
De Duin- en Bollenstreek is een uniek cultuurlandschap dat in de loop der eeuwen door mensen is gevormd. Op een relatief klein gebied vind je een afwisseling van bijzondere landschappen, zoals oude en jonge duinen (strandwallen), strandvlakten, zanderijen, oeverwallen langs de Rijn, veenweidegebieden, plassen en droogmakerijen.
In 2005 werd de Duin- en Bollenstreek door het kabinet aangewezen als een van de vijf Greenports van Nederland. Sindsdien speelt de regio een belangrijke rol in de tuinbouwsector.
Ook de gemeente Oegstgeest maakt deel uit van dit gebied. Een belangrijke ambitie van de gemeente is het versterken van de groenblauwe infrastructuur, het behouden van de waardevolle graslanden in de Elsgeesterpolder en de verdere ontwikkeling van de Klinkenbergerplas.
Vitale leefomgeving en landbouw
We willen een vitaal landschap en een vitale Greenport in de Duin- en Bollenstreek. We zetten ons in voor schonere lucht en water, minder gebruik van schaarse grondstoffen en energiebesparing.
Om het landschap biodivers en uniek te houden, willen we een aantal grotere veehouderijgebieden behouden. Deze spelen een belangrijke rol in het gebied.
Waterkwaliteit en waterberging
In de Greenport Duin- en Bollenstreek is schoon en voldoende water extra belangrijk, vooral in gebieden waar gewassen in de open grond worden geteeld. We willen wateroverlast zoveel mogelijk beperken en zorgen voor voldoende ruimte om water op te vangen.
Daarnaast werken we aan het verminderen van vervuiling in het oppervlaktewater en richten we oevers op een ecologische manier in. Dit doen we onder andere in de geplande Ecologische Verbindingszones, die deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Natuurherstel
In stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, zoals de Coepelduinen en Kennemerduinen, zetten we ons in voor natuurherstel. We bestrijden invasieve plantensoorten zoals mahonie en rimpelroos, beperken overbegrazing door damherten en verbeteren de natuurlijke dynamiek in het gebied.
Om natuurgebieden beter met elkaar te verbinden, versterken we bestaande ecologische verbindingszones, zoals die naar het Keukenhofbosch en Leeuwenhorst. Daarnaast draagt een goede samenhang tussen water en natuur bij aan een gezond ecosysteem.
Ook kijken we naar hoe we het landschap kunnen verbeteren voor de vogels. De Duin- en Bollenstreek is een belangrijk leefgebied voor boerenlandvogels en akkervogels.
Klimaat
Door klimaatverandering neemt de verzilting in de Bollenstreek toe en kan zoet water schaarser worden. We onderzoeken hoe we een toekomstbestendig en robuust watersysteem kunnen ontwikkelen om hiermee om te gaan.
Met wie werken we daaraan?
We werken we samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland en maatschappelijke organisaties. En de betrokken gemeenten Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Hillegom, Lisse en Teylingen. Overigens valt Katwijk in ZH-PLG deelgebied Duin Horst en Weiden en Teylingen deels in Veenweiden deelgebied Groene Hart Noord.
Contact
Deelgebiedsmanager: Donald Broekhuizen
Neem contact op via e-mail.
Projecten
Regiocertificering
Agrarische ondernemers in de Duin- en Bollenstreek zijn zich bewust van de urgentie om het proces van continu verduurzamen te versnellen en inzichtelijker te maken. Vanuit die gedachte is het project Regiocertificering ontstaan, een initiatief vanuit KAVB Kring Bloembollenstreek en Greenport Duin- en Bollenstreek. Doel is de duurzaamheidsprestaties van telers continu te verbeteren door bewustwording, samenwerking en coaching. In afstemming met partijen zoals de provincie en het Hoogheemraadschap. Met Regiocertificering richten we ons op het verbeteren van de waterkwaliteit en het ontwikkelen van meetbare doelen voor biodiversiteit. Bovendien kunnen agrarische ondernemers in de Duin- en Bollenstreek zich zo onderscheiden en laten zien dat zij koplopers willen zijn op het gebied van duurzaamheid.
Kagerplassen toekomstbestendige veehouderij
De veehouders rond Lisse en Teylingen werken samen met de veehouders rond de Kagerplassen aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering.