Ecologisch bermbeheer houdt onder andere in dat er op een later moment gemaaid wordt. Hierdoor ontstaat er meer biodiversiteit van planten in de berm. Sommige plantensoorten zien we liever niet in de berm staan omdat ze de biodiversiteit niet bevorderen, woekeren, (agrarische) grond en gebouwen beschadigen of giftig zijn voor dieren en/of mensen. Dit zijn ongewenste plantensoorten.
Door het bestrijden van de ongewenste soorten voordat ze bloeien en het voedselarmer maken van de grond, krijgen deze planten minder kans om te groeien.
Ecologisch bermbeheer leidt niet tot meer ongewensten plantensoorten in vergelijking met ander bermbeheer. Wel krijgen ongewensten soorten meer kans zich te verspreiden zonder bestrijding. Daarom is een goede bestrijding belangrijk.
Wat kunt u doen?
Ervaart u overlast of ziet u ergens meerdere exemplaren van een van deze ongewenste plantensoorten bij elkaar staan? Laat het ons dan weten. Bel of mail naar het Contact Centrum, 070-4416622 of zuidholland@pzh.nl. Vermeld de straat en huisnummer of het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje.
Wat doen we bij een melding?
Als u een melding doet, gaan wij de locatie bezoeken om vast te stellen of het inderdaad ongewenste plantensoorten zijn. Dan maaien we ze weg of verwijderen we ze. Gaat het om een andere (niet schadelijke) plantensoort en is de verkeersveiligheid niet in het geding, dan laten we de planten staan. Zij vormen dan een onderdeel van de biodiversiteit en zijn een belangrijke bron van voedsel voor bijen en andere bestuivende insecten.
Wat kunt u zelf doen om biodiversiteit te stimuleren?
Het leefgebied voor bijen en andere insecten wordt steeds kleiner. Ook u kunt hieraan bijdragen door bloemen te zaaien in uw tuin of in plantenpotten op uw balkon. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien. U kunt ook denken aan een plek waar de bijen zich kunnen nestelen. Maak bijvoorbeeld zelf een bijenhotel of zorg voor een rommelhoekje in de tuin.
1. Akker(melk)distel
Waarom is de akker(melk)distel ongewenst?
Distels komen vaak voor in grote aantallen bij elkaar. Vooral boeren zijn bang voor het overwaaien van zaden, die in akkers en weilanden verder groeien, met economische schade tot gevolg.
Hoe bestrijdt de provincie deze plant?
Als de akkerdistel als enkele plant voorkomt, is bestrijding niet nodig. De provincie komt in actie als de planten in grote aantallen bij elkaar staan op een oppervlak van meer dan 1 m2 (distelhaard). Om de akkerdistel te bestrijden is ingrijpen nodig voor de bloei in mei, juni en augustus.
2. Jacobskruiskruid
Waarom is Jacobskruiskruid ongewenst?
Jacobskruiskruid bevat een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor vee. De dieren eten de verse planten niet, maar ze eten wel de droge planten in het hooi en die zijn dan nog steeds giftig.
Hoe bestrijdt de provincie deze plant?
Het bestrijden van Jacobskruiskruid luistert heel nauw, het moet namelijk gebeuren in de periode dat de bloemknoppen van de helft van de planten geel begint te kleuren. Dit is meestal in de tweede helft van juni.
3. Reuzenberenklauw
Waarom is de reuzenberenklauw ongewenst?
De brandharen op de stengels en stelen van de reuzenberenklauw kunnen brandblaren en huidirritaties veroorzaken. Daarnaast kunnen de grote bladeren van de plant zorgen voor kale plekken in de ondergrond. Dit kan uitspoeling en een te zachte berm tot gevolg hebben. Daarnaast krijgen andere planten door de grote bladeren en hoogte geen licht en dus geen kans om te groeien. .
Hoe bestrijdt de provincie deze plant?
De reuzenberenklauw bloeit meerdere keren per jaar. De plant is het best te strijden door hem iedere keer vóór de bloei af te maaien. Na het maaien zal de plant telkens weer terugkomen, maar op termijn raakt de plant uitgeput.
4. Groot hoefblad
Waarom is groot hoefblad plant ongewenst?
Groot hoefblad heeft een sterke neiging tot woekeren. Bij dijken groeien de wortels door de dijk heen. Bij het afsterven van de plant worden wortels in de dijk een soort ‘kanaaltjes’, waardoor de dijk poreus wordt. Daarnaast kunnen de grote bladeren van de plant zorgen voor kale plekken in de ondergrond, wat kan leiden tot uitspoeling en een te zachte berm. Ook krijgen andere planten door de grote bladeren geen licht en dus geen kans om te groeien.
Hoe bestrijdt de provincie deze plant?
De plant wordt op dezelfde wijze bestreden als de reuzenberenklauw. . Groot hoefblad is het beste te bestrijden door deze vóór de bloei af te maaien. De plant zal telkens terugkomen, maar op termijn raakt de plant uitgeput.
5. Japanse Duizendknoop
Waarom is de Japanse duizendknoop ongewenst?
De plant groeit hard en kan zich op verschillende plaatsen vestigen. Hij verdringt daarbij andere kruiden en struiken. De plant kan door scheuren in de fundering huizen binnen groeien en door asfalt heen breken. Zo kunnen gebouwen en bouwwerken zwaar beschadigd raken.
Hoe bestrijdt de provincie deze plant?
De plant verspreidt zich snel en bestrijding is erg moeilijk. Zelfs het kleinste achtergebleven wortelstukje kan weer een nieuwe plant worden. Er zijn twee opties om de plant te bestrijden. De eerste is met heet water van 120 graden. Dat zorgt ervoor dat de plant en wortelstokken direct afsterven. Een tweede optie is om gedurende enkele jaren een paar keer per jaar alle bovengrondse stengels uit te trekken en zoveel mogelijk wortels te rooien. Het is belangrijk dat alle wortelresten worden weggehaald om verspreiding te voorkomen.