Samen met gebiedspartners werkt de provincie aan een nieuwe balans voor een vitaal landelijk gebied met een robuust water- en bodemsysteem en toekomst voor de landbouw. In deze videoserie geven we een beeld van wat daar allemaal voor nodig is. Bezoek met ons 3 projecten om te zien hoe er nu al gewerkt wordt aan een rijke en veerkrachtige natuur.
Provincie Zuid-Holland werkt aan een Zuid-Holland waar het ook in de toekomst goed leven is: waar lucht, water en bodem gezond zijn en het drinkwater schoon is. Daarom werkt de provincie, samen met gebiedspartners, aan het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied. Er moet een nieuwe balans gevonden worden in het landelijk gebied waarbij de (inter-)nationale doelen voor stikstofreductie, natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat gehaald worden en waarin landbouw een toekomst heeft. In deze video maakt de kijker kennis met drie projecten die zijn opgezet rondom het thema ‘natuur’.
Wind raast over het strand en grasland.
VOICE-OVER: "De natuur herstellen, waterkwaliteit verbeteren en klimaatverandering tegengaan. Dat zijn de opgaven voor het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied. Samen met gebiedspartners werkt de provincie aan een nieuwe balans voor een vitaal landelijk gebied met een robuust water- en bodemsysteem en toekomst voor de landbouw. In deze videoserie geven we een beeld van wat daar allemaal voor nodig is. Bezoek met ons drie projecten om te zien hoe er nu al gewerkt wordt aan een rijke en veerkrachtige natuur."
Beeldtekst:
Zandhommel Zuidas in kerngebied Zuid-Hollandse Delta
GERT HUIJZERS: "De zandhommel is een zeldzame insectensoort die in ons land vrijwel alleen nog in Zuid-Holland voorkomt. De zandhommel is net als andere wilde bijensoorten, zweefvliegen en vlinders een bestuiver van planten."
Gert Huijzers van HW Zoemt staat in een weids gebied met akkers en groen. Gert is een witte man van in de zestig met een bril. Hij draagt een verrekijker aan een koord om zijn nek.
GERT HUIJZERS: "We zijn hier in Goudswaard met achter me polder Oude Korendijk en een nog groter natuurgebied zijn de Korendijkse Slikken, met tussenliggend het Spui, de Beningerslikken, en beide gebieden zijn ontzettend belangrijk leefgebied van de zandhommel."
Gert opent een hekje en loopt het natuurgebied in.
GERT HUIJZERS: "De zandhommel is een zwaar bedreigde hommelsoort in Nederland. Tot 2000 kwam de zandhommel in tal van plaatsen verspreid over Nederland voor. Nu is die teruggebracht tot de Spuimonding met de Korendijkse Slikken en de Beningerslikken. De andere locatie is de Biesbosch. De vraag is: hoe zou je die twee gebieden bij elkaar kunnen brengen? Een voorstel is de 'Zandhommel Zuidas', waar we ecologisch beheer krijgen langs de zuidoever van de Hoeksche Waard. Het zou toch fantastisch zijn als we deze 'Zandhommel Zuidas' kunnen realiseren en daarmee de biodiversiteit vergroten, en inderdaad het leefgebied, niet alleen voor de zandhommel, maar voor tal van insecten."
Beeldtekst:
Kerven in de duinen in kerngebied Kust & Duinen
VOICE-OVER: "Door sleuven in duinen aan te brengen krijgt het kalkrijke zand weer een kans om het duingebied te overstuiven. Hierdoor komt er meer dynamiek terug in het gebied waardoor veel soorten planten en dieren een plek kunnen vinden. Het succes dat in Meijendel bereikt is, zet overheden en natuurbeheerders aan om ook op andere plekken meer dynamiek terug te brengen in de duinen."
Gijs ten Napel van drinkwaterbedrijf en duinbeheerder Dunea loopt over een strand en door een duingebied. Gijs is een witte man van rond de vijftig.
GIJS TEN NAPEL: "De Nederlandse kustduinen zijn ontstaan uit zand dat uit zee aangevoerd is. Alleen het heeft wel het effect gehad dat er een heel sterke, stevige duinenrij aan de voet van het strand is komen te liggen, waardoor dat zand niet meer in de duinen erachter terecht kan komen. Om dat weer te bewerkstelligen hebben we een project uitgevoerd, waarbij we vijf sleuven hebben gegraven in de zeereep. Om dat zand vanuit het strand weer in de duinen te krijgen. Waarom is dat zo belangrijk? Dat zand op het strand bevat veel kalk. En kalk is een belangrijk element om de duingraslanden en vegetatie in de duinen op orde te houden."
Gijs wijst op de bodem, waar het duin begroeid is.
GIJS: "Hier is een voorbeeld van duingrasland waar de zandkorrels met het kalk op terechtkomen en een bloemrijk maken, waarop bijen, hommels en andere insecten kunnen leven. Fantastisch mooie biodiversiteit ontstaat er dankzij dat zand. En dankzij die sleuven die we hebben mogen realiseren in dit prachtige duingebied Meijendel."
Beeldtekst:
Weidevogels en agrarisch natuurbeheer in kerngebied Veenweiden
VOICE-OVER: "Weidevogels voelen zich thuis in de weilanden van het veenweidegebied. Helaas gaat het niet goed met onze weidevogels. Boeren, natuurbeheerders, overheden en vrijwilligers zorgen voor zoveel mogelijk variatie in het landschap. Met voldoende vochtige plekken in het weiland en kruidenrijk grasland om in te schuilen en om insecten te zoeken, maken ze het weidevogels naar de zin."
Melkveehouder Tom Kortleve loopt over het erf van een boerderij. Tom is een witte man van in de dertig.
TOM KORTLEVE: "We zijn hier op mijn melkveebedrijf in Oud-Alblas. Ik heb 80 melkkoeien. Naast de melkveehouderij is weidevogelbescherming een belangrijke taak op mijn bedrijf. Er zijn verschillende pakketten. Het begint eigenlijk met een plasdras voor de weidevogels die uit Afrika komen, waar ze kunnen aansterken. Daarnaast heb je kruidenrijk grasland waar de vogels kunnen broeden en waar de kuikens geboren kunnen worden. En vervolgens trekken de kuikens naar een drassig perceel. Zodat ze vliegvlug worden en weer sterk terug naar Afrika kunnen. Er is hier nu niet zoveel meer te zien. De weidevogels zijn teruggetrokken naar Afrika. Van het voorjaar zaten hier 800 grutto's op de plasdras. Dat is natuurlijk geweldig. De samenwerking tussen de verschillende biotopen die ik hier heb aangelegd, zorgt ervoor dat de weidevogels het hier echt geweldig doen en we elk jaar een toename zien."
VOICE-OVER: "Hoe laten we het agrarisch natuurbeheer optimaal aansluiten op dat in de natuurgebieden? Wat is het beheer van de ecosystemen door boeren ons waard? En zijn daar goede afspraken over te maken voor een langere periode? De antwoorden op deze vragen kunnen ons helpen om de weidevogels nog beter te beschermen en te behouden voor de toekomst."
Een weidevogel zit in het gras.
Beeldtekst:
Weten hoe de provincie initiatieven als deze wil ondersteunen? Kijk op zuid-holland.nl/zhplg
Het logo van Provincie Zuid-Holland verschijnt.
Beeldtekst:
krachtig Zuid-Holland