De Groene Waterparel in de gemeente Zuidplas is uniek: het is de enige plek in Zuid-Holland met katteklei in de bodem. Honderd jaar geleden was hier een oud Nederlands boerenlandschap vol planten, bloemen, insecten en kleine dieren. Dit landschap en die soortenrijke natuur zijn voor een groot deel verdwenen.
Toch komen er, mede dankzij de katteklei, nog bijzondere planten en dieren voor, zoals adderwortel, rietorchis, gele kwikstaart en watersnip.
Natuurnetwerk Nederland
De provincie wil deze bijzondere natuur beschermen en versterken. Daarom is het gebied opgenomen in het Natuurnetwerk Nederland en wordt er de komende jaren gezorgd voor meer biodiversiteit. De provincie is hiervoor verantwoordelijk en werkt daarbij samen met de grondeigenaren, de gemeente Zuidplas en het waterschap.
Oorspronkelijke natuur
Water speelt een cruciale rol: de katteklei mag niet te diep liggen, maar ook niet te dicht aan het oppervlak. Zo creëren we de ideale omstandigheden voor natuurherstel. We leggen vennen en plassen aan waar vlottende bies en naaldwaterbies groeien. We zorgen voor vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland. Zo krijgt de oorspronkelijke boerenlandnatuur weer kans.
Stand van zaken
Tijdens een goed bezochte bewonersavond in december 2023 werd het schetsontwerp voor de natuurplannen gepresenteerd aan grondeigenaren, omwonenden en geïnteresseerden.
Dat schetsontwerp wordt op dit moment uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarom voeren we in de eerste helft van 2025 onderzoek uit op locatie.
In gesprek over het ontwerp
In juni 2025 is het concept van het definitief ontwerp klaar. Hierin is niet alleen de informatie uit de onderzoeken meegenomen, maar ook de inbreng van de omgeving uit eerdere bijeenkomsten.
Over dit concept-ontwerp wordt een bewonersavond georganiseerd. Zodra een datum bekend is worden grondeigenaren en omwonenden uitgenodigd voor deze avond.
Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom natuurgebied de Groene Waterparel? Neem dan contact op met projectleider Rolf Willems op via het ContactCentrum.
Zelfrealisatie en volledige schadeloosstelling
De provincie wil graag samenwerken met de grondeigenaren in de Groene Waterparel. Eigenaren kunnen in de Groene Waterparel zelf natuur ontwikkelen op eigen grond en krijgen daarbij hulp en subsidie van de provincie.
Een andere optie is verkoop van grond aan de provincie. Grondeigenaren in de Groene Waterparel komen in aanmerking voor volledige schadeloosstelling. Dit houdt in dat grondeigenaren extra vergoeding krijgen voor hun onkosten als ze hun grond aan de provincie verkopen.
Vragen & antwoorden
Bekijk de antwoorden op de vragen van bewoners en geïnteresseerden over de natuurontwikkelingen in de Groene Waterparel die we in de loop van de tijd hebben verzameld.