrijf waarin staat welke overtredingen zijn gezien en wanneer deze teruggedraaid moeten zijn. Als bij de nacontrole blijkt dat het bedrijf het niet heeft opgelost, volgen maatregelen volgens de provinciale regels. De ondernemer ontvangt hierover een brief. Als hij het er niet mee eens is, kan hij een bezwaarprocedure starten. Een commissie onderzoekt dan of het besluit terecht is.
Via de website van DCRM vind je een overzicht van de handhavingsmaatregelen die DCMR namens de provincie heeft gegeven aan bedrijven waarvoor de provincie het bevoegd gezag is. Het gaat om verzonden handhavingsmaatregelen, waarvan het plan is ze openbaar te maken. Zolang de bezwaarprocedure loopt worden de maatregel nog niet bekendgemaakt.
Ongewone voorvallen
Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken moeten onverwachte en vervelende gebeurtenissen, waarbij de hulpdiensten misschien nodig zijn, melden via een CIN-melding (Centraal Incidenten Nummer). Op de website van Rijnmondveilig zie je de CIN-meldingen van dit moment.
Vallen gebeurtenissen niet in het normale productieproces, dan is een Seveso-inrichting vanuit de Omgevingswet verplicht dit aan de overheid te melden. Het kan bijvoorbeeld gaan om gepland onderhoud, maar ook om onverwachte incidenten. Dit zijn bedrijfsmeldingen. Bij bedrijfsmeldingen is er geen sprake van gevaar voor de omgeving. Vanaf 1 juli 2017 worden meldingen van Seveso-inrichtingen via DCMR behandeld. Op de website van DCMR vind je actuele dossiers.
Emissiegegevens
Milieugegevens moeten openbaar zijn. Hiervoor bestaan openbare registers. Bedrijven moeten gegevens over de uitstoot van stoffen, hun energie- en watergebruik en afvalproductie aanleveren aan deze openbare registers. Hiermee krijgt het publiek toegang tot informatie over afval en milieubelastende uitstoot in hun leefomgeving.
De grote industrie in Zuid-Holland, met de provincie Zuid-Holland als bevoegd gezag, brengt jaarlijks verslag uit over onder andere de uitstoot van stoffen naar de lucht. Met deze informatie stelt DCMR 2 verslagen op. Een ervan richt zich op de grote (provinciale) bedrijven in het Rijnmondgebied, de andere op de (provinciale) bedrijven buiten de Rijnmond.
Meer weten? Kijk op overheid.nl of BRZOplus.nl.
Programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV)
Wij vinden betrokkenheid heel belangrijk. Daarom willen wij dat iedereen op ieder moment inzicht heeft in de acties die wij ondernemen om de omgeving veilig en leefbaar te houden. Om te laten zien wat we precies doen voor VTH, werken we aan een meer transparante en slimmere vergunningverlening binnen het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV).
Risicokaart
De risicokaart is een online kaart met informatie over risico’s in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken of de aanwezigheid van een LPG-tankstation. Maar ook plekken waar water tot grote overlast kan leiden, staan op de kaart. Net als risicovolle bedrijven, de Seveso-inrichtingen.
Regels op de kaart
Op de webpagina regels op de kaart vind je de regels en de afspraken van alle overheden bij elkaar. Zo kun je makkelijk opzoeken wat er op een bepaalde plaats wel of niet mag. Dat is makkelijk als je wilt weten of een verandering in je buurt is toegestaan. Of als je wilt zien wat de provincie allemaal met de leefomgeving wil doen. Maar ook om erachter te komen wat je zelf mag. Handig als je bijvoorbeeld iets aan je woning wilt veranderen.
Verder zie je ook de regels en de afspraken waaraan nog wordt gewerkt. Zo kun je bekijken wat er in de toekomst in jouw omgeving gaat veranderen.
Regels op de kaart laat ook informatie over bijvoorbeeld omgevingswaarden zien. Deze waarden leggen de kwaliteit vast die wij als provincie voor de leefomgeving willen bereiken. Ze zijn waarneembaar en meetbaar en gaan onder andere over luchtkwaliteit, grondwater en zwemmen in natuurwater.