De openbare verlichting langs provinciale wegen, vaarwegen en tunnels is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Doet een lichtmast of lantaarnpaal het niet? Meld het ons! Of neem contact met ons op.
Wat doet de provincie aan de lantaarnpalen?
Controle en onderhoud
We controleren de verlichting regelmatig en vervangen lampen nadat ze een bepaald aantal branduren hebben gehad. Zo kunnen we voor een groot deel voorkomen dat lampen uitvallen, maar helemaal garanderen kunnen we dit niet.
Oplossen storingen
Als er een melding binnenkomt kijken we waar de verlichting is uitgevallen (de locatie) en om hoeveel lampen het gaat. Aan de hand hiervan bepalen we of de verlichting snel gemaakt moet worden of dat het nog even kan wachten:
- Als er meerdere lampen tegelijk uitvallen op dezelfde plaats, krijgt dit voorrang.
- Als het om één lamp gaat en er nog voldoende licht is in de omgeving, duurt het langer voordat deze wordt gemaakt of vervangen.
De provincie heeft hierover afspraken gemaakt met de aannemers, die in opdracht de verlichting voor ons op orde houden.
Verduurzamen: LED
Op steeds meer plaatsen komt LED verlichting. Alle nieuwe lampen zijn LED lampen. Bij onderhoud aan wegen vervangen we de oude verlichting voor LED.
LED lampen verbruiken veel minder energie, zijn betrouwbaar en gaan langer mee. Ook kun je LED beter dimmen, zodat je teveel licht bij woningen kunt voorkomen.
Geen licht door storing aan kabels of netwerken
Wanneer verlichting het niet doet door storing aan kabels maken wij een melding bij de netbeheerder. Die bepaalt de hersteltijd, dat is de tijd die het kost om de storing te verhelpen. De hersteltijd kan langer duren als:
- het niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is;
- onderdelen niet direct beschikbaar zijn;
- er niet voldoende personeel is.
Netwerken in eigen beheer
We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk netwerken in eigen beheer te krijgen. We hebben dan meer invloed op het herstellen van storingen en kunnen kosten verminderen doordat we minder aansluitingen nodig hebben.
Verschillen: licht binnen en buiten de bebouwde kom
De openbare verlichting waarvoor de provincie verantwoordelijk is, vind je buiten de bebouwde kom. Deze verlichting is er en dient vooral voor de verkeersveiligheid. Deze verlichting zie je langs provinciale wegen en fietspaden, bij rotondes, bruggen, sluizen en bij verkeerslichten. De openbare verlichting van de gemeente, in straten en bij pleinen, heeft ook andere doelen, zoals inbraakpreventie en zorgen dat inwoners zich veilig voelen op straat (sociale veiligheid).
Geen onnodige verlichting
Verkeersveiligheid staat voorop, daarom hebben we verlichting op die plaatsen waar het belangrijk is. Tegelijkertijd proberen we niet onnodig veel lichten te plaatsen. Licht in de late avond en nacht heeft negatieve gevolgen voor mensen, dieren en natuur.