Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. Dit is zowel voor de landbouw als de natuur rampzalig. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten en voedselgewassen op aarde. De bij staat dus aan de basis van ons bestaan. Zuid-Holland wil daarom een bijvriendelijke provincie zijn met voldoende bloemrijke planten, struiken en bomen. Daarom helpen wij in heel Zuid-Holland bijenlandschappen te ontstaan.
Wat is een bijenlandschap?
Een bijenlandschap is een groot netwerk van bloemrijke tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen. Meer weten en meedoen? Ga naar www.bijenlandschap.nl.
Bijenlandschap Zuid-Holland 2030
De provincie heeft de ambitie om in 2030 van heel Zuid-Holland een aaneengesloten bijenlandschap te maken. Dit aaneengesloten bloemrijke netwerk is goed voor de (bestuivende) insecten en daarmee voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten. Een groot Zuid-Hollands bijenlandschap brengt op die manier de basis op orde voor gezonde natuur.
Bekijk de digitale kaart van het Zuid-Hollands Bijenlandschap.
Campagne bijenhotel 2019
In 2019 vroegen gemeenten, scholen, boeren, kinderboerderijen en enkele groene initiatieven tijdens een campagne een bijenhotel aan.
Kijk op de Bijencampagnekaart om te zien waar al deze ‘airbeenbee’s’ zijn geplaatst.
De berm komt tot bloei
De provincie wil alle bermen ecologisch beheren om meer leefgebied voor de bij te creëren. Bekijk op bermkomttotbloei welke bermen al ecologisch worden beheerd en waar bijenhotels staan. En lees ook meer over maaibeheer bermen.
Groene Cirkels
Het eerste bijenlandschap is ontstaan in de Groene Cirkel rondom Heineken. In Groene Cirkels werken partijen op een open en gelijkwaardige wijze samen aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de achteruitgang van de wilde bij.
Interessante links
Meer informatie?
Wil je meer informatie? Kijk op de website van Bijenlandschap of neem contact met ons op.