Bij flexwonen heeft de woning zelf, de bewoning of de locatie een tijdelijk karakter. Flexwoningen zijn kleine woningen die verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar zijn. Flexwonen kan een tussenoplossing zijn voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. Vanwege de tijdelijke huurcontracten is een flexwoning altijd een opstap naar een reguliere woning.
De spoedzoekers die gebruikmaken van flexwoningen zijn vaak studenten, arbeidsmigranten, woonwagenbewoners, starters, mantelzorgers, dak- en thuislozen, vluchtelingen en vergunninghouders, mensen die lang in een gevangenis zaten, mensen die uitstromen uit een instelling en mensen waarvan de relatie strandt. Zij hebben onvoldoende inschrijfduur kunnen opbouwen om in aanmerking te komen voor een reguliere woning.
De meest voorkomende vorm van flexwoningen zijn de verplaatsbare, fabrieksmatig gebouwde wooneenheden die op een tijdelijke locatie worden geplaatst voor een aantal jaren. Het gaat dan om een locatie die later voor permanent wonen of een andere functie gebruikt wordt. De verplaatsbare flexwoning kan één of enkele malen van tijdelijke locatie wisselen. Het transformeren van leegstaand vastgoed naar tijdelijk verhuurde woonruimte is een andere vorm van flexwonen.
Wat doet de provincie?
De provincie stimuleert gemeenten, woningcorporaties en anderen om plannen voor flexwonen te maken. Dit doen we door het delen van kennis over procedures, inspraak en businesscases. We delen praktijkvoorbeelden en verzorgen publicaties en masterclasses. Daarnaast kunnen we helpen bij locatiescans.
Ook kunnen gemeenten gebruikmaken van externe projectleiders die helpen bij het realiseren van flexwoningen. Hiervoor kunnen zij een aanvraag doen bij de Vliegende Brigade. De provincie heeft bovendien een subsidieregeling voor de bouw van flexwoningen voor starters tot 28 jaar. In het programmaplan Flexwonen staat welke activiteiten de provincie in samenspraak met lokale partijen onderneemt.
Het Aanjaagteam huisvesting Spoedzoekers helpt bij het vinden van geschikte locaties voor de huisvesting van spoedzoekers, zoals jongeren, statushouders, asielzoekers, Oekraïners en arbeidsmigranten.
Wat doet het Rijk?
De inspanningen van de provincie zijn een aanvulling op de maatregelen van de Rijksoverheid om flexwonen te bevorderen. Eind mei 2022 heeft het rijk een Taskforce Versnelling Tijdelijke Woningbouw ingesteld en een nieuwe subsidieregeling opengesteld voor de huisvesting van ontheemde Oekraïners en statushouders. Ook subsidie vanuit de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen via Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) wordt vaak gebruikt voor het realiseren van flexwoningen.