Oeververvanging tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn
De komende jaren vervangt de provincie delen van de oevers van de Oude Wetering, Woudwetering en Heimanswetering tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn. De weteringen zijn onderdeel van een drukke vaarroute die gebruikt wordt door zowel beroeps- als recreatievaart. Dagelijks varen er veel boten voorbij.
Waarom vervangen we de oevers?
Een deel van de oevers van de Oude Wetering, Woudwetering en Heimanswetering is niet meer van goede kwaliteit. Daarom gaan we de damwandconstructie - de oeverbescherming - langs de oevers vervangen. Met stevige oevers blijft de vaarweg veilig voor gebruikers en houden we Zuid-Holland bereikbaar.
Planning werkzaamheden
Januari 2025: start vervangen oevers langs de Oude Wetering.
De aannemer start in de tweede week van januari 2025 met de oevers van de Oude Wetering. Daarna volgen de Heimanswetering en de Woudwetering. Er wordt steeds op verschillende plaatsen gewerkt. Het vervangen van de oevers duurt ongeveer anderhalf jaar. Het werk is in het najaar van 2026 klaar.
Bomen
In de voorbereiding van dit project hebben we met boomexperts gekeken welke bomen langs de oevers kunnen blijven staan, welke we kunnen verplaatsen en welke er verwijderd moeten worden om het onderhoud uit te kunnen voeren. De bomen die we moeten verwijderen, omdat ze een verplaatsing niet overleven, gaan we vervangen. Het gaat onder meer om enkele treurwilgen. Uitgangspunt is dat we voor elke boom die we weghalen een boom terugplaatsen in dit gebied. Dit doen we in overleg met bewoners. Dinsdag 21 januari 2025 beginnen we met het weghalen van enkele grote bomen bij de Oude Wetering. Dit moet gebeuren voordat vogels nesten gaan bouwen.
Hinder
Tijdens de werkzaamheden kan het vaarwegverkeer enige hinder ondervinden. De vaarweg blijft bereikbaar.
Vragen en antwoorden
Wat wordt er gedaan om schade te voorkomen?
Zowel de provincie als de aannemer streven naar een zo klein mogelijke kans op schade. Daarom zijn er vooraf onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar de ondergrond, de fundering en het bouwjaar van de woning. Zo hebben we een goed beeld van de bodem en de omgeving. Deze informatie gebruiken we om de manier van werken en eventuele maatregelen tijdens de uitvoering te bepalen. De aannemer houdt hier rekening mee. Al een jaar voor de uitvoering meten we het grondwaterpeil en de bebouwing om een goed beeld te krijgen van de bestaande situatie. Ook tijdens uitvoering van de werkzaamheden houden we het grondwaterpeil en de bebouwing in de gaten zodat we, indien nodig, snel de aanpak kunnen bijstellen.
Hoe komt de oever er straks uit te zien?
Langs alle vaarwegen in de provincie is gebruik gemaakt van verschillende soorten oevers. Oevers krijgen, afhankelijk van de locatie, dezelfde uitstraling. De damwanden in de openbare gebieden krijgen een schuine, natuurstenen oever. Bij de oevers die grenzen aan particuliere tuinen krijgt de damwand een betonnen afdekrand (deksloof). Een voorbeeld van zo’n deksloof is te zien op deze pagina.
Waarom is voor dit type oever gekozen?
De provincie wil een oeverconstructie die lange tijd meegaat. Door puin op de bodem kan de aannemer geen damwandplanken plaatsen. In plaats daarvan komen er stalen buispalen. De komende 100 jaar is er geen vervanging nodig. De stalen buisplaatsen zorgen voor een stabiele, veilige vaarweg en oevers waarmee we eventuele schade en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen.
Wat merk ik van de werkzaamheden?
Het kan zijn dat de aannemer in je tuin moet zijn om de werkzaamheden aan de oever uit te kunnen voeren. Tijdens de werkzaamheden in de tuin of in de buurt ervaar je mogelijk geluidsoverlast en/of trillingen in de woning. Voorafgaand aan de werkzaamheden gaat de aannemer bij de woningeigenaren langs om de werkzaamheden te bespreken. De aannemer werkt zoveel mogelijk vanaf het water. Mogelijk wordt hierdoor de vaarweg op de plaats van de werkzaamheden tijdelijk smaller. Woon je wat verder weg, dan merk je niet zoveel van de werkzaamheden.
Wanneer weet ik wanneer de aannemer bij mij aan de slag gaat?
We streven ernaar om een half jaar voordat de werkzaamheden beginnen een globale planning te geven. Een exacte planning is lang van tevoren lastig te geven. De uitvoeringstijd van de werkzaamheden is sterk afhankelijk van de lokale situatie en de gemaakte werkafspraken. Hierdoor kan de uitvoering langzamer gaan of juist korter duren.
Hoe lang is de aannemer bezig bij mijn woning?
De aannemer krijgt als opdracht mee de werktijd per oever zo kort mogelijk te houden. Tegelijkertijd vragen we een efficiënte en duurzame uitvoeringsmethode. De werktijd is afhankelijk van de lengte van de oever. Houd rekening met ongeveer drie tot vijf maanden.
Is er al iets bekend over de hoogte van de oevers?
De oevers hebben straks op de meeste plaatsen ongeveer dezelfde hoogte als de huidige oevers. De aannemer verwacht dat de hoogte niet meer dan een paar centimeter gaat veranderen.
Komen er voorzieningen om makkelijk uit het water te komen?
Het is voor de veiligheid niet toegestaan om in de Weteringen te zwemmen. Voor de zekerheid en de veiligheid maken we ongeveer om iedere 50 meter zogenaamde ‘drenkelingen uittreed voorzieningen’. Dit zijn trappetjes om op de oever te klimmen in het geval er iemand onverhoopt in het water is gevallen.
Informatie
Meer informatie over de planning en voortgang van de werkzaamheden vind je in de app van de aannemer De Vries Werkendam. Download de app op je smartphone door de QR-code te scannen of door de app te downloaden vanuit de Playstore, zoek op project 'Oeververvanging T6 Noord'.
Contact
Heb je een vraag over het project? Neem dan contact met Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl, 0704416611.
Interactieve kaart
Bekijk de interactieve kaart Oeververvanging Oude Wetering, Woudwetering en Heimanswetering