De Vlietzone, het gebied rondom de Vliet tussen Leiden en Delft, is een belangrijke zone tussen stad en land in de Randstad. Het herbergt een schatkamer aan groen, water, cultuurhistorie en verbindt open landschappen, op korte afstand van dichtbevolkt stedelijk gebied. Het is een multifunctioneel gebied, waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. De Vlietzone is essentieel voor de leefbaarheid, aangezien het ruimte biedt voor verkoeling, biodiversiteit, wateropvang en ontspanning. Voor mens en dier vormt de Vlietzone zo een essentiële schakel tussen stad en land en tussen de verschillende groengebieden.
Het gebied staat in de drukke zuidelijke Randstad onder druk. Dat heeft te maken met de opgaven op het gebied van woningbouw, (watergebonden) bedrijvigheid, energietransitie en klimaatadaptatie. Zonder integraal beleid of een toekomstbeeld bestaat er een risico op verrommeling en vinden ruimtelijke ontwikkelingen plaats zonder de essentiële samenhang.
Daarom hebben gemeenten, waterschappen en provincie in de afgelopen twee jaar samen met stakeholders gewerkt aan een gezamenlijk toekomstbeeld voor de Vlietzone. Het Toekomstbeeld Vlietzone beschrijft een ontwikkelingsrichting voor het gebied als ‘stadslandschapspark’ waarin ruimte is voor wonen en werken, verkoeling, biodiversiteit, wateropvang, cultuurhistorie, sport en ontspanning. Het resultaat van deze samenwerking is nu klaar en zal onder regie van de provincie samen met de gebiedspartijen verder worden uitgewerkt.
Vijf dragende principes
Nieuwe ontwikkelingen in de Vlietzone moeten voldoen aan het toekomstbeeld en passen in het stadslandschapspark. Dat geldt met name voor de 5 dragende principes, die de essentie vormen van het toekomstbeeld:
- een robuust watersysteem als sturend principe,
- een sterke identiteit van de Vlietzone: Vlietwaardig,
- een groenblauwe dooradering,
- een sterke en zichtbare cultuurhistorische en archeologische basis
- de Vliet als ruimtelijke drager.
Groenblauwe loper
In het toekomstbeeld wordt een groenblauwe loper voorgesteld, parallel aan de Vliet. In de groenblauwe loper worden recreatie, biodiversiteit, waterberging en een uitloopgebied voor de stad gecombineerd. Daarvoor moeten groengebieden met elkaar worden verbonden zodat het gebied beter toegankelijk wordt.
Kansen benutten en knelpunten oplossen
In het toekomstbeeld staan ook een aantal ontwikkelingen waarover op de korte termijn knopen moeten worden doorgehakt of waarover nu al overeenstemming is en die daarom op korte termijn uitgewerkt kunnen worden. Daarbij gaat het onder meer om het veiliger maken van de Westvlietweg voor langzaam en recreatief verkeer en de modernisering van het bedrijventerrein Westvlietweg.