Zuid-Holland staat voor een grote opgave. Tussen 2010 en 2030 zijn ongeveer 230.000 nieuwe woningen nodig. Daarvan zijn er tot nu toe al 80.000 gebouwd, waarmee een opgave voor 150.000 woningen nodig blijft. En dan zijn we er nog niet: tussen 2030 en 2040 moeten aanvullend 60.000 woningen gebouwd worden. Deze opgave staat niet op zichzelf. De bouw van woningen combineren met andere vraagstukken biedt de kans om steden en dorpen in de provincie te versterken. Denk aan de combinatie met bereikbaarheid over de weg of via het openbaar vervoer. Daarnaast biedt de woningbouwopgave een kans om in te spelen op maatschappelijke transities, zoals die op het gebied van energie, klimaat en economie. Woningbouw is dé bepalende factor in verdere verstedelijking van Zuid-Holland.
De Verstedelijkingsstrategie Zuid-Holland 2021-2040 is vastgesteld. De Verstedelijkingsstrategie is het kader voor de verstedelijkingsopgave, met daarin een forse woningbouwopgave. Ruimtelijke opgaven worden hierin integraal afgewogen.
De Inspiratieboeken voor sterke steden en dorpen gaan in op 3 thema’s die veel met elkaar te maken hebben: het werken aan gezonde steden en dorpen, het combineren van wonen en werken en meer woningen in dezelfde ruimte. De boeken staan vol met mooie voorbeelden om mensen een goed en betaalbaar thuis te bieden in Zuid-Holland.
Drie boeken zijn gemaakt in samenwerking met het ontwerpbureau De Zwarte Hond en een aantal andere partijen. Het onderzoek naar gezonde verstedelijking is gemaakt in samenwerking met ontwerpbureau PosadMaxwan, de gemeente Dordrecht en de GGD Zuid-Holland Zuid.
Nieuwe aanpak Gezonde Verstedelijking
Onderzoek: wat gebeurt er als we plannen maken voor de inrichting van steden en dorpen en daarbij rekening houden met de gezondheid van de huidige en toekomstige bewoners?
Verstedelijking en functiemenging
In Zuid-Holland is er een grote vraag naar betaalbare woningen én bedrijfsruimte. Een mogelijke aanpak om de schaarse ruimte voor verschillende doeleinden in te zetten is door wonen en werken anders en meer te mengen.
Verkenning
De provincie wil de kwaliteit van de leefomgeving verhogen voor inwoners, werknemers en bezoekers. Lees meer over de visie Landschapspark Zuidvleugel en de regioprojecten.
MIRT-onderzoek
In een uniek proces met meer dan 100 partijen, zoals corporaties, overheden, ontwikkelaars, beleggers, bouwers, kennis- en maatschappelijke instellingen, is nagedacht over het stimuleren van stedelijk wonen.
Nieuws
- Lansingerland en Zuid-Holland akkoord over wonen, werken en wind
- Akkoord over wonen en natuurontwikkeling Gnephoek officieel ondertekend
- Bijna 10.000 nieuwe woningen in Capelle gepland
- Provincie bestudeert uitspraak Raad van State over Bronsgeest
- Zo’n 4.900 woningen gebouwd in tweede kwartaal 2024
- Serious game laat bewoners voordelen van optoppen ervaren
- Pegasus Den Haag wint eerste Zuid-Hollandse Betaalbaar Wonen Prijs
- Ruimte voor 24.000 woningen op parkeerplaatsen en garageboxen
- Dit zijn de 3 genomineerden voor de Betaalbaar Wonen Prijs Zuid-Holland
- Overheden maken afspraken over woningbouw en natuurontwikkeling Gnephoek
- €1,3 miljoen voor toekomstbestendige sociale huurwoningen
- Veel ruimte voor woningbouw op bestaand daklandschap
- Grootschalig optoppen stap dichterbij met nieuwe handreiking
- Steden gezonder ontwerpen zorgt voor meer woningen
Wilt u meer weten over hoe de provincie Zuid-Holland uitvoering geeft aan de Verstedelijkingsagenda? Stel uw vragen aan ons.