Deze video van provincie Zuid-Holland gaat over Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het Natuurnetwerk Nederland is het netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Door deze gebieden beter met elkaar te verbinden, kan natuur beter herstellen en worden leefgebieden van planten en dieren weer met elkaar verbonden. Marleen Jansen, projectleider Natuurnetwerk voor provincie Zuid-Holland, gaat in gesprek met anderen over twee gebieden in de provincie waar aan natuurherstel wordt gewerkt. Met ecoloog Francine van der Loop bespreekt ze de binnenduinrand van Goeree. Particulier grondbezitter John Loudon heeft van zijn eigen agrarische land een openbaar natuurgebied gemaakt. Met collega-projectleider Rolf Willems bespreekt Marleen hoe particuliere grondbezitters aan natuurherstel kunnen doen.
Het logo van provincie Zuid-Holland verschijnt.
(RUSTIGE MUZIEK)
In een natuurgebied met verderop de Rotterdamse haven leven vogels en insecten.
Op een kantoor staat een vrouw bij een grote kaart van Zuid-Holland. Het is Marleen Jansen. Zij is werkzaam als projectleider Natuurnetwerk bij de provincie Zuid-Holland.
MARLEEN JANSEN: "Ik ben Marleen Jansen en ik werk voor de provincie Zuid-Holland aan het Natuurnetwerk. Die natuur kunnen we niet alleen realiseren. Dat doen we graag samen met de grondeigenaren. De natuur waar we het dan over hebben? Dat is hier, dat is kust en duinen. Hier hebben we de veenweidenatuur en hier de deltanatuur."
Marleen wijst de betreffende gebieden aan op de kaart.
MARLEEN: "En dat willen we graag met elkaar verbinden, zodat planten en dieren overal kunnen komen. Iemand die ons daar alles over kan vertellen is onze ecoloog Francine van der Loop."
Naast Marleen staat een beeldscherm. Op het scherm is een vrouw te zien die in een natuurgebied staat. Haar naam is Francine van der Loop en ze werkt als ecoloog voor de provincie.
MARLEEN: "Francine?"
FRANCINE VAN DER LOOP: "Ja, dat klopt. Ik ben hier op de duinen van Goeree. Prachtig gebied. Zuid-Holland is een heel drukke provincie. Er wonen heel veel mensen. Maar we hebben gelukkig ook heel veel mooie natuur. Dat komt omdat we aan de zee liggen. Maar ook omdat we verschillende bodemtypes hebben: veen, klei, zand. En juist door die combinatie en die verschillen, kunnen er heel veel dieren en planten hier wonen. Er is gelukkig nog heel veel natuur aanwezig. Maar er is ook veel natuur verloren gegaan. En die natuur willen we herstellen. We willen leefgebieden van planten en dieren weer met elkaar verbinden. Dat is het Natuurnetwerk Nederland en daar doen we hard ons best voor."
Francine loopt over een groen veld omringd door bomen. Het veld staat vol bloemen en hoge grassen. Er is een poel met een wandelbruggetje erover.
FRANCINE: "Ik ben hier in de binnenduinrand. Hier is de grondeigenaar zelf al aan de slag gegaan met natuurbeheer in overleg en met behulp van de provincie. Kijk, je ziet hier een hele kruidenrijke vegetatie met bloemen en verschillende planten. Hier bijvoorbeeld de margriet en reukgras. Dat is echt een heel typische grassensoort voor dit soort plekken. Ook zie je variatie in hoogte. En al die variatie is heel erg belangrijk voor vlinders en ook voor allerlei andere soorten insecten."
Francine loopt om de poel heen door het hoge gras.
FRANCINE: "De eigenaar hier wilde ook graag een poel op zijn terrein aanleggen. Nou, dat komt heel goed overeen met de natuurdoelen die we als provincie juist in die binnenduinrand willen. En deze eigenaar heeft op zijn terrein naast het gras en de omzoming met kruiden en bomen allerlei verschillende kleine natuurelementen teruggebracht. Je hoort de kikkers op de achtergrond kwaken. Er zijn zelfs orchideeën die hier bloeien op het terrein. Het is heel belangrijk dat dat hier gebeurt zo dicht tegen de duinen, omdat er hier heel bijzondere omstandigheden zijn voor de planten en dieren. Maar ook omdat dit eigenlijk een schakel is naar andere gebieden van het Natuurnetwerk waar die soorten zich vanaf hier weer kunnen verspreiden."
Op het kantoor staat Marleen naast het beeldscherm, waarop Francine te zien is.
MARLEEN: "Dank je wel Francine. En dat is dus waarom het Natuurnetwerk zo belangrijk is. Wil jij ook je steentje bijdragen aan natuur? En de natuur meer de ruimte geven? Dat kan. Daar hebben we een stappenplan voor gemaakt en daar kunnen we je bij helpen. Iemand die dat al gedaan heeft, is John Loudon. John, waarom heb je besloten om dit te gaan doen?"
Op het beeldscherm verschijnt een ander persoon: particulier grondbezitter John Loudon. John staat op een groot, groen landgoed.
JOHN LOUDON: "Ik besloot mee te doen, omdat ik mijn hele leven al me bezighoud met natuur en natuurbescherming en dat ergens in mijn bloed zit. Ik heb er ook mijn beroep van gemaakt. En toen ik dit gebied samen met mijn vrouw geërfd heb hebben we bedacht: zouden we hier niet ook een natuurterrein van kunnen maken? Aangezien de overheid die kans bood om van landbouwgrond natuur te maken zijn we met elkaar in zee gegaan om te kijken wat er wel kon en niet kon. Hier stonden ongeveer 75 paarden, vol met hekjes. Het was dus officieel landbouwgrond. Toen de boer vertrok, hebben we dit terrein helemaal tot natuur verklaard. Allemaal eigenhandig met deze twee knuisten gedaan. En vervolgens hebben we het opengesteld voor publiek."
John wijst naar de velden achter hem.
JOHN: "We staan hier in gras, wat binnen een week gemaaid gaat worden. Maar er zijn een aantal delen hier die niet gemaaid worden en daar zal in de toekomst weer bos groeien. Ik weet niet of het op camera te zien is, maar het is hier echt heel erg mooi."
Het grote, groene landgoed is omringd door bomen. Tussen dat wat vroeger akkers waren, lopen slootjes.
JOHN: "De overheid biedt je allerlei mogelijkheden om in dit geval landbouwgrond om te vormen naar natuur. Dus je gaat in gesprek. Ik ben in gesprek gegaan met de Rijksoverheid en met de provincie om te kijken wat er op dit terrein mogelijk was. Ik ben in gesprek gegaan met de gemeente. En uiteindelijk komt daar een mix uit van subsidies: lange termijn, korte termijn, beheersubsidies."
De bomen en struiken aan de slootrand ruisen in de wind.
JOHN: "Ik heb wel een tip voor de mensen die denken: potverdorie, moet ik dit ook willen? Je moet het aandurven gaan. Als je de mogelijkheid hebt en je hebt landbouwgrond en je overweegt om daar natuur van te maken dan is er een luisterend oor bij de overheid en ga dat gesprek aan. Mijn vrouw en ik zijn echt geholpen in het realiseren van de plannen die we hier hadden. We hebben samen gekeken: wat is er mogelijk? Wat is niet mogelijk? En uiteindelijk is dit het eindresultaat."
Het water in de sloten steekt donker af tegen de groene velden.
JOHN: "Ja, ik heb er veel voor teruggekregen. Als je erover nadenkt waarom een mens op aarde is, dan ben je op zoek naar geluk. En ik denk dat ik er geluk voor heb teruggekregen. En niet alleen ik: mijn vrouw en mijn gezin en iedereen die hier gebruik van maakt, zie ik hier heel gelukkig rondlopen."
Opnieuw bij Marleen op kantoor. Ditmaal zit ze op een stoel.
MARLEEN: "Dat is een duidelijk verhaal. Wil jij nou ook zelf natuur ontwikkelen? Dan kunnen we je daarbij helpen. Er zijn verschillende subsidies, bijvoorbeeld voor het maken van plannen. Iemand die daar alles vanaf weet, is Rolf Willems en die zit hier naast me."
Naast Marleen zit een man, Rolf Willems. Rolf is, net als Marleen, projectleider Natuurnetwerk bij provincie Zuid-Holland.
MARLEEN: "Rolf, kun jij ons daar wat meer over vertellen?"
ROLF WILLEMS: "Ja, er zijn ook subsidies voor inrichting en subsidies voor afwaardering. Dat is het prijsverschil tussen natuur, grond en agrarische grond. En ook subsidies voor beheer."
MARLEEN: "Hoe wordt die waarde bepaald?"
ROLF: "Die waarde wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur. Die werkt dus niet bij de provincie, maar wordt ingehuurd."
MARLEEN: "Als ik niks weet van natuur en ik wil wel natuur maken op mijn eigen grond. Kan dat dan?"
ROLF: "Ja, dat kan, want we helpen je op weg. We hebben hier ook veel experts, bijvoorbeeld een ecoloog. Dus stap voor stap gaan we dan het hele proces door."
MARLEEN: "Als ik dan natuur heb ontwikkeld op mijn eigen grond, blijf ik dan ook eigenaar, of worden jullie dat? Hoe werkt dat precies?"
ROLF: "Als jij zelf natuur ontwikkelt, blijf je ook zelf eigenaar en heb je ook zelf zeggenschap over je perceel."
MARLEEN: "Dus ik blijf de baas, zelf."
ROLF: "Je blijft zelf de baas. En we maken wel afspraken natuurlijk."
MARLEEN: "Dank je wel Rolf. Wil jij nou ook zelf natuur realiseren op jouw grond en er nog meer over weten? Ga dan naar onze website."
(RUSTIGE MUZIEK)
Het landgoed van John is van boven te zien.
Beeldtekst:
www.pzh.nl/nnn
Het logo van provincie Zuid-Holland verschijnt, met daarbij de tekst: 'Krachtig Zuid-Holland'