Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2151-2160
De provincie Zuid-Holland voert volgens de Wet bodembescherming taken uit voor bodem en ondergrond. Voor de uitvoering van deze taken stelt het Rijk financiële middelen beschikbaar. Voor 2021 worden middelen verstrekt via een Decentralisatie Uitkering (DU) om de verontreinigde locaties waar sprake is van onaanvaardbare risico's aan te pakken. Voor aanvullend budget wordt bij het Rijk een aanvraag gedaan op een Specifieke Uitkering (SPUK). Deze extra middelen worden ingezet op onderzoek en sanering van verontreinigde locaties waar sprake is van verontreinigingen door diffuus lood of PFAS. Medio 2021 wordt meer bekend over afspraken met het Rijk en de beschikbare budgetten voor de periode 2022-2025.
20 april 2021
GS hebben ingestemd met de antwoorden op Statenvragen die gesteld zijn over het aanvragen van de status van Nationaal Park voor NLDelta. Er is gevraagd naar de gebiedsaanduiding van NLDelta en of het verkrijgen van de status van Nationaal Park tot beperkingen in het gebied leidt. De status Nationaal Park brengt geen eigenstandige juridische bescherming met zich mee: de kenmerkende natuurwaarden op basis waarvan het gebied de status van Nationaal Park zou kunnen aanvragen zijn al voldoende beschermd door de natuurwetgeving. Binnen het beoogde Nationaal Park liggen immers grote gebieden die beschermd zijn als Natuur Netwerk Nederland en Natura 2000 gebied. De initiatiefnemers van NLDelta zijn nog bezig met consultatie van beoogde partners, stakeholders, ondernemers en bewoners over de concept statusaanvraag inclusief de gebiedsaanduiding. Op basis van deze consultatie zal het huidige concept worden aangepast. Als de aanvraag op voldoende draagvlak kan rekenen kunnen GS van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland gezamenlijk besluiten de status bij de minister van LNV aan te vragen.
20 april 2021
“Schone energie voor iedereen” is een van de opgaven uit het coalitieakkoord. Om hieraan mede invulling te geven, heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten om een meerjarige aanpak “Naar een inclusieve energietransitie” vast te stellen. De aanpak voorziet in behoeften bij onze partners blijkt uit uitgevoerd onderzoek. Daarnaast bouwt de aanpak voort op de lessen uit de evaluatie van eerdere pilotprojecten. In de aanpak staat centraal dat we via een lerende aanpak in vijf wijken samen met partners interventies plegen, het effect daarvan meten, en bijsturen waar zinvol. Ervaringen uit deze aanpak worden gedeeld met alle gemeenten en partners, onder meer via leerkringen.
20 april 2021
De notitie 'Opbrengst Programma huisvesting arbeidsmigranten 2019-2021' bevat een voorstel voor het vervolg op het programma. Dit is gebaseerd op onder meer aanbevelingen gedaan vanuit de verschillende programmaonderdelen en lopende ontwikkelingen zoals de uitgevoerde onderzoeken over aantallen en het maken van gemeentelijk en regionaal beleid, de experimenten huisvesting arbeidsmigranten, de aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten en een gespreksronde met arbeidsmigranten zelf.
20 april 2021
De provincie Zuid-Holland maakt bezwaar tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat om de opsporingsvergunning koolwaterstoffen (gas, olie) Utrecht te verlengen tot eind 2025. Ze maakt bezwaar omdat het opsporingsgebied een deel van Zuid-Holland beslaat waar het grondwater is beschermd ten behoeve van de drinkwaterwinning. Hoewel een opsporingsvergunning het mijnbouwbedrijf nog niet het recht geeft om in het gebied te boren (daarvoor is een vervolgvergunning nodig), vindt de provincie het uit communicatief oogpunt naar het mijnbouwbedrijf en omwonenden toe belangrijk om het grondwaterbeschermingsgebied uit te zonderen van het opsporingsgebied.
20 april 2021
De Voortgangsrapportage Infrastructuurprojecten 2020 geeft inzicht in de ontwikkeling van de projecten uit het onderdeel ‘Aanleg van nieuwe infrastructuur en verbetering van bestaande infrastructuur’ van het Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur, met een netto provinciale bijdrage van minimaal € 1 miljoen euro, over het afgelopen jaar. In 2020 is bij de meeste projecten goede voortgang geboekt conform de geldende projectplanningen en binnen de afgesproken projectbudgetten.
20 april 2021
De handreiking laat aan de hand van een aantal praktische voorbeelden zien hoe gemeenten en energiecoöperaties meer lokaal eigendom van hernieuwbare energie kunnen realiseren. Ook wordt onderzocht wat financiële participatie en lokaal eigendom inhouden. Het benodigde beleid, beschikbare instrumenten en alle acties van de voorbereidings- tot realisatiefase worden beschreven. Het document biedt daarmee een concreet handelingsperspectief op weg naar de afspraken uit het klimaatakkoord.
20 april 2021
De fractie van Groep JA21 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over biomassacentrales in de provincie Zuid-Holland. Het zijn onder andere vragen over de gezondheidseffecten van biomassacentrales en op welke wijze de provincie toeziet op de emissies van deze installaties. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord.
20 april 2021
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten om de Natura 2000-beheerplannen voor vier gebieden te verlengen met vier jaar. Het betreft Boezems Kinderdijk, Donkse Laagten, Duinen Goeree & Kwade Hoek en Nieuwkoopse Plassen & De Haeck. Een Natura 2000-beheerplan wordt voor zes jaar vastgesteld en kan eenmalig met maximaal zes jaar worden verlengd. De beheerplannen voor de genoemde gebieden lopen in de tweede helft van 2021 af. Op dit moment zijn diverse ontwikkelingen gaande, waaronder de gebiedsgerichte aanpak stikstof, natuurdoelanalyses en het programma natuur. Om de uitkomsten daarvan in de beheerplannen te kunnen implementeren is extra tijd nodig. Het is daardoor niet mogelijk op tijd nieuwe beheerplannen vast te stellen. Gedeputeerde Staten streven er wel naar zo snel mogelijk nieuwe beheerplannen vast te stellen en niet de volledige periode van vier jaar te benutten.
20 april 2021
De fractie van JA21 heeft vragen gesteld over het provinciale participatiebeleid. Dat beleid gaat over het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij provinciale besluiten. JA21 wil weten hoe het college van Gedeputeerde Staten invulling geeft aan dat beleid. De vragen gaan over hoe doelgroepen worden benaderd, over communicatie, over de manier waarop belanghebbenden worden betrokken en over de manier waarop participatie georganiseerd gaat worden bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord.
20 april 2021