De provincie heeft een aantal percelen in eigendom, die geliberaliseerd worden verpacht. In het kader van een gebiedsproces kunnen de percelen ook voor een langere tijd worden gepacht. De provincie heeft deze percelen in eigendom om haar doelen te realiseren zoals het inrichten van natuur- of weidevogelgebied, het aanleggen van een weg of om de gronden te ruilen. Het pachten van percelen is vrijwel altijd tijdelijk.
De belangstellingsregistratie voor deze percelen is mogelijk van 15 mei 2024 tot en met 15 augustus 2024.
De belangstellingsregistratie voor de pachtgronden 2025 (het invullen van het e-formulier) is vanaf 16 augustus 2024 niet meer mogelijk.
In het laatste kwartaal van 2024 zullen GS de pachtprijzen voor het pachtjaar 2025 vaststellen.
Aanpak
Je kunt alleen via een e-formulier jouw belangstelling kenbaar maken. Je dient hiervoor in het bezit te zijn van E-herkenning 2+.
Je vult het belangstellingsformulier in via de link aan de rechterkant van deze pagina (je kunt tussentijds opslaan en later verdergaan).
Het is belangrijk dat je op het formulier iedere mede-aanvrager een uniek e-mailadres en 06-nummer invult.
Na het verzenden van jouw aanvraag ontvang je direct op het door jouw gebruikte e-mailadres een ontvangstbevestiging.
Aan het insturen van het belangstellingsformulier kunnen geen rechten worden ontleend. Onvolledig ingevulde formulieren worden niet in behandeling genomen.
De provincie Zuid-Holland behoudt zich het recht voor, ook buiten deze procedure om, gegadigden te zoeken. Voor de uitgifte kan de provincie advies inwinnen bij deskundigen.
Toewijzing pachtpercelen
In de spelregels Pacht staan de algemene voorwaarden en algemene toewijzingscriteria die de provincie stelt bij het verpachten van de percelen (zie het document aan de rechterkant van deze pagina, onder Formulieren). Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden voor percelen met een natuurdoelstelling, bijvoorbeeld omdat deze deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) of vanwege de bescherming van weide- en akkervogels.
Voor belangstellenden die al meerdere jaren percelen hebben gepacht, mag het geen vanzelfsprekendheid zijn in 2025 weer voor dezelfde percelen in aanmerking te komen. Dat hangt mede af van het aantal belangstellenden voor de pachtpercelen in een gebied.
Bovendien kunnen er maatwerkafspraken worden gemaakt voor de beperking van onder andere stikstofemissie in de nabijheid van Natura 2000-gebieden en gebiedsprocessen.
In het kader van de biodiversiteit geldt voor alle, door de provincie uit te geven pachtpercelen, een verbod op het gebruik van Glyfosaat.
De inschrijvingen zullen worden beoordeeld op basis van een scoretabel (zie het document Scoretabel pachtuitgifte 2025; staat bij Formulieren). Ingeval er meer belangstellenden zijn dan dat er pachtgronden uit te geven zijn, hebben belangstellenden met het hoogste aantal punten voorrang.
Alle opgegeven certificaten dienen geldig te zijn op het moment van indienen en in het pachtjaar 2025. Er kan, bij een eventuele pachtuitgifte, gecontroleerd worden op de aanwezigheid van de certificaten.
Toewijzing Akkerbouwpercelen
Voor agrariërs die in aanmerking wensen te komen voor akkerbouwpercelen geldt dat zij in het bezit moeten zijn van tenminste 1 Planet Proof certificaat of dat zij SKAL gecertificeerd zijn. Voor akkerbouwpercelen wordt door de provincie in overleg met de pachter het bouwplan opgesteld; deze wordt als verplichting opgenomen in de pachtovereenkomst. Het bouwplan zal bestaan uit de gewassen en/of akkerlandcodes zoals genoemd in het jaarlijkse pachtprijzenbesluit.
Toewijzing graslandpercelen
De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat gronden zo duurzaam mogelijk gebruikt worden. Bij de uitgifte van de graslandpercelen zowel met als zonder beleidsdoelstelling, beoordeelt de provincie de inschrijvingen op de volgende criteria:
- Bereid om natuurgrond te pachten
- Natuurbeheer op eigen grond (natuurbeheer/SNL en/of agrarisch natuurbeheer/ANLb)
- Oudhollandse koeienrassen
- Gebruik ontwormingsmiddelen/anti-vliegenmiddelen
- Beschikbaarheid ruige stalmest voor pachtpercelen
- De bereidheid om de te verpachten percelen te beweiden
- Het hebben van certificaten op het gebied van biodiversiteit en/of duurzaamheid
- De afstand tot het pachtperceel
Gebiedsprocessen
Voor diverse gebiedsprocessen in Zuid-Holland worden afspraken gemaakt die ook de pachtuitgifte beïnvloeden. In deze gebieden zijn de toetsingscriteria ondergeschikt aan het gebiedsproces en worden met de pachters in het gebied maatwerkafspraken gemaakt. Dat geldt onder andere voor provinciale pachtgronden in de volgende gebieden:
- Nieuwkoop/ Bodegraven Noord
- Weidevogelkerngebied Zoetermeerse Meerpolder
- Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw
- Overige aangewezen weidevogelgebieden
- Leenheerenpolder
- Krimpenerwaard: In het kader van het gebiedsproces in de Krimpenerwaard heeft de provincie haar pachtgronden binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN) uitgegeven aan het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard. Ligt jouw bedrijf binnen het NNN van de Krimpenerwaard. Voor gronden binnen het NNN moet je je aanmelden bij het Natuurbeheercollectief
- Buijtenland van Rhoon: In het kader van het gebiedsproces in het Buijtenland van Rhoon heeft de provincie haar pachtgronden uitgegeven aan de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Je kunt jouw belangstelling voor pachtpercelen doorgeven aan de Gebiedscoöperatie
Contact
Voor nadere informatie en vragen kun je een e-mail sturen naar beheergrondzaken@pzh.nl onder vermelding van belangstellingsregistratie pacht 2025.
Termijn
De termijn voor de belangstellingregistratie voor de pachtgronden van 2025 loopt van 15 mei 2024 tot en met 15 augustus 2024. Na sluiting van de inschrijvingstermijn wordt jouw belangstellingsformulier niet meer in behandeling genomen.
Bijgewerkt
Uitvoerende instantie
Postadres
Postbus 906022509 LP Den Haag