Deze video is onderdeel van een serie waarin de provincie Zuid-Holland informeert over de woningbouwopgave waar zij voor staat en een inkijkje geeft in de aanpak op provinciaal en gemeentelijk niveau. Deze video concentreert zich op verdichten in de stad en toont drie voorbeeldprojecten: de nieuwe woonwijk Little C in Rotterdam, de vernieuwde woonwijk Poptahof in Delft en de nog te realiseren woonwijk Entree in Zoetermeer. Werknemers van de betreffende gemeentes en van betrokken bureaus of woningcorporaties vertellen over de woonprojecten.
Het logo van Provincie Zuid-Holland verschijnt.
Een vereenvoudigde geografische kaart toont de provincie Zuid-Holland. Diverse beelden tonen het leven van inwoners, werknemers, reizigers en recreanten in de grote en kleinere gemeenten in Zuid-Holland.
VOICE-OVER: "De wooncrisis vraagt om een flinke opschaling van de bouw. Zeker in Zuid-Holland, de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, waarin het aantal inwoners sterk toeneemt. In haar eentje tekent Zuid-Holland voor een kwart van de landelijke woningbouwopgave. Met de Zuid-Hollandse aanpak zorgen we ervoor dat de woningbouw een boost geeft aan onze leefomgeving. Want een thuis is meer dan een huis. Het is een aantrekkelijke omgeving die ons stimuleert om te bewegen en erop uit te trekken. Het zijn goede verbindingen en voorzieningen onder handbereik. We realiseren onze nieuwbouw zoveel mogelijk in het stedelijk gebied, met name langs de oude lijn. Zo maken we optimaal gebruik van de bestaande infrastructuur en voorzieningen. Maar we bouwen ook op buitenstedelijke locaties. Met deze videoserie delen we onze aanpak en onze voorbeeldprojecten."
(RUSTIGE MUZIEK)
Beeldtitel:
Bouwen in de stad
VOICE-OVER: "Little C is een hypermoderne wijk in Rotterdam."
Beeldtekst:
209 huurlofts
111 koopappartementen
10.000 m2 kantoorruimte
VOICE-OVER: "Met op minder dan 1 hectare 330 koop- en huurwoningen, ontmoetingspleinen, kantoren, horeca en kleinschalige winkels."
Beeldtekst:
Little C Rotterdam
Stedelijk wonen aan de Coolhaven
JAN VAN DE REE, ONTWIKKELMANAGER BIJ GEMEENTE ROTTERDAM: "Little C is in het verleden een tippelzone geweest. Daardoor was het wel een desolate plek, terwijl het hartje centrum ligt. Een plek waar je eigenlijk niet graag kwam, zeker 's avonds niet. Terwijl het echt midden in de stad ligt en ook aan de rivier, dus heel veel potentie heeft."
COR GELUK, DIRECTEUR JUURLINK: "De essentie van Little C is eigenlijk dat het bijna een dorpsachtige community is in de stad. Dat betekent dat er vanaf het begin ontworpen is op wat wij noemen de menselijke schaal. Dat je, op de begane grond, je thuisvoelt."
JAN: "Little C is denk ik voor Rotterdam wel een heel belangrijk moment geweest, waarin we hebben gezien dat het belangrijk is om hoogbouw in het centrum toe te voegen. Maar je kan ook met een woonmilieu zoals nu in Little C is gerealiseerd, met een hele hoge dichtheid, maar zonder hoogbouw, toch iets bereiken waar mensen die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in echte hoogbouw, toch willen wonen en voor het centrum van Rotterdam kiezen."
Een blik op de bescheiden woontorens van Little C, opgetrokken uit warmbruin steen.
Archieffoto's in zwart-wit en kleur tonen een wijk met galerijflats in aanbouw.
VOICE-OVER: "Poptahof was in de jaren zestig de eerste luxe hoogbouwwijk van Delft met 1000 sociale huurwoningen. Enigszins teleurgesteld vertrokken al na tien jaar veel bewoners. Gehorigheid en anonimiteit waren vaak gehoorde wanklanken. Steeds meer kwetsbare bewoners kwamen in Poptahof wonen, met alle gevolgen van dien."
Beeldtekst:
58 nieuwe appartementen
84 gerenoveerde appartementen
VOICE-OVER: "Een omvangrijke vernieuwing van de buurt is ingezet op sociaal, cultureel en fysiek gebied."
Beeldtekst:
Poptahof Delft
Mix van sociale woningen en vrije sector
ZAKARIA EL-KHETABI, DIRECTEUR WOONBRON: "Plat gezegd: de wijk verpauperde. Dat betekende dat we, samen met de gemeente, tot een masterplan zijn gekomen. Waarbij we niet alleen een fysieke aanpak schetsten, maar ook meer de sociale aanpak en leefbaarheidsvraagstukken wilden aanpakken. Dat was ook hard nodig."
De lage en hogere woonflats hebben nieuwe warmbruine gevelstenen.
ZAKARIA: "Dit is zogenaamde vernieuwbouw. Dus eigenlijk het oude skelet wat ooit in de jaren zestig is aangebouwd, met een nieuwe schil. Dus hier hebben we eigenlijk niets gesloopt en is het gebouw intact gebleven. En hebben we gekozen voor een totaal nieuwe metamorfose."
Lage flats staan aan het water.
ZAKARIA: "Er zitten ook een aantal maisonettewoningen bij, dus ook gezinnen. En eenpersoonshuishoudens."
Archieffoto's in zwart-wit tonen het station van Zoetermeer en kantoorpanden naast de snelweg.
VOICE-OVER: "In de jaren zeventig waren de grondprijzen in Zoetermeer aantrekkelijk. Dat, samen met de goede bereikbaarheid, motiveerde veel grote bedrijven om juist hier hun kantoren te vestigen. Maar tijden veranderen. De grote bedrijven trokken weg en lieten lege kantoren achter. Op deze plekken ontwikkelen we de komende jaren stadswijk De Entree."
Beeldtekst:
2160 koopwoningen
1215 goedkope huurwoningen
1125 middenhuurwoningen
VOICE-OVER: "Met ongeveer 4500 nieuwe woningen, bijbehorende voorzieningen en groen."
Beeldtekst:
Entree Zoetermeer
Van leegstaand vastgoed naar woningen
NIEK VAN DER VELDE, STEDENBOUWKUNDIGE BIJ GEMEENTE ZOETERMEER: "In dit gebied is veel leegstand, eigenlijk al heel lang. Maar het is ook het gebied tussen het station en de binnenstad. Eigenlijk een heel centrale plek in Zoetermeer. En een plek die nu heel leeg is. Je ziet af en toe een auto of wat mensen voorbijkomen. Maar het is zo'n centrale plek op een heel goed ov-knooppunt. Dan wil je eigenlijk die potentie benutten. Zeker als er zoveel behoefte is aan woningen. Door dit gebied te ontwikkelen, verbinden we het station met de binnenstad. Maar we proberen ook de woonwijken aan de zijkanten, Meerzicht en Driemanspolder, beter met elkaar te verbinden."
Een blik op braakliggend terrein met kantoren in de verte.
NIEK: "Er gaat in de bouwperiode zeker wat groen verdwijnen. Maar veel groen in Zoetermeer is eigenlijk kijkgroen. Het is groen waar je naar kijkt; een grasveld dat goed gemaaid is en waar een boom op staat. De bedoeling van het groen hier, is dat het ook gebruiksgroen wordt. Dat je plekjes krijgt aan het water waar je kunt zitten en kunt ontspannen in de zon, misschien een picknick. Maar ook waar je kan sporten en waar natuurlijke speelplekken zijn."
De skyline toont galerijflats aan tweebaanswegen met hoge bomen ernaast.
NIEK: "Zoetermeer is de derde stad van Zuid-Holland, maar het is ook een stad die zich nog een beetje verstopt. Dat gaat hier veranderen. Het wordt een stad die zich laat zien. Aan de snelweg, het station en het spoor. Het wordt een nieuw visitekaartje voor Zoetermeer."
Verkeer rijdt op de snelweg onder het treinstation van Zoetermeer door.
VOICE-OVER: "Deze drie voorbeelden tonen hoe woningbouw een boost kan geven aan de stad. Zo wordt Zuid-Holland elke dag een stukje mooier en bouwen we aan een thuis voor iedereen."
Beeldtekst:
Wil je meer weten over de provinciale woningbouwaanpak of wil je hierin samenwerken met de provincie?
Kijk dan op zuid-holland.nl/bouwmee.
VOICE-OVER: "Wil je meer weten over de provinciale woningbouwaanpak of wil je hierin samenwerken met de provincie? Kijk dan op zuid-holland.nl/bouwmee."