Als provincie Zuid-Holland vinden we leefbaarheid belangrijk: iedereen moet op een fijne, rustige plek kunnen wonen, werken en leven. Tegelijkertijd zijn we de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Veel woningen en woonwijken liggen in de buurt van provinciale wegen. Het wordt ook drukker op deze wegen, auto’s worden zwaarder en de banden van auto’s breder. Ze maken hierdoor meer geluid. Naast leefbaarheid vinden we bereikbaarheid belangrijk: we willen allemaal vlot en veilig van A naar B kunnen reizen. Een dilemma dus.
Nieuwe geluidsregels onder de Omgevingswet
Met de nieuwe Omgevingswet zijn er per 1 januari 2024 ook nieuwe geluidregels gekomen. Deze regels zijn bedoeld om omwonenden van provinciale wegen te beschermen tegen toenemende geluidsoverlast. De oude Wet geluidhinder kende geen maximale geluidswaarden voor de weg en bood onvoldoende bescherming voor omwonenden. Daarom heeft het Rijk deze nieuwe regels in het leven geroepen.
Wat verandert er?
Op verschillende punten langs de provinciale wegen stellen we, met behulp van metingen, zogenaamde geluidproductieplafonds (GPP’s) vast. Dit zijn de bovengrenzen (maximum) van het weggeluid. Het verkeer op een provinciale weg mag, na vaststelling van het geluidplafond, niet meer geluid veroorzaken dan het door de provincie vastgestelde plafond van het geluid op die weg.
Voorheen werd alleen bij verbreding, aanleg van nieuwe wegen of bij nieuwbouw gekeken of alles voldeed aan de geluidswaarden van dat moment. Met de nieuwe wet geldt na vaststelling van de geluidplafonds een waarde die op termijn niet mag worden overschreden. Als door toename van het verkeer op een weg ook de geluidbelasting toeneemt, moeten we maatregelen nemen. Als er geen maatregelen mogelijk zijn dan kunnen we besluiten het geluidplafond hoger vast te stellen.
Wat betekenen de nieuwe regels?
De nieuwe regels betekenen vooral dat verkeerslawaai niet meer tot in het oneindige kan doorgroeien. De geluidplafonds worden vastgesteld op basis van de gemiddelde hoeveelheid berekend geluid over het afgelopen jaar plus 1,5 decibel (dB). Dit is vergelijkbaar met maximaal 40 procent verkeersgroei. Dit betekent wel dat ook onder de nieuwe wetgeving verkeersgeluid flinke hinder kan veroorzaken, met name in de tuin, op het balkon of bij open ramen. De geluidplafonds verminderen die hinder niet
Wat betekent dit voor de provincie?
Onder de nieuwe regels wordt afgewogen of en welke maatregelen nodig zijn om de geluidbelasting te verlagen op het moment dat overschrijding dreigt.
Dit gaan we doen (verplichting):
- In 2024 starten we met het berekenen en vaststellen van de geluidplafonds.
Er komen duizenden GPP’s: langs iedere provinciale weg en om de 100 meter (aan weerskanten van de weg).
- Het geluidplafond, dus het maximum verkeersgeluid op een weg, leggen we vast in een openbaar geluidregister;
- De GPP’s moeten vóór 31 december 2026 zijn vastgesteld en gepubliceerd. Tot die tijd geldt een overgangssituatie en verandert er nog niets ten opzichte van de oude regels.
- Na vaststelling gaan we jaarlijks monitoren (meten en controleren). Iedere vijf jaar maken we een rapport voorzien van eventueel voorgestelde maatregelen;
- Als wegbeheerder zorgen we er zo voor dat we weten wat de geluidproductie is op onze provinciale wegen en hoever we onder het vastgestelde geluidplafond blijven;
- Bij een dreigende overschrijding onderzoeken we of maatregelen mogelijk zijn;
- Zijn er haalbare maatregelen dan voeren we die ook uit.
Bij het monitoren en berekenen van de geluidbelasting kijken we naar vrijwel alle aspecten van de weg: verkeersgegevens, snelheden, type wegdek (stil asfalt of gewoon asfalt), ligging van de provinciale weg, de bebouwing rondom de provinciale weg, wel of geen aanwezigheid van een geluidsscherm of wal en de hoogteligging van de weg.
Actieplan Geluid
Niet iedereen ervaart geluid op dezelfde manier. Vaak zijn geluidpieken een bron van ergernis. Bijvoorbeeld als automobilisten veel te hard rijden en daarmee veel meer geluid veroorzaken. Ook kan een weg hobbels of slijtage hebben waardoor er meer verkeerslawaai is. Er zijn veel situaties die vragen om maatwerk. De provincie heeft met het Actieplan Geluid beperkte mogelijkheden om die situaties te verbeteren. We kunnen onder andere het geluid meten, de hinder in beeld brengen, oplossingen verkennen en samen met bewoners en gemeente(n) zoeken naar oplossingen om de ervaren geluidshinder te verminderen.
Vragen?
Heb je vragen over het geluid op een provinciale weg? Of wil je meer weten over de nieuwe geluidsregels? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt een bericht sturen naar het Contact Centrum van de provincie via zuidholland@pzh.nl of ons bellen op 070 – 441 6611 (op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur).