De bodem in Zuid-Holland wordt onder meer gebruikt voor de landbouw, als ondergrond voor de aanleg van wegen, woningen en bedrijven en voor winning van grondstoffen.
De kubieke meters onder de grond worden steeds intensiever gebruikt. Om ervoor te zorgen dat dit verantwoord gebeurt, heeft de provincie vanaf 1 september een Bodematlas.
Zorgvuldig omgaan met de bodem en ondergrond is voor iedereen van belang, of het nu gaat om water dat we, energie die we er aan onttrekken, kabels en leidingen die we er doorheen trekken of huizen die we er op bouwen. We hebben maar 1 bodem en daar moeten we het nog lang mee doen. Met name het tegengaan van bodemdaling, verzilting en inklinking van zachte grondsoorten, zoals veen en slappe klei, vragen om een integrale aanpak. Omdat het gebruik van de ondergrond de laatste decennia sterk is toegenomen, is er behoefte aan een sterkere coördinatie ofwel ordening van de ondergrond. Provincie geeft in afstemming met omgevingsdiensten, gemeenten en ander partijen invulling aan zogeheten 3D-Ordening in de Zuid-Hollandse praktijk. In bijbehorende Bodematlas zijn de grondsoorten, hun belastbaarheid en de (mogelijkheden voor) functies ontsloten.
Feiten, cijfers en kaarten
Loket
Documenten
- Flyer Bewegen op slappe bodem
- Programma Bodemdaling PZH 2016-2019
- Nadere uitvraag verkenning haalbaarheid toekomstbeeld restveengebied
- Plan van Aanpak Sweco
- Ondergrondwijzer maart 2017
- Planbureau Dalende bodems stijgende kosten - november 2016
- Stadswerk Magazine
- Werkprogramma Bodem en Ondergrond 2016-2020 (versie 17-12-2015)
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.