De provincie werkt graag samen met grondeigenaren aan natuurontwikkeling binnen het Natuurnetwerk. Denk aan:
- inzaaien van kruidenrijk grasland
- poel of sloot graven
- bomen en struiken planten
- baggeren voor waterkwaliteit
- aanleg van dammen
- weidevogelgreppels en plas-drasstroken
- ander gebruik en beheer van grond
Het landschap wordt afwisselender en planten en dieren krijgen meer ruimte. En je werkt mee aan een gezondere omgeving.
Check jouw grond op de kaart
Check op deze kaart of jouw grond binnen het Natuurnetwerk ligt.
Ligt jouw grond buiten het Natuurnetwerk en wil je iets doen voor natuur? Neem dan contact op met het ContactCentrum en vraag naar de mogelijkheden.
Zelf aan de slag
Wil je zelf aan de slag? Dat kan!
- Je blijft eigenaar van de grond
- Je houdt rekening met de natuurdoelen van het Naturnetwerk
- Je maakt een goed plan voor natuurontwikkeling, de uitvoering en het beheer in de toekomst
- Je kunt bij ons terecht voor subsidie en advies
Definities
Natuurontwikkeling
Met natuurontwikkeling bedoelen we dat je de inrichting van je perceel verandert ten bate van natuur. Door maatregelen kun je de grond geschikt maken voor natuur. Wat dieren en planten nodig hebben is daarbij leidend.
Bijvoorbeeld: de oever van een sloot is nu vaak steil. Door de overgang tussen land en water geleidelijk te maken, help je de otter en amfibieën om in en uit de sloot te kruipen. De otter wil ook graag schuilen: hier en daar een bosje struiken aanplanten helpt daarbij. Voor weidevogels leg je plas-dras aan.
Zo kun je met maatregelen de natuur een beetje sturen in een richting die hoort bij dat deel van het Natuurnetwerk. Ligt je grond bij de duinen, dan neem je dus andere maatregelen dan wanneer jouw grond in veenweidegebied ligt.
Natuurbeheer
Als je de maatregelen eenmaal hebt doorgevoerd, krijgt de natuur de kans om zich te ontwikkelen. Dat gebeurt niet automatisch. Daar speel je een belangrijke rol bij, door het terrein op een juiste manier te beheren. Bijvoorbeeld door op het juiste moment te maaien, door de sloten schoon te houden of door de bemesting aan te passen.
Ben je agrariër, dan moet je waarschijnlijk ook jouw bedrijfsvoering aanpassen. Over het algemeen is natuur binnen het Natuurnetwerk niet te combineren met de gangbare landbouw. Maar koeien of schapen in de wei is vaak nog wel mogelijk, met de nodige beperkingen.
Waardevermindering
Agrarische grond wordt minder waard na natuurontwikkeling. Wanneer je te maken krijgt met waardevermindering van jouw grond, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een financiële compensatie.
Stappenplan zelf aan de slag
Voor welke planten en dieren ga je aan de slag? Dat hoef je niet zelf te bedenken. De natuurdoelen en doelsoorten zijn vaak al bepaald. Ze zijn afgeleid van het Natuurbeheerplan van de provincie. Vraag deze op bij de provincie. Kijk bij Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2024 - Provincie Zuid-Holland.
Maak een plan voor natuur op jouw grond. Ook wel een inrichtingsplan of investeringsplan genoemd. Dit plan is nodig om straks een subsidieaanvraag te doen. Je plan beschrijft ten minste:
- huidige situatie
- natuurdoelen
- (inrichtings-)maatregelen die hiervoor genomen gaan worden
- duidelijke kaart met het ontwerp en de locatie van wegen of paden
- welk overgangsbeheer je gaat toepassen
- tijdsplanning
- gespecificeerde begroting
- vergunningaanvragen indien van toepassing
De provincie kan helpen. De kosten die je maakt om, zoals uitvoer van onderzoek of inhuur van deskundigen, kun je later opnemen in de SKNL-subsidie-aanvraag. Na goedkeuring ontvang je deze kosten terug.
Voordat je het plan gaat uitvoeren is het nodig om een akkoord te krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De projectleider van de provincie kan je hierbij helpen door een eerste toets te doen, een pre-toets. Nadat het plan door de RVO is geaccepteerd laat de provincie de grond taxeren om de mogelijke waardevermindering te bepalen. Daarna ontvang je een beschikking. Een beschikking is een beslissing of en hoeveel subsidie je ontvangt en onder welke voorwaarden. Met de provincie ga je naar de notaris om alles officieel te maken.
Je kunt nu buiten aan het werk. Voer de maatregelen uit die je in het plan hebt beschreven en creëer op die manier gunstige omstandigheden voor de natuur.
Daarna ga je de nieuwe situatie beheren. Je werkt actief aan natuurdoelen. Bijvoorbeeld door later te maaien, maaisel af te voeren of vaker de sloten te baggeren. Bijvoorbeeld door meer of vaker bagger te verwijderen. Ook een lagere beweidingsdruk, dus aantal GVE, valt onder ander beheer.
Dit beheer heb je al beschreven in het inrichtingsplan. Hiervoor kun je een SLN-subsidie aanvragen bij de provincie. Je werkt volgens het plan en volgt ook de resultaten (monitoring).
Verkoop of grondruil
Is zelf aan de slag gaan niets voor jou, dan spreken we graag met je over andere mogelijkheden, zoals verkoop of grondruil. Neem voor een gesprek of vragen contact op met de projectleider Natuurnetwerk Zuid-Holland in jouw regio:
Subsidies en voorwaarden
Voor het maken van een plan, het uitvoeren van het werk en beheer na afloop bestaan verschillende subsidies. Daar zijn eisen en voorwaarden aan verbonden.
- Subsidie Natuurontwikkeling SKNL: voor de kosten die je maakt voor de aanleg van de natuur, bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. De natuurplannen moeten passen bij de doelstellingen van het Natuurnetwerk. Deze subsidie kun je ook aanvragen bij waardevermindering van de grond. Dan is dit een financiële compensatie. De totale vergoeding is afhankelijk van de waarde van de grond, het natuurdoel, de locatie etc. Een onafhankelijke taxateur bepaalt de waarde van de grond. De afwaardering is maximaal 85%. De aanvraag voor deze subsidie verloopt via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
- Subsidie Natuurbeheer SNL: dit is een beheersubsidie voor de kosten die je maakt om de natuurdoelen te bereiken of in stand te houden. De aanvraag verloopt via de provincie.
Contact en vragen
We helpen je graag. Neem contact met ons op via het ContactCentrum.