Het Milieueffectrapport (MER) onderzoekt de effecten van het gebruik van een nieuwe weg op verschillende onderdelen, zoals verkeersstromen, geluid, landschap, natuur, et cetera. Het MER is een bijlage bij het PIP. In het MER vergelijken onderzoekers:
- de toekomstige situatie met de weg in 2035;
- de toekomstige situatie zonder de weg in 2035.
Met de weg bedoelen we hier de Bentwoudlaan, Verlengde Beethovenlaan, Verlengde Bentwoudlaan en de maatregelen N209 in Hazerswoude-Dorp.
Vanaf 2016 zijn er 5 varianten uitgewerkt. Alle vijf de varianten zijn onderzocht en vergeleken met elkaar. De resultaten van de gedane onderzoeken staan in verschillende deelrapporten per thema en zijn als bijlagen toegevoegd aan het PIP. De variant waarvoor de bestuurders van de provincie en gemeenten een voorkeur hebben uitgesproken is opgenomen in het PIP.
Advies commissie m.e.r.
Op 29 augustus 2022 heeft de provincie Zuid-Holland een voorlopig advies ontvangen van de commissie m.e.r. over het MER N207 Zuid. De commissie adviseert om een aantal onderwerpen beter toe te lichten. De provincie is hiermee aan de slag gegaan en vult het MER aan. Met de aanvulling is het MER gereed voor de vaststelling door Provinciale Staten. Naar verwachting kan dit eind 2023 – begin 2024.
Wie verzorgt het MER-onderzoek?
Een ingenieursbureau heeft van de provincie de opdracht gekregen de milieuonderzoeken te verrichten.
Wat wordt er gedaan met de uitkomsten van de MER?
De uitkomsten van de MER vormen de milieu- en verkeerskundige onderbouwing voor het wegontwerp. De MER is een bijlage bij het PIP. Met het vrijgeven van het Ontwerp PIP (mei 2022) is ook de MER vrijgegeven. De MER wordt dan ter beoordeling naar de commissie m.e.r. gestuurd, die deze toetst. Het bevoegd gezag (in dit geval de DCMR Milieudienst Rijnmond, namens de provincie) behandelt alle zienswijzen en neemt ook het advies van de Commissie m.e.r daarin mee. Uiteindelijk komt hier een advies uit aan de provincie Zuid-Holland..
Wanneer is de MER gereed?
De MER heeft samen met het Ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP) N207 Zuid ter inzage gelegen van 31 mei tot en met 12 juli 2022. De commissie m.e.r. heeft in haar advies hierop geadviseerd het MER aan te vullen. De provincie is hiermee aan de slag gegaan. Met de aanvulling is het MER gereed voor de vaststelling door Provinciale Staten. Naar verwachting is dit eind 2023 – begin 2024.
Welke thema’s komen aan bod?
De thema’s die onderzocht worden op een rijtje:
- Verkeer en Vervoer: Bereikbaarheid, Verkeersveiligheid.
- Leefbaarheid: Geluid van het wegverkeer, Luchtkwaliteit, Externe veiligheid, Gezondheid.
- Ruimtelijke kwaliteit: Landschap, Recreatie en Ruimtegebruik, Landschap en Cultuurhistorie, Archeologie, Natuur, Recreatie, Bodem, aardkunde.
- Water: Waterhuishouding, Waterkwaliteit, Waterveiligheid.
- Duurzaamheid: Gebruik en hergebruik grondstoffen, Energieverbruik en energiegebruik, Klimaatmitigatie (CO2 uitstoot), Klimaatadaptatie.
Wat is een PIP?
PIP staat voor provinciaal inpassingsplan. Een inpassingsplan is de provinciale variant van een bestemmingsplan. In een inpassingsplan worden de bestemmingen van het grondgebied vastgesteld.
Waar geldt het PIP voor?
Het PIP geldt voor het tracé Bentwoudlaan – Verlengde Beethovenlaan – Verlengde Bentwoudlaan – N209 Hazerswoude-Dorp.
Waarom een PIP?
Er zijn meerdere redenen voor:
- Als een tracé binnen 1 gemeente valt, volstaat een bestemmingsplan. Het project N207 Zuid raakt meerdere gemeenten. Dan ligt een PIP voor de hand.
- Het project N207 Zuid wordt aangelegdvoor verbetering van de regionale verkeersstructuur en van de leefbaarheid in het gebied.
- Het tracé Bentwoudlaan – Verlengde Bentwoudlaan – N209 Hazerswoude-Dorp blijft in bezit en beheer van de provincie.
- Het PIP kijkt ook naar een goede inpassing van de Verlengde Bentwoudlaan in het Bentwoud.
- Door alle veranderingen die noodzakelijk zijn in één plan op te nemen is er voor inwoners één loket waar zij alle informatie van het gehele project kunnen beschouwen.
Wie stelt het inpassingsplan op?
De provincie stelt het PIP op. Hiervoor is een gespecialiseerd bureau ingehuurd.
Welke onderwerpen komen aan bod in het PIP?
De uitkomsten van de MER worden meegenomen in het PIP. Daarnaast is er afstemming met de waterbeheerders van het gebied; dit wordt de watertoets genoemd. Ook de resultaten van geluidsonderzoek worden meegenomen. Het kan zijn dat er hogere grenswaarden nodig zijn voor de aanleg van de provinciale weg. Daarvoor moet dan een aanvraag ingediend worden.
Wat is de planning voor het PIP?
Het PIP wordt in 2023 nog aangevuld met lopende onderzoeken. Zodra dit gereed is wordt het PIP door de nieuw geformeerde Gedeputeerde Staten na de verkiezingen voorgelegd aan de Provinciale Staten om het vast te kunnen stellen. Naar verwachting stellen Provinciale Staten eind 2023 – begin 2024 het PIP vast.
Wat wordt er gedaan met de uitkomsten van het PIP?
Als het PIP is vastgesteld, is er een juridische basis voor aanleg van de weg. Na vaststelling van het PIP start de aanbestedingsfase van het project en wordt de weg aangelegd.