Om mens en milieu te beschermen moet iemand die (bedrijfsmatig) handelingen met vuurwerk verricht op grond van het Besluit Omgevingsrecht en/of het Vuurwerkbesluit aan wettelijke regels voldoen en/of daarvoor een vergunning hebben. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk en tussen meldingen en vergunningen.
Het behandelen van een melding of vergunningsaanvraag voor handelingen met vuurwerk gebeurt in Zuid-Holland door de 5 Omgevingsdiensten. Zij voeren deze taken voor de provincie en de gemeenten uit en houden ook toezicht op de naleving van de vuurwerkregels en -vergunningen.
Consumentenvuurwerk mag alleen vlak voor de jaarwisseling worden verkocht en - door particulieren - vergunningvrij worden afgestoken. In de rest van het jaar mag consumenten- en ander vuurwerk alleen door bedrijven met een vergunning en speciaal opgeleide medewerkers worden afgestoken, bijvoorbeeld bij vuurwerkshows, kermissen en theatervoorstellingen. Voor het afsteken van maximaal 20 kg theatervuurwerk of maximaal 200 kg consumentenvuurwerk volstaat een melding aan de omgevingsdienst. Voor grotere hoeveelheden en ander (professioneel) vuurwerk, moet bij de omgevingsdienst een vergunning aangevraagd worden.
Voor zaken als het vervoeren, importeren en bewerken van vuurwerk zijn er nog aparte regels en vergunningen. Daarvoor is veelal de Rijksoverheid het bevoegde gezag. Wanneer bij het afsteken sprake kan zijn van verstoring van dieren/natuurgebieden, is soms een advies nodig in het kader van de Wet natuurbescherming.
Voorwaarden
Je moet als bedrijf in de volgende gevallen een ontbrandingsmelding doen:
- je bedrijf heeft een toepassingsvergunning (bedrijfsvergunning),
- je hebt een geldige aansprakelijkheidsverzekering,
- je wilt maximaal 20 kilogram theatervuurwerk of 200 kilogram consumentenvuurwerk afsteken (of gezamenlijk 220 kilogram).
In alle overige gevallen heb je een ontbrandingstoestemming nodig. Het vuurwerk mag alleen afgestoken worden door een gespecialiseerd bedrijf met een toepassingsvergunning.
Houd er rekening mee dat je misschien nog andere vergunningen nodig heeft, bijvoorbeeld een evenementenvergunning van de gemeente of een advies in het kader van de Wet natuurbescherming.
Aanpak
Je doet de melding minimaal 2 weken voor het evenement. Je doet de aanvraag voor ontbrandingstoestemming minimaal 14 weken voor de geplande vuurwerkontbranding. Ook voor meerdere evenementen of voorstellingen (multiple events) kun je onder voorwaarden in 1 keer toestemming aanvragen.
Zowel bij de melding als de aanvraag lever je de volgende gegevens mee:
- het soort vuurwerk dat je gaat afsteken,
- datum, tijdstip en plaats van het evenement,
- een afschrift van de toepassingsvergunning,
- een afschrift van het certificaat vuurwerkdeskundige (KIWA-certificaat),
- een schietlijst,
- een actuele situatietekening (bij ontbranden in de buitenlucht),
- als je wegen gaat afzetten, toestemming van de eigenaar of beheerder.
Contact
Je doet de ontbrandingsmelding of een aanvraag voor een ontbrandingstoestemming bij de betreffende omgevingsdiensten. Met vragen kun je bellen naar de Omgevingsdiensten:
- Omgevingsdienst Midden-Holland, 0885450000, vuurwerk@odmh.nl
- Omgevingsdiensten Haaglanden, 0702189902, vergunningen@odh.nl
- DCMR milieudienst Rijnmond, 0102468001, info@dcmr.nl
- Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid 0787708585, algemeen@ozhz.nl
- Omgevingsdienst West-Holland 0704083100, info@odwh.nl
Bezwaar en beroep
Je kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over je aanvraag. Ben je het niet eens met de uitspraak? Je kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank.
Wet- en regelgeving
Bijgewerkt
Meer informatie
Uitvoerende instanties
Postadres
Postbus 906022509 LP Den Haag info@odwh.nl
Telefoon 0704083100
Bezoekadres
Zuid-Hollandplein 12596 AW Den Haag
Postadres
Postbus 140602501 GB Den Haag vergunningen@odh.nl
Telefoon 0702189902
algemeen@ozhz.nl
Telefoon 0787708585
info@dcmr.nl
Telefoon 0102468001
vuurwerk@odmh.nl
Telefoon 0885450000