De belangrijkste bronnen voor drinkwater in Zuid-Holland zijn rivier- en grondwater. Via de bodem, rivierbekkens en duinen wordt het water gezuiverd en daarna opgepompt voor drinkwaterproductie. Het is belangrijk dat dit proces niet wordt verstoord door bijvoorbeeld een te lage rivierwaterstand of vervuiling. Hoe de provincie omgaat met drinkwater lees je in het Regionaal waterprogramma Zuid-Holland 2022-2027.
Als je de waterkraan opendraait sta je er waarschijnlijk niet gelijk bij stil dat achter die waterstraal een netwerk van mensen en bedrijven zit, die elke dag zorgen voor schoon en voldoende drinkwater. Ieder vanuit zijn eigen rol maar met een gezamenlijke aanpak om de drinkwaterbronnen voor nu, en de toekomst, veilig te stellen.
Wie zijn dat? En wie doet wat om ons drinkwatersysteem schoon en op orde te houden? Het drinkwaterbedrijf zuivert het rivier- en grondwater tot drinkwater. Provincie, omgevingsdiensten, gemeenten, waterschappen en ook Rijkswaterstaat werken aan de waterkwaliteit en bescherming van het rivier- en grondwater.
Het drinkwaterbedrijf
Zuid-Holland heeft 3 drinkwaterbedrijven die 24 uur per dag, het jaar rond, goed en voldoende drinkwater leveren aan alle inwoners van Zuid-Holland. Zij maken en leveren het drinkwater en controleren en analyseren de drinkwaterbronnen op bijvoorbeeld chemische stoffen. Oasen, Dunea en Evides.
De Drinkwaterkaart vind je in het blok 'Document'.
De provincie
De provincie beschermt de drinkwaterbronnen en samen met de drinkwaterbedrijven zorgt zij voor voldoende gezonde drinkwaterbronnen. Daarnaast is de provincie waakzaam als het gaat om activiteiten die in de (diepere) ondergrond gebeuren. Ze verleent vergunning voor het onttrekken van grondwater en waterlozingen. Ook drinkwaterbedrijven vragen een onttrekkingsvergunning aan bij de provincie. In de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening lees je daar meer over.
De omgevingsdienst
Namens de provincie is de omgevingsdienst de vergunningverlener, als het gaat om milieuzaken. Daarnaast zijn de omgevingsdiensten, in opdracht van een gemeente of provincie, toezichthouders en handhavers voor de bescherming van onze drinkwaterbronnen. Op omgevingsdienst.nl lees je meer over de omgevingsdienst in jouw regio.
De gemeente
De gemeente let vooral op zaken die gebeuren in de (ondiepe) ondergrond, zoals boren, graven en lozingen. Die activiteiten mogen geen gevaar vormen voor het grondwater. Zodra de nieuwe Omgevingswet is ingevoerd krijgen gemeenten nog meer bevoegdheden om het grondwater te beschermen.
Het waterschap
De waterschappen zijn de beheerders van kleine wateren, zoals sloten en kanalen. Om het water schoon te krijgen, en te houden, is er de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat is Europese regelgeving die gaat over de kwaliteit van het rivier- en grondwater. Op waterschappen.nl lees je meer over jouw waterschap.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat is waterbeheerder van grote wateren, zoals de zee en de rivieren. Omdat het drinkwater voor Zuid Holland voor een groot deel uit de rivier de Maas en de Rijn komt, zijn we dus afhankelijk van hoe andere landen om ons heen, met de rivieren omgaan. Rijkswaterstaat werkt vanuit verschillende programma’s, zoals bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000, in Europees verband aan voldoende en schoon drinkwater.
Wat doe jij?
Hoe ga jij duurzaam om met drinkwater? Want dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een bespaartip kan zijn: korter douchen, maar er zijn nog meer bespaartips voor in huis en tuin. Doe je mee?
Wil je meer weten?
Heb je voor een activiteit een vergunning nodig? Neem dan contact op met de omgevingsdienst in jouw regio. Of heb je een vraag over drinkwater mail of bel met je drinkwaterbedrijf.
Video Drinkwater voor de toekomst
Video Drinkwater voor de toekomst.
Jeannette Baljeu, gedeputeerde Zuid-Holland; “De inzet is de komende jaren echt gericht op het behalen van de KRW doelen”.
Document
Bekijk de drinkwaterkaart van Zuid-Holland