De wooncrisis vraagt om een flinke opschaling van de bouw. Zeker in Zuid-Holland: de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, waarin het aantal inwoners sterk toeneemt. In haar eentje tekent Zuid-Holland voor een kwart van de landelijke woningbouwopgave. Wanneer wij bouwen in het dorp, is het belangrijk om het dorpse karakter te behouden.
Deze film is digitoegankelijk geproduceerd, met behulp van multimediabestanden op deze pagina.
Deze video is onderdeel van een tweedelige serie waarin de provincie Zuid-Holland informeert over de woningbouwopgave waar zij voor staat en een inkijkje geeft in de aanpak op provinciaal en gemeentelijk niveau. Deze video concentreert zich op verdichten in het dorp en toont voorbeeldprojecten in verschillende dorpen, waarbij het dorpskarakter zoveel mogelijk behouden blijft.
Het logo van Provincie Zuid-Holland verschijnt.
Een vereenvoudigde geografische kaart toont de provincie Zuid-Holland. Diverse beelden tonen het leven van inwoners, werknemers, reizigers en recreanten in de grote en kleinere gemeenten in Zuid-Holland.
VOICE-OVER: "De wooncrisis vraagt om een flinke opschaling van de bouw. Zeker in Zuid-Holland, de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, waarin het aantal inwoners sterk toeneemt. In haar eentje tekent Zuid-Holland voor een kwart van de landelijke woningbouwopgave. Met de Zuid-Hollandse aanpak zorgen we ervoor dat de woningbouw een boost geeft aan onze leefomgeving. Want een thuis is meer dan een huis. Het is een aantrekkelijke omgeving die ons stimuleert om te bewegen en erop uit te trekken. Met zijn goede verbindingen en voorzieningen onder handbereik. We realiseren onze nieuwbouw zoveel mogelijk in het stedelijk gebied, met name langs de oude lijn. Zo maken we optimaal gebruik van de bestaande infrastructuur en voorzieningen. Maar we bouwen ook op buitenstedelijk locaties. Met deze videoserie delen we onze aanpak en onze voorbeeldprojecten.
Beeldtekst: Bouwen in het dorp
VOICE-OVER: "Verdichten in de Zuid-Hollandse dorpen is een must als we aan de woningvraag willen voldoen. Hoe breid je een dorp uit zonder haar specifieke karakter geweld aan te doen? Hoe houd je dorpen interessant voor de huidige bewoners en maak je ze interessant voor toekomstige bewoners? De gemeente Zuidplas werkt hieraan in vier verschillende dorpen."
Een kaart geeft de locatie aan binnen de gemeente Zuidplas.
Beeldtekst: Verdichten in de gemeente Zuidplas
RAMON STAAL, STRATEGISCH ADVISEUR VOOR GEMEENTE ZUIDPLAS: "Er zijn twee manieren waarop je binnen het dorp kan verdichten. Dat kan zijn met inbreidingslocaties. Een mooi voorbeeld daarvan is het centrumplan ROOS, waar we hier staan. Daar stond voorheen het oude gemeentehuis Zevenhuizen-Moerkapelle. Dat is verbouwd. Het is een woningbouwproject geworden waarin ouderen en jongeren ook een plek kunnen hebben. Daarnaast doen we ook aan uitbreiding aan de dorpen. Ook dat kan in Zevenhuizen. Bijvoorbeeld in het Koningskwartier. Zevenhuizen-Zuid ook wel genoemd. Daar wordt ook echt wel een aanzienlijk woningaantal gerealiseerd. Maar we doen het in meerdere dorpen. Niet alleen in Zevenhuizen. Maar ook in de andere drie dorpen. In Moordrecht bouwen we in De Brinkhorst. Als het gaat om Nieuwerkerk aan den IJssel bouwen we in Esse Zoom Laag. En in Moerkapelle bouwen we De Jonge Veenen."
Een rustige nieuwbouwwijk.
RAMON: "Verdichten is noodzakelijk om twee redenen. We willen voorzien in onze lokale woningbehoefte. Daarnaast het op peil houden van het voorzieningenniveau. Doordat mensen vaker online shoppen merk je dat mensen minder vaak naar fysieke winkels gaan. Daardoor lijkt het erop dat de winkelstand er hier op achteruit gaat. Juist om dat te voorkomen en de winkelgebieden en het voorzieningen niveau vitaal te houden, is die verdichting ook belangrijk."
Een vrouw fietst door een winkelstraat.
RAMON: "Dat begint natuurlijk met starters die op deze woningmarkt maar heel moeilijk aan een woning kunnen komen. Daarvoor moet je een passend woningaanbod creëren. Dat is ook de reden waarom we gaan verdichten. Ook in de dorpen. Ik kan me zo voorstellen dat we dat in de toekomst ook meer met appartementen gaan doen. Dus echt voorzien in de behoefte van de starters en van jongeren. Maar ook ouderen. Ouderen zijn vaak verbonden gezien hun gezinssituatie of andere familieverbanden. Die wil je dus houden en een kans geven om in Zuidplas te blijven wonen. Dus ook voor die oudere doelgroep willen we woningen bouwen."
Schapen lopen in een weiland met op de achtergrond een woonzorgcentrum.
RAMON: "Misschien goed om aan te geven dat we in de dorpen ook nadenken over welke voorzieningen daarbij passen. In Moerkapelle hebben we Beth-San. In Zevenhuizen gaan we dat doen met een nieuw project: de Zevenster. Dat is een zorgcentrum maar daaromheen gaan we woningen bouwen voor ouderen. Zodat je in de hele keten, vorm en uiting geeft aan levensloopbestendige woningen."
Twee fietsers rijden over het Kerkplein in Moordrecht.
RAMON: "Wat centraal staat in alle dorpen in Zuidplas en waar iedereen het over eens is, hoe we ook participeren, is het dorpse karakter van Zuidplas. Dat moet behouden blijven. En dat ondanks de enorme woningbehoefte die er is. Dus mensen willen hier blijven wonen. Dat betekent gewoon een aanwas van het aantal woningen, daar kun je niet omheen. Maar hoe kan dat op een zo groen en zo dorps mogelijke manier?"
Meeuwen vliegen boven een kanaal in Zevenhuizen en cirkelen boven een baggerbootje.
Beeldtekst: Wil je meer weten over de provinciale woningbouwaanpak of wil je hierin samenwerken met de provincie? Kijk dan op zuid-holland.nl/bouwmee.