Bomen zijn goed voor de biodiversiteit, klimaat, recreatie en schone luncht. In 2020 heeft het Rijk samen met alle provincies in Nederland de bossenstrategie vastgesteld. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit in bestaande bossen en de realisatie van 37.000 hectare extra bos in Nederland. Dit is een stijging van 10% meer bos dan voorheen.
De provincie Zuid-Holland heeft een belangrijke rol in deze strategie. In 2020 bestond namelijk slechts 3% van het landschap in Zuid-Holland uit bos. Daarom is een Groeimodel Bos- en Bomenbeleid Zuid-Holland vastgesteld, inclusief een werkplan voor 2021-2022. Met als doel uitbreiding van bomen en bos en zo de natuur te versterken in onze drukbevolkte provincie.
3 pijlers staan centraal:
1. Bescherming
Vanuit de landelijke Wet natuurbescherming zijn er eisen opgesteld om bestaande houtopstanden te beschermen. Houtopstanden zijn groepen van bomen en/of struiken.
Om de houtopstand in Zuid-Holland nog beter te beschermen zijn in de provinciale verordening de volgende extra regels opgenomen:
- Verplichten van boscompensatie: wanneer er bos verdwijnt moet er vooraf verplicht een compensatieplan ingediend en goedgekeurd worden.
- Bos dat gekapt is buiten het NNN (Natuur Netwerk Nederland), mag niet meer binnen het NNN gecompenseerd worden. Hiermee wordt voorkomen dat het totale oppervlakte aan groengebied afneemt. Compensatie in recreatiegebieden (als de kap buiten deze gebieden heeft plaatsgevonden) is nog wel toegestaan. Alleen moet er dan een twee keer zo groot oppervlakte voor terug geplant worden.
- Extra bescherming voor A-locatie bossen, bosreservaten en groene houtopstanden van minimaal 1000m2 die voor 1850 zijn aangeplant.
Op de website van Omgevingsdienst Haaglanden zijn alle regels over kappen en her planten te vinden.
2. Uitbreiding bos en bomen
Bomen en bossen zijn van iedereen. Dit hoeft zich niet te beperken tot natuurgebieden. Daarom wordt de uitbreiding van bos en bomen gekoppeld aan provinciale opgaven, en meegenomen in lopende gebiedsprocessen en programma's.
Ruimtelijke strategie Bos en Bomen
Samen met onze partners uit de regio, zoals gemeenten en natuurbeheerders, werken we aan de uitvoering van de Ruimtelijke Strategie Bos en Bomen. Een praktisch overzicht van geschikte locaties voor meer bos en bomen in de provincie Zuid-Holland.
Het gevarieerde en karakteristieke landschap van Zuid-Holland vormt de basis. Per landschapstype worden handvatten aangeboden om de uitbreiding van bos en bomen een plek te geven. Maatschappelijke opgaven zoals stikstof, biodiversiteit, woningbouw, recreatie, waterkwaliteit, bodem en klimaat staan hierbij centraal. Maar ook bestaande afspraken en beleid (o.a. ruimte kwaliteit, molenbiotopen en weidevogelbeleid) zijn hierin meegenomen.
De strategie omvat geen nieuw beleid, maar aanbevelingen en inspirerende voorbeelden om concreet aan de slag te gaan.
Subsidieregeling Meer Bos in Zuid-Holland 2023
Voor het realiseren van bosuitbreiding in Zuid-Holland, is de subsidieregeling 'Meer bos in Zuid-Holland' opengesteld.
Deze subsidieregeling ondersteunt de landelijke ambitie voor 10% meer bos en de uitvoering van het Groeimodel Bos- en Bomenbeleid Zuid-Holland.
We leveren hiermee een bijdrage aan een biodivers, klimaatbestendig en recreatief aantrekkelijk Zuid-Holland. Wat zeer wenselijk is in deze drukbevolkte provincie.
Grondeigenaren en erfpachters (zoals gemeenten, terreinbeheerders, landgoedeigenaren, projectontwikkelaars, ondernemers en particulieren) die op eigen initiatief bos willen aanplanten, kunnen subsidie aanvragen.
De aanvraagperiode is van 15 april tot en met 13 juni 2024. Indien er na deze datum nog budget beschikbaar is, wordt de regeling nogmaals opengesteld van 2 september tot en met 1 november 2024.
Voor 2024 is in totaal €1.100.000 beschikbaar voor deze subsidie.
Heb je een initiatief/locatie voor bosuitbreiding, neem dan contact op met de bosmakelaar: bosmakelaar@pzh.nl om de mogelijkheden te bespreken.
Bosmakelaar
Om initiatieven van gemeenten, bedrijven en burgers voor meer bos en bomen te ondersteunen, heeft de provincie Zuid-Holland een bosmakelaar aangesteld: Bart Nootebos.
De bosmakelaar vertaalt de ruimtelijke strategie Bos en Bomen naar de praktijk. Hij brengt stakeholders bij elkaar, maakt ambities inzichtelijk en verbindt markt- en overheidsfinanciering aan geschikte locaties.
Er zijn 5 locaties gekozen waar de bosmakelaar, samen met de betrokken gemeenten, concreet aan de slag gaat. Daarnaast zijn we altijd opzoek naar nieuwe locaties voor bosaanplant.
Wil je meer weten of meewerken? Mail dan naar bosmakelaar@pzh.nl.
Ook inwoners van Zuid-Holland kunnen direct in actie komen met Plan Boom of Meer Bomen Nu.
Plan Boom
Plan Boom heeft als doel om tussen 2020 en 2024 in totaal 10 miljoen bomen te planten in heel Nederland. Denk hierbij aan tuinen, bermen, plantsoenen, bedrijventerreinen en het buitengebied.
Inwoners van Zuid-Holland kunnen initiatieven voor het aanplanten van bomen indienen. Tot maximaal 1 hectare. Een samenwerking van en met inwoners. Hiermee verkleinen we onze CO-2 uitstoot, vergroten we de biodiversiteit en maken we de leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Wil je meedoen? Bekijk dan de website van Plan Boom.
Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, mede mogelijk gemaakt door de Postcodeloterij. In Zuid-Holland wordt dit initiatief getrokken door Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, samen met de o.a. de Groene Motor, het Rotterdams Milieucentrum, Duurzaam Den Haag en Trees for All. De provincie Zuid-Holland is medefinancier.
Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu heeft als doel het planten van 1 miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.
Vaak worden nieuwe bomen en struiken gekocht bij boomkwekers. Een andere optie is het gebruiken van jonge struiken en bomen uit natuurgebieden, en die op nieuwe plekken terug planten. Een voor de hand liggende methode, die gek genoeg niet zo vaak wordt gebruikt!
Scholen, bedrijven, natuurbeheerders, gemeenten of inwoners van Zuid-Holland. Iedereen kan bomen planten! Benieuwd hoe? Bekijk dan de website van Meer Bomen Nu!
Meer Bomen Nu is een samenwerking van Urgenda, Stichting MEERGroen en Caring Farmes. De provincie Zuid-Holland is medefinancier.
3. Vitaliteit bestaande bossen en bomen
Naast dat we werken aan meer bos en bomen in Zuid-Holland, zorgen we ervoor dat bestaande bossen gezond zijn en blijven.
Vanuit het Programma Natuur zijn er maatregelen benoemd om te investeren in de vitaliteit van bos in Natura 2000 gebieden. Ook wordt er samen met Staatsbosbeheer gewerkt aan overzicht, waarin per bos in recreatiegebieden in Zuid-Holland wordt aangegeven wat de stand van de vitaliteit is. Op basis hiervan wordt bepaald welke maatregelen er nodig zijn.
Contact
Heb je vragen of wil je graag samenwerken aan meer bos en bomen in Zuid-Holland? Mail dan naar bosmakelaar@pzh.nl.
Bosmakelaar Bart Nootebos
De bosmakelaar vertaalt de ruimtelijke strategie Bos en Bomen naar de praktijk. Wil je meer weten of meewerken? Mail dan naar bosmakelaar@pzh.nl.