Vragen en antwoorden over de natuurontwikkelingen in de Groene Waterparel.
Dat grasland ziet er helemaal niet speciaal uit, dat is toch geen bijzondere natuur?
Er komen veel meer kruiden en bloemen die van oudsher in dit gebied voorkomen. Daardoor verbetert de biodiversiteit. Als er meer Nederlandse plantensoorten zijn, komen er ook meer vlinders, bijen en vogels die daarbij horen en die hier vroeger veel meer voorkwamen.
Maakt zo’n klein gebied nou echt iets uit qua natuur?
Voor de natuur en soorten die daar leven is het straks best een groot gebied. Er komen geen grote zoogdieren die veel ruimte nodig hebben, maar we leggen het gebied juist aan voor otters, vogels en insecten. Voor onze dieren is het een ruim leefgebied en dat is belangrijk. Daarmee maken we eigenlijk opnieuw het boerenlandschap van vroeger. Een biodivers en rijk gebied zoals dat 100 jaar geleden was.
Boerenland is toch ook mooie natuur? Ik zie hier heel veel vogels. Wat heeft het aanleggen van zo’n gebied dan voor meerwaarde?
De manier waarop we het landschap gebruiken is veel intensiever dan vroeger en we zijn tegenwoordig met meer mensen. Daarom zie je dat de soorten die vroeger op deze plek veel voorkwamen nu voor een groot deel weg zijn, of zelfs helemaal zijn verdwenen. De vogels en insecten die nu vooral in het gebied zitten zijn algemene soorten die het op veel plekken goed doen, zoals kraaien en eksters. Wij willen weer een plek maken voor de unieke soorten die hier vroeger waren en die het tegenwoordig moeilijk hebben, omdat de planten en omgeving waar zij leven grotendeels verdwenen zijn. We bieden dus weer een leefomgeving aan zeldzame soorten die we in Zuid-Holland graag willen behouden.
Wat doen jullie voor de otter in de Groene Waterparel en waarom is dat belangrijk?
De otter verdween in de jaren ’80 uit Nederland, door een combinatie van watervervuiling en de toename van verkeer. In 2002 werd de otter opnieuw uitgezet in ons land, en inmiddels is de otter ook weer terug in Zuid-Holland. In de Groene Waterparel willen we een veilige (verbindings-)zone creëren voor de otter, waar deze zich thuis voelt en voedsel kan vinden. Dit doen we bijvoorbeeld door natuurvriendelijke oevers aan te leggen.
Krijgen we meer last van muskusratten die overal gaan graven als jullie het gebied toegankelijk maken voor de otter?
Nee, de natuurvriendelijke oevers leiden niet tot meer muskusratten dan er nu al aanwezig zijn. Wellicht leidt het zelfs tot minder muskusratten, omdat zij in de geleidelijke oevers minder goed hun holen kunnen graven.
Wat heeft het veranderen van het waterpeil voor effect op mijn huis en tuin? Kan het verzakkingen of andere gevolgen veroorzaken?
Verzakkingen en schade aan funderingen komt in principe alleen voor bij peilverlaging, waarbij de ondergrond beurtelings nat en droog is. Onze wens is juist om op sommige plekken het peil wat te verhogen, omdat dat ten goede komt aan de natuur.
Bij een hogere grondwaterstand zou er risico kunnen ontstaan dat er water komt in kelder, kruipruimte of tuin. Om dit te voorkomen hebben wij metingen gedaan (met toestemming) bij alle mensen die wonen in de gebieden waar wij het peil graag wat willen verhogen. We hebben de drempelhoogtes ingemeten en gekeken hoe hoog de huizen en bijgebouwen staan ten opzichte van het huidige waterpeil. Wanneer er een risico bestaat voor de gebouwen, verhogen wij het peil niet in dat gebied.
Waar blijft het regenwater van Cortelande?
Het watersysteem rondom de Groene Waterparel zal veranderen als gevolg van Cortelande, maar bij de aanleg daarvan moeten de projectontwikkelaars rekening houden met de Groene Waterparel. Er mogen geen negatieve effecten optreden voor de natuur door de veranderingen.
Voor Cortelande wordt nog een watergebiedsplan uitgewerkt. Daarin staat ook hoe er met (grote hoeveelheden) regenwater wordt omgegaan.
Gaan de oude hoogstamfruitbomen het hogere waterpeil overleven?
Ja. We gaan maar in een klein deel van het gebied het waterpeil verhogen en daarbij houden we rekening met bestaande natuurwaarden. Dat betekent in dit geval dat we het waterpeil niet gaan verhogen bij de hoogstamfruitbomen en dat deze daar dus geen last van zullen hebben.
Mag ik straks het gebied in met de hond?
Op de wegen die langs en door het natuurgebied lopen (de Tweede Tochtweg, de Derde Tochtweg, de Vierde Tochtweg en de Middelweg) kunt u uw hond in ieder geval aangelijnd uitlaten. Of er nog andere wandelpaden door het natuurgebied komen waar u met de hond mag lopen is nog niet bekend. Hierover zijn wij nog in gesprek met de gemeente Zuidplas.
Komt er een verbinding van de Groene Waterparel met het Rottemerengebied, zodat ik daar kan wandelen?
Het doel is om de recreatieroutes aan te laten sluiten op de routes vanuit Cortelande en het Koning Willem I bos. De gemeente Zuidplas is verantwoordelijk voor de recreatie en we zijn in het project nog in overleg hoe dat gezamenlijk vorm te gaan geven in het ontwerp.
Wordt het niet heel druk met mensen die straks ook uit Cortelande komen?
De mensen die straks in Cortelande komen wonen, willen ongetwijfeld ook graag ontspannen in groen en natuur. Gemeente Zuidplas is verantwoordelijk voor recreatieve paden en parkeermogelijkheden in het gebied. De gemeente wil zorgvuldig afwegen op welke manier de recreatie wordt ingevuld en heeft daarbij aandacht voor (parkeer-)drukte in het gebied.
Waar gaan mensen parkeren die hier willen komen wandelen?
In het plan hebben wij geen ruimte voor parkeren opgenomen. Dit moet nog samen met de gemeente Zuidplas worden uitgewerkt. De gemeente weet welke ontwikkelingen er allemaal in het gebied plaatsvinden en heeft daarmee het overzicht om te bepalen hoeveel en waar er eventueel parkeerplaatsen zouden moeten komen.
Kunnen de weilanden naast het natuurgebied nog wel agrarisch gebruikt worden? Kan ik er bijvoorbeeld nog wel overheen met de trekker met die hoge waterstanden?
Het grondwater gaat maar op een aantal plekken in het gebied wat omhoog. Op die plekken zou het kunnen dat de tuinen en weilanden wat natter worden als het veel regent in de natste maanden van het jaar. Uit onze metingen bleek dat voor sommige woningen, schuren en tuinen in het gebied het water wel erg hoog zou komen bij een peilverhoging. Op die plekken verhogen we het peil daarom niet. Voor de weilanden naast het natuurgebied die een agrarische bestemming behouden, moeten we in het natuurgebied bufferzones aanleggen zodat de boeren geen last hebben van het waterpeil voor de natuur.
Wordt mijn post nog wel bezorgd als jullie dingen veranderen in het gebied?
Ja. PostNL heeft de wettelijke plicht om post te bezorgen.
Alles wat omwonenden hebben opgegeven tijdens de bewonersbijeenkomst in december 2023, hebben wij opgenomen in een lijst die we gebruiken bij het maken van het definitieve ontwerp. In het definitieve ontwerp proberen we op die manier overal rekening mee te houden. Omdat we met veel verschillende aspecten rekening moeten houden bij het ontwerpen, organiseren we nog een bewonersavond voordat we het definitieve ontwerp vaststellen. Op die manier kunnen omwonenden nog een keer met ons naar het ontwerp kijken om te zien of we daarin nog dingen over het hoofd hebben gezien.
Komt er vanuit de Groene Waterparel een natuurlijke geluidswal naar aanleiding van de verbreding van de A20?
Er komen geluidsschermen tussen de A20 en de parallelbaan. In het ontwerp van het natuurgebied hebben we geen natuurlijke geluidswal opgenomen om dit nog verder aan te vullen.
Wordt de 3eTochtweg autoluw gemaakt?
De 3e Tochtweg valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het is geen onderdeel van de natuurplannen voor de Groene Waterparel. Als deze wens bij omwonenden leeft, kunnen wij dit doorgeven aan de gemeente.