Van 30 maart 2022 tot 10 mei 2022 lag de ontwerp wijziging van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (wZHOV2022) ter inzage. Met de ontwerp wijziging worden regels over grondwaterkwaliteit opgenomen. Deze regels zijn naar aanleiding van de zienswijzen op de betreffende regels uit het ontwerp van de initiële ZHOV en in samenhang met het beleid in het regionale waterprogramma opnieuw vormgegeven. Ook bevat het ontwerpbesluit aanvullende regels over externe veiligheid (Niet-Basisnet transportroutes) en de introductie van een meldingssysteem voor de bescherming van provinciale wegen. Daarnaast worden de wijzigingen die zijn gedaan in het kader van het Omgevingsbeleid (koers) 2020 en de Herziening 2021 verwerkt in de ZHOV. Deze wijzigingen worden doorgevoerd in de ZHOV om gelijkwaardig over te gaan naar het stelsel van de Omgevingswet.
Hoe en waar kun je het ontwerp inzien?
- De documenten kunt u downloaden op deze website.
- De geo-informatieobjecten (voorheen kaarten) zijn te vinden in een digitale viewer ruimtelijke plannen.
Hoe gaat het verder?
Je kon tot uiterlijk 10 mei 2022 een zienswijze indienen. De zienswijzen worden door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten betrokken bij de definitieve vaststelling van de wijziging.
Voorafgaand proces
Voor de zomer van 2021 is er een consultatie geweest van een concept van deze wijziging (toen nog geheten wZHOV2021). Er zijn een beperkt aantal reacties binnengekomen die gebruikt zijn om het concept verder te verbeteren tot het huidige ontwerp.
Proces ZHOV en wZHOV2022 in relatie tot de uitgestelde Omgevingswet
Door de vertraging van de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft het proces om tot definitieve besluitvorming over de initiële ZHOV te komen ook langer geduurd dan voorzien. Door het uitstel ontstond er ook behoefte om het omgevingsbeleid te wijzigen onder het huidige recht. Hiervoor zijn de besluitvormingsprocessen van omgevingsbeleid (koers) 2020 en de herziening 2021 gestart en doorlopen.
Omdat het proces van totstandkoming van de ZHOV al liep en eerder afgerond was dan de besluitvorming over de herziening 2021 was het niet mogelijk om dit mee te nemen bij vaststelling van de ZHOV. Tevens is er voor het onderwerp grondwaterkwaliteit, na de zienswijzen op de betreffende regels uit het ontwerp van de initiële ZHOV, besloten dit onderwerp te herzien en in samenhang met het beleid in het regionale waterprogramma opnieuw vorm te geven. De betreffende regels worden met deze wZHOV2022 opnieuw ter inzage gelegd. Ook uit de zienswijzen op de ZHOV bleek dat het onderwerp Niet-Basisnet transportroutes was vergeten. Dit onderwerp wordt nu via deze wijziging toegevoegd. Als laatste is er de behoefte om het vergunningsstelsel rond provinciale wegen deels om te zetten naar een meldingsstelsel zoals dat onder de Omgevingswet mogelijk wordt.
Inhoud ontwerp wZHOV2022
Het ontwerpbesluit wZHOV2022 bevat een aantal onderdelen en is bedoeld om met gelijkwaardige regelgeving een start te maken onder de Omgevingswet aangepast op en in lijn met geest van de Omgevingswet.
Inhoudelijk worden wijzigingen op de volgende onderwerpen verwerkt:
- Risico’s van klimaatverandering (uit omgevingsbeleid (koers) 2020)
- Beschermingszones drinkwaterinfrastructuur (uit omgevingsbeleid (koers) 2020)
- Bedrijventerreinen (uit de herziening 2021)
- Grote ruimtevragers (uit de herziening 2021)
- Optimalisatie Woningbouwplannen (paragraaf verstedelijking) (uit de herziening 2021)
- Sociaal en betaalbaar wonen (paragraaf verstedelijking) (uit de herziening 2021)
- Ruimtelijke kwaliteit (uit de herziening 2021)
- Houtopstanden en herbeplanting (uit de herziening 2021)
- Molenbiotopen (uit de herziening 2021)
- Permanente bewoning recreatiewoningen (uit de herziening 2021)
- Verstedelijking en mobiliteit (uit de herziening 2021)
- Boom- en sierteeltgebied Greenport Boskoop (uit de herziening 2021)
- Mutaties 3 ha kaart (uit de herziening 2021]
- Overige wijzigingen geometrische begrenzingen (uit de herziening 2021)
Externe veiligheid: Niet-Basisnet transportroutes
Tijdens de terinzagelegging van de initiële ZHOV is geconstateerd dat het onderdeel Niet-Basisnet transportroutes ontbrak. Om deze regels zorgvuldig tot stand te laten komen, is ervoor gekozen dit via deze aanvulling met een terinzagelegging tot stand te laten komen en niet als wijziging naar aanleiding van de zienswijzen op te nemen in de initiële ZHOV.
Grondwaterkwaliteit
Vanwege de Aanvullingswet bodem (en het vervallen van de Wet bodembescherming) is het noodzakelijk voor de provincie om aanvullende regels te stellen voor het onderwerp grondwaterkwaliteit nu het Rijk dit loslaat en (verder) decentraliseert. Voor het onderwerp grondwater bleek tijdens het opstellen van de initiële Zuid-Hollandse Omgevingsverordening dat er meer tijd nodig was om dit in de nieuwe context, in het kader van het aanvullingsspoor Bodem, vorm te geven. De beleidsvorming voor het onderwerp grondwater (inclusief de anticipatie op de komst van het stelsel van de Omgevingswet) was nog gaande en liep gelijk op met de totstandkoming van het regionaal waterprogramma.
Naast het reguleren van enkele activiteiten die te maken hebben met grondwatersaneringen zijn er in deze wijziging instructieregels voor gemeenten opgenomen om activiteiten die de grondwaterkwaliteit kunnen beïnvloeden te regelen hun omgevingsplannen. Aangezien er een overgangsfase voor het omgevingsplan bestaat moet geborgd worden dat er geen periode ontstaat waarin er geen regels over grondwaterverontreinigingen gelden. Omdat de Wet bodembescherming wordt ingetrokken zal een voorbereidingsbesluit worden genomen die ervoor zorgt dat er tijdelijke voorbeschermingsregels vanwege de grondwaterkwaliteit in de omgevingsplannen van gemeenten worden opgenomen. Aanvullend op de door het Rijk via de bruidsschat gedecentraliseerde regels voor de omgang met bodemverontreinigingen is het voor de provincie van belang om aansluitend hierop regels voor grondwaterverontreinigingen mee te geven aan gemeenten (een zogenaamde 'provinciale bruidsschat'). In technische zin heeft dit vorm gekregen in de vorm van een voorbereidingsbesluit dat tegelijkertijd met deze wijziging zal worden genomen.
Op het gebied van de technische uitvoering van de provinciale bruidsschat is er nog steeds sprake van digitale complexiteit (als gevolg van het nog niet volledig functioneren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet bij de vormgeving van de regels, waaronder specifiek het voorbereidingsbesluit met de provinciale bruidsschat via een zogenaamd tijdelijk regeling deel voor het omgevingsplan). De exacte technische vormgeving van het voorbereidingsbesluit zal onderdeel van het losse voorbereidingsbesluit zijn.
Meldingsplicht provinciale wegen
Voor de provinciale wegen is er een wijziging van de regelgeving die erop gericht is om bepaalde activiteiten op het gebied van kabels en leidingen meldingsplichtig te maken, in plaats van vergunningsplichtig, waarbij de bescherming en het veilig en doelmatig gebruik van de provinciale infrastructuur gewaarborgd blijft. Deze verandering heeft als reden dat Gedeputeerde Staten op dit moment verantwoordelijk zijn voor de toestemmingverlening van enkele duizenden activiteiten per jaar op provinciale infrastructuur. Dit heeft een bijbehorende administratieve last en mogelijke onduidelijkheid voor de initiatiefnemer tot gevolg. Daarom kan voor een aantal vastgestelde activiteiten bij kabels & leidingen volstaan worden met algemene regels in combinatie met een meldingsplicht. Dit heeft als voordeel dat er minder administratieve lasten voor inwoners en bedrijven ontstaan en dat er sneller duidelijkheid ontstaat voor een initiatiefnemer of een bepaalde activiteit wel of niet wordt toegestaan.
Technische opbouw wijziging Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (ZHOV)
Bij de opbouw van deze wijziging is zoveel mogelijk rekening gehouden met de initiële ZHOV en de methodiek van het doorvoeren van wijzigingen van regelgeving die de Omgevingswet (met het Digitaal Stelsel Omgevingswet) voor ogen heeft. Dit wijzigingsbesluit is nog niet vormgegeven via de zogenaamde renvooiweergave, maar er is hier al wel rekening mee gehouden en op voorgesorteerd.
Voorafgaand overleg over het voorbereidingsbesluit ('provinciale bruidsschat') voor gemeenten
Voor het onderwerp grondwaterkwaliteit is ook een voorbereidingsbesluit voorzien. Op grond van artikel 10.1 van het Omgevingsbesluit is het noodzakelijk voorafgaand overleg te voeren met het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. Gemeenten zijn via een brief uitgenodigd voor voorafgaand overleg.