De Krimpenerwaard heeft een uniek polderlandschap waar je rust en ruimte ervaart en waar het water als een levensader doorheen stroomt.
De Krimpenerwaard: een bijzondere plek die het waard is om te koesteren, voor nu en voor de toekomst.
In de Krimpenerwaard werken de regionale partijen samen aan behoud van landbouw; nieuwe natuur; combinaties met recreatie en een goede waterkwaliteit.
Het programma Veenweiden Krimpenerwaard heeft tot doel om het waardevolle agrarische cultuurlandschap en de daarbij behorende natuurwaarden te behouden en te ontwikkelen. Uitgangspunt is: natuur, koeien én beleving. Provincie, gemeente, hoogheemraadschap, agrarische partijen en natuur- en recreatieorganisaties zetten zich daar samen voor in.
In de Krimpenerwaard wordt 2250 hectare nieuwe natuur aangelegd. Tegelijkertijd wordt de waterkwaliteit verbeterd en kijkt het hoogheemraadschap waar in het werk ook de bodemdaling aangepakt kan worden. En bij deze ontwikkeling willen alle partijen kansen benutten die er liggen voor het agrarisch bedrijf en de recreatie.
Maatwerk
Maatwerk is hierbij het sleutelwoord. Kortgezegd doet iedereen waar hij of zij goed in is. Zo zijn landbouw en natuur goed met elkaar te combineren. Ze kunnen elkaar zelfs versterken. Grondeigenaren krijgen de ruimte om met elkaar en met overheden en maatschappelijke organisaties plannen te ontwikkelen voor natuur in samenhang met de bestaande veehouderij.
Rondom versterking van de landbouw en kansen benutten voor recreatie is weer ander maatwerk toepasselijk. Daar wordt op grotere schaal samengewerkt: met het gebied tussen Gouda en Nieuwkoop (Gouwe Wiericke). Daar leven namelijk dezelfde wensen en zijn er dezelfde uitdagingen als in de Krimpenerwaard.
Samenwerking
Maatwerk is ook terug te zien in de organisatie van het programma Veenweiden: de regie op de uitvoering van de gezamenlijke afspraken ligt bij het gebied, dicht bij de praktijk. De gemeente Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard zijn hiervoor samen verantwoordelijk en werken daarbij nadrukkelijk samen met de grondeigenaren, agrarisch ondernemers en met de Adviesraad Natuur en Landbouw (ANL), waarin betrokken maatschappelijke partijen zitting hebben. De provincie zorgt voor ondersteuning in subsidies en expertise.
Resultaten aanleg nieuwe natuur
De provincie heeft onderzoek laten doen naar de effecten van nieuwe natuur in de polder Berkenwoude en de Nesse in de Krimpenerwaard. Het onderzoek concludeert, dat de maatregelen aan het landschap, sloten en waterhuishouding in de afgelopen drie jaar hebben geleid tot een toename van biodiversiteit.