Samen met gebiedspartners werkt de provincie aan een nieuwe balans voor een vitaal landelijk gebied met een robuust water- en bodemsysteem en toekomst voor de landbouw. In deze videoserie geven we een beeld van wat daar allemaal voor nodig is. Bezoek met ons 3 projecten om te zien hoe er nu al gewerkt wordt aan het thema water.
Provincie Zuid-Holland werkt aan een Zuid-Holland waar het ook in de toekomst goed leven is: waar lucht, water en bodem gezond zijn en het drinkwater schoon is. Daarom werkt de provincie, samen met gebiedspartners, aan het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied. Er moet een nieuwe balans gevonden worden in het landelijk gebied waarbij de (inter-)nationale doelen voor stikstofreductie, natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat gehaald worden en waarin landbouw een toekomst heeft. In deze video maakt de kijker kennis met drie projecten die zijn opgezet rondom het thema ‘water’.
Wind raast over het strand en grasland.
VOICE-OVER: "De natuur herstellen, waterkwaliteit verbeteren en klimaatverandering tegengaan. Dat zijn de opgaven voor het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied. Samen met gebiedspartners werkt de provincie aan een nieuwe balans voor een vitaal landelijk gebied met een robuust water- en bodemsysteem en toekomst voor de landbouw. In deze videoserie geven we een beeld van wat daar allemaal voor nodig is. Bezoek met ons drie projecten om te zien hoe er nu al gewerkt wordt aan het thema 'water'."
Beeldtekst:
Prachtsloten in kerngebied Veenweiden
VOICE-OVER: "Een van de doelen van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied is het realiseren van meer groenblauwe dooradering buiten de natuurgebieden. Dat kan bijvoorbeeld langs wegbermen, dijken en sloten. In de Alblasserwaard doen al enkele tientallen boeren mee aan het programma Prachtsloten.
Boer Jasper Meerkerk van boerderij Eben-Haëzer rijdt op een quad over een akker. Hij stopt bij een sloot. Jasper is een witte man van in de dertig. Hij draagt een bril en een hoed.
JASPER MEERKERK: "Zo, we zijn hier aangekomen bij de Prachtsloten. Prachtsloten is een nieuw concept in de Alblasserwaard. Bij Prachtsloten doen wij in het voorjaar een stukje wegmaaien en gefaseerd maaien, slingerend door de polder heen. In de herfst maaien we een stukje weg en dan laten we ook een klein stukje staan voor het nieuwe jaar. Eigenlijk doen we precies hetzelfde met de slootvegetatie hier in de sloot. Als je hier kijkt, dan zie je het ook al. In de sloot zijn de waterplanten er slingerend weggehaald. In het gras zie je ook hoogteverschil. Met die verschillen creëren we een enorme rijkdom aan biodiversiteit waarbij we zien dat er meer vlinders en insecten zijn. Daardoor krijgt het waterleven ook meer kans en creëren we met elkaar een hogere biodiversiteit op onze boerderij."
Aan het eind van de akker ligt een melkveebedrijf.
JASPER: "Ik zie mezelf echt als landschapsbeheerder, onderhouder van dit gebied van onze mooie Alblasserwaard. Op dit moment is dat toch echt totaal geen verdienmodel. En we creëren wel echt een enorme meerwaarde aan vlinders, insecten bodemleven, het slootleven wat er in de sloot zit. Hoe willen we dat als samenleving oplossen? Dat is wel een uitdaging die ik hierin zie."
Beeldtekst:
Ondergrondse wateropslag in kerngebied Veenweiden
VOICE-OVER: "Zonne-energie, warmte-koudeopslag alternatieven voor potgrond en gerichte inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Tuinders timmeren aan de weg als het gaat om duurzamer en natuurinclusief produceren. De beschikbaarheid van voldoende zoetwater is daarbij een aandachtspunt, vooral in warme zomers. Kwekerij Roos in Boskoop wil een systeem aanleggen voor ondergrondse opslag van gezuiverd restwater."
Kweker Twan Kranenburg stapt een kas binnen. Twan is een witte dertiger.
TWAN KRANENBURG: "Welkom bij kwekerij Roos in Boskoop. Wij kweken hibiscus, acer, helleborus en seringen. Wij doen mee met het project 'ondergrondse wateropslag' omdat wij in de zomer vaak te maken hebben met een tekort aan goed, bruikbaar water. In de zomer neemt de waterkwaliteit af en komt er te veel zout in het water en dit geeft schade aan onze planten. Met dit project willen wij een ondergrondse wateropslag creëren om zo ook in droge periodes gebruik te kunnen maken van schoon water."
Twan loopt tussen de planten in de kas. Buiten is een bassin. Hij loopt ernaartoe.
TWAN KRANENBURG: "Het bassin hier is 2000 kubieke meter water. Dit is in de droge periode genoeg voor ongeveer twee tot drie weken water geven. Na die periode is het bassin leeg en moeten we gebruik maken van alternatieve waterstromen. Hiervoor kunnen we gebruikmaken van slootwater, osmosewater en in de toekomst willen we gebruikmaken van water uit de ondergrondse wateropslag."
Twan staat aan de rand van het bassin.
TWAN KRANENBURG: "Dankzij de begeleiding van Acacia Water gaan we volgend jaar van start met dit nieuwe project. Wij hebben er heel veel zin in."
Beeldtekst:
Zoetwater op de kop van Goeree in kerngebied Zuid-Hollandse Delta
VOICE-OVER: "In de zomer is er op de Kop van Goeree niet altijd voldoende water beschikbaar voor de landbouw. Het water in de polder is op sommige plaatsen zelfs brak vanwege zoute kwel waardoor het niet geschikt is voor de landbouw. Met het project 'zoet water op de Kop van Goeree', onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer werken boeren en natuurbeheerders aan het beter vasthouden van regenwater dat in het najaar en in de winter valt. Goed voor landbouw, natuur en landschap."
Vincent Breen van Waterschap Hollandse Delta staat in een natuurgebied, bij een sloot. Vincent is een witte man van rond de zestig met een bril.
VINCENT BREEN: "We staan hier in het gebied Kilhaven, ten westen van Ouddorp. We zien hier een natuurgebied. Daar ligt wat agrarisch gebied. We hebben hier een zoetwatertekort in de zomer. Met name in droge zomers en daarom gaan we een aantal projecten draaien om het water zo lang mogelijk vast te houden in dit gebied. We staan hier bij een concreet project om zoveel mogelijk water in dit gebied vast te houden. In deze sloot die we hier zien gaan we het peil omhoog brengen. We doen dat door middel van een aantal schotten en stuwen. Dat heeft als voordeel dat de landbouwgrond hier zal vernatten en dat we het water in de duinen wat langer vast kunnen houden. Het vasthouden van water in dit gebied is van groot belang. Zowel agrariërs als de natuurorganisaties zijn erbij gebaat. Daarom werken we intensief samen en komen we tot een mooi resultaat."
Beeldtekst:
Weten hoe de provincie initiatieven als deze wil ondersteunen? Kijk op zuid-holland.nl/zhplg
Het logo van Provincie Zuid-Holland verschijnt.
Beeldtekst:
krachtig Zuid-Holland