Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland, net als in de rest van het land, lood in de bodem. Lood kan negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van de hersenen, vooral bij jonge kinderen tot 6 jaar. Een hoge mate van blootstelling kan leiden tot een iets lager IQ. Je kunt blootstelling aan lood beperken, door gebruikersadviezen op te volgen.
Lood in de grond vormt met name een risico voor spelende kinderen, of voor personen die groente en fruit uit dergelijke grond eten. Hierom heeft de provincie alle Zuid-Hollandse omgevingsdiensten daarom bodemonderzoek laten doen in volkstuincomplexen en speeltuinen. Hierbij zijn de risico’s op blootstelling inmiddels weggenomen.
Gebruiksadviezen
Lood komt alleen het lichaam in via hand-mondcontact, oftewel; door het ‘eten’ van aardedeeltjes uit loodhoudende bodem. Ook als u groenten uit eigen tuin eet waar lood in de grond zit, kan dat ertoe leiden dat u lood binnenkrijgt. Dit komt vooral door de bodemdeeltjes die aan de groenten blijven hangen en het lood dat door de planten via de wortels wordt opgenomen. Door het binnen krijgen van aardedeeltjes te voorkomen, wordt het risico aanzienlijk beperkt. Samen met de GGD’s zijn deze adviezen opgesteld:
- Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
- Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (“kale bodem”) spelen. Bedek de bodem in uw tuin met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, het liefst waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
- Kies voor een zandbak met schoon zand.
- Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
- Was zelfgekweekte groenten en fruit grondig.
- Was uw handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
- Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen te vegen, of ze uit te doen bij het naar binnen lopen.
- Stofzuig of dweil regelmatig uw huis.