
De glastuinbouwsector in het Westland kent grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, biodiversiteit en ruimte.
Waterkwaliteit en waterberging
In het Westland staat het verbeteren van de waterkwaliteit centraal. Dit is een grote uitdaging, mede door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw. We richten ons op de transitie naar 100% duurzame teelt, met behulp van groene, biologische en technologische oplossingen.
De afgelopen jaren zijn er al stappen gezet om de waterkwaliteit rondom de kassen te verbeteren, met als doel de KRW-normen voor 2027 te behalen. Hoewel er vooruitgang is geboekt, is het doel nog niet volledig bereikt.
Voor waterberging is extra ruimte nodig om overvloedige regenval op te vangen. Dit is een uitdaging in een gebied waar vrijwel elke vierkante meter al in gebruik is. Rondom de kassen zijn er ook kansen om water vast te houden. Er wordt gewerkt aan extra opvang, maar er blijft ruimte voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Dus neem vooral contact op!
Natuur
In de Natura 2000-gebieden Solleveld & Kapittelduinen staat de natuur onder zware druk, vooral door stikstofneerslag van de zee, landbouw en industrie. We richten ons op het herstel, de versterking en, waar mogelijk, de uitbreiding van de natuur in en rondom dit gebied. Er liggen kansen voor natuuruitbreiding in de binnenduinrand.
Omdat de tuinbouwgebieden in het Westland al efficiënt worden benut, is het moeilijk om grote groenblauwe structuren te creëren. We moedigen tuinders aan om de hoeken en randen rond de kassen natuurvriendelijk in te richten, zodat een netwerk van biodivers ingerichte plekken ontstaat.
Klimaat
Het gebied achter de duinen biedt veel kansen om schoon, zoet kwelwater en water uit zware regenbuien vast te houden. Hierdoor krijgt het duingebied een soort sponsfunctie. Het vasthouden van kwel- en regenwater is niet alleen goed voor de waterkwaliteit, maar ook voor de natuur. Bovendien zorgt het voor tegendruk in de duinen, waardoor zoute kwel vanuit zee wordt voorkomen.
Toekomstbestendige glastuinbouw
In het Westland werken we aan de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige glastuinbouw. Het doel is om een goede balans te vinden tussen economie, bodem, water, natuur, recreatie en biodiversiteit.
Met wie werken we daaraan?
In het Westland werken we aan de opgaven met gemeentes Rotterdam, Westland en Den Haag en Hoogheemraadschap Delfland. Ook werken we nauw samen met Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, telersverenigingen en terreinbeherende organisaties zoals het Zuid-Hollands Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Dunea.
Contact
Deelgebiedsmanager: Eef Marije Krol
Neem contact op via e-mail.
Projecten
Met activiteiten wordt gewerkt aan het versterken van de natuur en verbeteren van de waterkwaliteit.
Emissieloze Kas en Weerbaar telen
De projecten Emissieloze Kas en Weerbaar telen zijn gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit.
Van zee tot Zweth
In het project ‘Van zee tot Zweth’ zetten we in op het vergroten van de biodiversiteit rond de kassen en groenblauwe dooradering. Dit project loopt vanaf de zuidrand in Den Haag tot aan de Zweth in het Westland.