Belastingen
Opcenten
Bezit je een motorvoertuig? Dan betaal je bijna altijd zogenoemde opcenten. Dat is een provinciale belasting. Het Rijk int deze belasting tegelijk met de motorrijtuigenbelasting. De opbrengst van de opcenten is vrij besteedbaar. De provincies stellen zelf het tarief van hun opcenten vast.
Precariobelasting
Provincies heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde provinciegrond.
Grondwaterheffing
Onttrek je grondwater? Dan betaal je daarvoor aan de provincie de zogenoemde grondwaterheffing. Hoe meer kubieke meters je onttrekt, hoe meer je betaalt.
Nazorgheffing stortplaatsen
Ben je exploitant van een operationele stortplaats en niet een formeel gesloten of een voormalige stortplaats? Dan betaal je daarvoor een zogenoemde nazorgheffing aan de provincie. Kijk voor meer informatie op de webpagina Nazorg stortplaatsen.
Omgevingsvergunning en leges
Een omgevingsvergunning aanvragen
Als je iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf moet je in veel gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Denk aan sloop, renovatie, het plaatsen van een dakkapel of bijgebouw, of het uitvoeren van werkzaamheden in een natuurgebied.
Een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Er kan sprake zijn van een vergunningplicht, meldingsplicht of informatieplicht. Het kan ook zijn dat je geen vergunning hoeft aan te vragen. Of dat er een verbod geldt, waardoor je niet met jouw project mag beginnen.
Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kun je controleren of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen voor jouw project.
Kosten: leges betalen
Als je een vergunning aanvraagt, kijken ambtenaren of je in aanmerking komt voor deze vergunning. Dat kunnen ambtenaren zijn van een gemeente, een waterschap of een provincie. Dat hangt af van wie het ‘bevoegd gezag’ is. Als je jouw aanvraag indient via het stappenplan op het Omgevingsloket, wordt ook duidelijk wie in jouw geval het bevoegde gezag is. Soms is er zelfs meer dan 1 bevoegd gezag.
Het bevoegd gezag maakt kosten voor het in behandeling nemen van jouw aanvraag. Deze kosten heten leges en berekenen wij door aan jou.
Hoeveel leges betalen?
Hoeveel leges je betaalt, hangt af van jouw vergunningaanvraag. De provincie Zuid-Holland is bevoegd gezag voor diverse bouwactiviteiten, milieubelastende activiteiten, infrastructuur en natuur. De hoogte van de leges voor deze activiteiten zijn vastgelegd in verordeningen; zie de lijst hieronder. Na het indienen van jouw aanvraag ontvang je van de provincie een aanslagbiljet leges.
Verordeningen leges provincie Zuid-Holland
Geldende legesverordeningen
- Legesverordening milieu belastende activiteiten Omgevingswet Zuid-Holland 2024
- Legesverordening bouwactiviteiten Omgevingswet Zuid-Holland 2025
Uitwerking getreden legesverordeningen
- Legesverordening bouwactiviteiten Omgevingswet Zuid-Holland 2024
- Legesverordening infrastructuur Zuid-Holland 2024
- Legesverordening natuur Zuid-Holland 2024
Voor verordeningen ouder dan 2024 verwijzen we je naar www.overheid.nl.