In Zuid-Holland liggen honderden voormalige stortplaatsen te wachten op herontwikkeling.
De stortplaatsen bieden mogelijk kansen voor woningbouw, bedrijfsterreinen of voor groene energie.
De provincie stimuleert de herontwikkeling en toetst de financiële, juridische en ruimtelijke haalbaarheid van plannen.
In Zuid-Holland bevinden zich ongeveer 1100 voormalige stortplaatsen. Sommige locaties zijn kansrijk voor duurzame energie, slim ruimtegebruik en milieuwinst. Op deze pagina vindt u als grondeigenaar, exploitant of projectontwikkelaar informatie over de herontwikkeling van voormalige stortplaatsen. Deze locaties hebben een totale oppervlakte van ongeveer 4.000 ha. Dit zijn ongeveer 8.000 voetbalvelden. Heeft u plannen voor herontwikkeling? Wij nodigen u dan graag uit om met ons te komen praten.
Wat zijn voormalige stortplaatsen?
Dat zijn stortplaatsen waarop voor 1996 is gestort. Hierdoor is de bodem meestal verontreinigd. Hoe ernstig die verontreiniging is, is niet altijd bekend. Over het algemeen zijn de risico’s laag, zodat er geen noodzaak aanwezig is om de bodem te saneren.
Informatie over herontwikkeling
Ongeveer 150 voormalige stortplaatsen lijken geschikt voor herontwikkeling, op basis van enkele criteria. Deze vindt u verderop deze pagina. De andere 950 zijn in de loop van de tijd al herontwikkeld. De bedoeling van de provincie is dat voormalige stortplaatsen in een vroeg stadium worden meegenomen in de gesprekken over gebiedsontwikkeling. Op die manier gaan we slimmer met onze ruimte om. De geschiktheid van de locaties ligt aan het inrichtingsplan en aan de omgeving van de stortplaats. Verschillende locaties zijn geschikt te maken voor bijvoorbeeld zonne-energie, of het plaatsen van windmolens, woningbouw of bedrijventerreinen.
Criteria
Voormalige stortplaatsen met een hoge kans op herontwikkeling bevinden zich:
- binnen bestaand stedelijk en dorps-gebied (BSD) en het terrein is onbebouwd, bevat geen infrastructuur, open ruimte of een terrein dat minder kapitaalintensief is ingericht dan de directe omgeving. Hier zou verdichting/herontwikkeling kunnen plaatsvinden in aansluiting met de omgeving
- grenzend aan BSD, onbebouwd, geen infrastructuur, open ruimte of een minder kapitaalintensief terrein. Hier kan een ontwikkeling plaatsvinden in aansluiting met de omgeving
- buiten BSD in de bebouwingslinten, overhoeken, restruimten etc. die geen onderdeel uit maken van een te behouden aaneengesloten open gebied
Voormalige stortplaatsen met een lage kans op herontwikkeling liggen:
- onder woningen, bedrijven, infrastructuur
- in recreatiegebied, park, Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS)
- in open agrarisch gebied
Milieuwinst en energiesubsidie
Herontwikkeling van een voormalige stortplaats stelt nieuwe technische eisen aan bijvoorbeeld:
- de kwaliteit van de toplaag
- de draagkracht
- de ontwatering
De maatregelen hiervoor verbeteren ook de milieukwaliteit op en rond deze stortplaatsen. En dat betekent milieuwinst. De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) is een subsidie die ook van toepassing is bij de voormalige stortplaatsen.
Huidig gebruik stortplaatsen
De 950 heringerichte locaties worden gebruikt voor onder meer infrastructuur, woningbouw, recreatiegebieden en bedrijfsterreinen. Het gebruik van deze locaties verandert naar verwachting niet op korte termijn. Voor de 150 andere locaties zijn er waarschijnlijk volop mogelijkheden voor herontwikkeling. De locaties wachten op een goed initiatief.
Deze voormalige stortplaatsen worden veelal niet meegenomen in een gebiedsontwikkeling en dus ontstaat er minder effectief ruimtegebruik. Bij de benutting van stortplaatsen zien we dit als een vorm van dubbel ruimtegebruik, waarvoor diverse uitzonderingen binnen ons beleid gelden.
De provincie kijkt graag met u naar de mogelijkheden binnen ons huidige beleid, bijvoorbeeld de VRM en de omgevingsverordening.
Hoe komt het dat de stortplaatsen nog niet herontwikkeld zijn?
Bij ontwikkelingen in een gebied gaat vaak de voorkeur uit naar ‘schone’ gebieden. Deze zijn volgens de ontwikkelaars goedkoper en eenvoudiger te realiseren. Daardoor zijn veel voormalige stortplaatsen niet meegenomen in gebiedsontwikkeling. Dit is geen efficiënt ruimtegebruik en dit is tegen het ruimtelijk beleid van de provincie die juist restruimtes wil benutten. Ook zijn er mogelijkheden op een voormalige stortplaats die elders niet kunnen. De provincie kijkt graag met u naar de ontwikkelingsmogelijkheden en houdt de VRM hierbij als uitgangspunt.
Onderwerpen
Maak uw project succesvol. Lees onze tips over onder meer technische eisen, subsidies, succesfactoren en communicatie.
Regels herontwikkeling voormalige stortplaatsen
Op een voormalige stortplaats is geen specifieke juridische regeling van toepassing. Dit betekent dat de regelgeving die betrekking heeft op voormalige stortplaatsen verspreid is over diverse wetten en besluiten. Om het gemakkelijk te maken hebben wij deze regels hieronder verzameld. Het betreft een samenvatting van de algemene regelgeving voor voormalige stortplaatsen. We raden u aan om vooral contact met ons op te nemen om te kijken welke regels specifiek voor uw van toepassing zijn.
De regelgeving is hieronder per onderwerp samengevat in 4 documenten.
Meer informatie over
- Stortplaatsen: IJ. de Haan, ijh.de.haan@pzh.nl
- Ruimtelijke ordening: C. van Dam ce.van.dam@pzh.nl
- Energie: E. Perdijk e.perdijk@pzh.nl