
Waterveiligheid is van groot belang in Zuid-Holland. Een zesde van ons gebied bestaat uit water, en terwijl water voor landbouw, natuur, recreatie en transport veel voordelen biedt, brengt het ook risico's met zich mee. De provincie Zuid-Holland zet zich in om iedereen te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast. Door de gevolgen van klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en de groeiende bevolking worden de uitdagingen op dit gebied steeds groter.
Wat doet de provincie?
De provincie Zuid-Holland werkt samen met waterschappen, gemeenten en het Rijk om ervoor te zorgen dat iedereen in onze provincie veilig kan wonen en werken. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de versterking van de dijken, terwijl de provincie een kaderstellende, coördinerende en ondersteunende rol speelt. Wij zorgen ervoor dat waterveiligheid wordt meegenomen in ruimtelijke plannen en houden toezicht op de naleving van veiligheidsnormen.
Onze belangrijkste taken zijn o.a.:
- Samenwerken met waterschappen: De waterschappen zorgen voor sterke dijken en waterkeringen. De provincie ondersteunt hen door beleid te ontwikkelen dat de waterveiligheid bevordert, stelt de omgevingswaarde (normen) vast in de omgevingsverordening en houdt toezicht op de naleving van de veiligheidsnormen.
- Water en bodem sturend: We zorgen ervoor dat bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw, water en bodem centraal staan. Dit betekent dat we bij de inrichting van gebieden rekening houden met het risico op overstromingen en wateroverlast en klimaatverandering.
- Klimaatadaptatie: De provincie past zich aan aan de veranderende klimaatomstandigheden door voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden zoals zware regenval en zeespiegelstijging.