Hoofdzaken
- Aangeboden aan GS op 7 juli 2022 mijn advies 'Zuid-Holland heeft de landbouw nodig'. Een spannende onderneming! Na het reces zien we verder. Komend jaar worden belangrijke stappen gezet. Ik zal daar graag een superviserende rol bij spelen.
- In mei 2022 werd al mijn advies 'Aandacht gevraagd' over de Rotte en de Rottepolders aangeboden; dit advies zegt in feite al iets over dat proces van gebiedsuitwerking.
- In november 2021 is mijn advies op basis van de quick scan RES 1.0 van de Zuid-Hollandse RES-regio’s aangeboden. Dat advies stelde de verhouding tussen provincie en RES-regio’s op scherp en viel dus niet bij iedereen goed. In samenspraak met het energieteam van de provincie is onlangs, begin juli, een atelier gehouden om voorwaarts te kijken – welke gedeelde opgaven liggen er voor de RES 2.0, en waar kan ik als PARK in mijn derde jaar nog een slinger aan geven? Ik verwacht dus dat ik ook in mijn derde jaar stevig bij de RES betrokken zal zijn.
- Samen met Jeroen van Schaick bood ik begin 2022 het advies 'Beter worden van corona' Dat is een bijzonder, een leuk en een relevant advies – maar mede omdat er na die tijd alweer zo veel gebeurd is, is het moeilijk een gesprek over dit advies op gang te krijgen. We wachten af of en hoe dit een vervolg krijgt!
Zie voor de adviezen https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ruimtelijke/provinciaal-adviseur-ruimtelijke-kwaliteit-park/.
Bijzaken
- Er is een leuk boekje Bouwmeesters uitgekomen waarin ik geïnterviewd wordt, gemaakt door College van Rijksadviseurs. Ik vertegenwoordig in dat boekje de bouwmeester in het landschap en op de grote schaal.
- Een advies van Daan Zandbelt uit november 2021 aan de PARK over de rol en inhoud en actualiteit van die functie.
- In opdracht van mij is een mooie kleine studie gedaan naar slimme manieren om de korte keten in Midden Delfland in diagrammen te tekenen; auteurs Pieter Veen en Txell Blanco.
- Een ontwerpatelier van Artez waar ik als docent optrad. Buijtenland van Rhoon en de natuurinclusieve landbouw aldaar was het onderwerp. In het komende najaar een presentatie ter plekke.
- In samenwerking met CRa is een Young Innovator-studie uitgevoerd naar nieuw bos in Zuid-Holland door Mirte van Laarhoven.
- Als PARK geef ik met enige regelmaat een lezing – bijvoorbeeld de presentatie van de quick scan RES voor PvdA-leden in Zuid-Holland of intern een lezing over de beweegvriendelijke stad.
- Ik maak dit jaar deel uit van de programmaraad Natuurinclusief ter begeleiding van de studie die de provincie rond dat thema doet.
Wat houd me bezig voor mijn derde jaar
Ik ga er van uit dat ‘landbouw’ en ‘RES’ mij goed van de straat gaan houden. Daar liggen veel en belangrijke vraagstukken. Zo staat er bijvoorbeeld al een studie in de startblokken naar pioniers in de Zuid-Hollandse landbouw, en de vraag hoe hun grensverleggende activiteit maar op gebiedsniveau zichtbaar kan worden. Naar aanleiding van mijn advies over landbouw zal na de zomer de vraag aan de orde zijn wat voor een rol ik in de vervolgstappen en gebiedsuitwerking zal spelen. Ook als het gaat om de RES zullen we na de zomer beslissingen nemen.
Maar ik wil meer en andere zaken aanpakken.
- Ik heb een project geagendeerd rond 'Landschapspark Zuidvleugel'. Dat is door mijn voorganger Harm Veenenbos op de kaart gezet en omarmd door de provincie, maar er is een volgende stap nodig. In ieder geval een actualisatie en een oefening hoe LPZV in de kaart van Zuid-Holland getekend moet worden. Maar ook hoe LPZV nu deeluitwerkingen gericht aanstuurt. En een goede wisselwerking kan aangaan met de woningbouwopgave.
- Een dierbaar project uit mijn werkplan is Kunnen we in Zuid-Holland 100 bomen op markante plekken planten die daar minimaal 100 jaar oud kunnen worden? Dit project ontmoet tal van moeilijkheden maar ik houd vol.
- Ook het project 'Groene Winnaars' werd al in mijn werkplan genoemd, maar is door de druk van andere projecten blijven liggen. In het najaar van 2022 zal fotograaf Nadine van den Berg op pad gaan om 6 groene winnaars te fotograferen voor een boekje dat zomer 2023 zal uitkomen.
- Ik heb een ontwerpende studie geagendeerd over infrastructurele barrières – die zijn er veel in het Zuid-Hollandse landschap. Deze studie gaat niet over nuttige tunneltjes her en der, maar over verstrekkende oplossingen – van knelpunt naar 'place to be'.
- Op verzoek van de Integrale Commissie van PS zal ik advies uitbrengen over het omgevingsbeleid, waarbij het mij vooral gaat om de vraag of dat beleid in staat is om de belangrijke keuzes die nu gemaakt moeten worden door te vertalen naar het concrete landschap.
- Naar aanleiding van een PAL-advies over permanente bewoning op recreatieparken onderzoeken we nu een PARK-studie die iets breder kijkt naar actuele ontwikkelingen rond recreatie, landschap en omgevingsbeleid.
- In het najaar van 2022 zal ik een bijeenkomst organiseren voor alle ontwerpers van de Zuid-Hollandse gemeenten om de grote vraagstukken die ik deze PARK-periode aantrof, te bespreken.
Tot slot
Mijn periode als PARK loopt tot 1 augustus 2023. Dat is op zichzelf een spannend gegeven, want het zou wel eens kunnen betekenen dat we na de Statenverkiezingen van maart midden in de college-onderhandelingen zitten, terwijl tegelijkertijd de diverse rijksprogramma’s ons allen behoorlijk bezig zullen houden.
Een groot deel van mijn periode was getekend door corona, met dus beperkte mogelijkheden voor ontmoetingen met veel mensen. Alleen al daarom hecht ik er aan mijn periode af te sluiten met een groter evenement. Dat ga ik dit najaar invullen.
In datzelfde kader hoop ik ook in voorjaar 2023 een workshop voor internationale studenten te organiseren, samen met de Hogeschool van Gent en de Hafencity Universität Hamburg, rond vraagstukken van leefomgeving, klimaat, voedselvoorziening in de Noordzee-deltametropool.