Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2221-2230
De provincie stelt aan gemeenten voor de komende twee jaar in vier nieuwe subsidieregelingen ruim 24 miljoen extra euro beschikbaar, om de bouw van betaalbare woningen in Zuid-Holland te versnellen. Met de nieuwe subsidieregeling ‘knelpuntenpot’ kunnen gemeenten een bijdrage vragen om het financiële tekort te dichten in projecten met sociale huur- en middenhuurwoningen. Naast deze subsidieregeling komen er specifiek voor de regio’s Haaglanden en Holland Rijnland twee nieuwe subsidieregelingen voor het versnellen van de bouw van sociale huurwoningen. Voor de Rotterdamse regio bestaat sinds vorig jaar al een dergelijke subsidieregeling. Ten slotte komt er een nieuwe subsidieregeling voor de Vliegende Brigade waarin gemeenten een bijdrage kunnen aanvragen voor capaciteit en expertise om de planvorming van woningbouwprojecten te versnellen. Alle vier de subsidieregelingen worden opengesteld op 19 april 2021 en aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor meer informatie over de nieuw subsidieregelingen raadpleeg: https://www.zuid-holland.nl/loket/subsidies/subsidies
23 maart 2021
In deze brief worden de protocolafspraken tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten met betrekking tot de voorhangprocedure bij ontheffingsverzoeken voor wind en zon op land bekrachtigd. Tevens worden de huidige ruimtelijke kaders voor wind- en zonne-energie uiteengezet.
23 maart 2021
Door de fietspaden veiliger en comfortabeler te maken dragen we, samen met onze stakeholders, bij aan het beter en duurzaam bereikbaar maken van dorpen en steden in Zuid-Holland. Zo onderzoekt de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), samen met de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland, hoe de fietsroute tussen Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg en Den Haag verbeterd kan worden. Deze route kruist het Rijn-Schiekanaal. De huidige brug op de route, de Nieuwe Tolbrug, is te smal en te steil om fietsers een snelle en comfortabele verbinding te bieden. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het aanleggen van een nieuwe (fiets)brug naast de Nieuwe Tolbrug, maar om deze te kunnen bouwen moet er afgeweken worden van de vaarwegrichtlijnen. Gedeputeerde Staten meldt per brief aan de MRDH dat in deze onderzoekende fase afgeweken mag worden van deze richtlijnen mits de consequenties daarvan in beeld worden gebracht, zodat ze later een goed besluit kunnen nemen.
23 maart 2021
Naar aanleiding van een bericht over de wereldwijde toestand van zoetwatervissen (één op de drie soorten zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd, aldus het bericht) heeft de Partij voor de Dieren gevraagd welke maatregelen er in Zuid-Holland worden genomen om te voorkomen dat bepaalde vissoorten uitsterven. De provincie Zuid-Holland werkt nauw samen met Rijkswaterstaat, de waterschappen en de aangrenzende provincies in het stroomgebied Rijn-West aan een blauw-groen netwerk met verbindingen voor vismigratie (natte habitat) en faunamigratie (droge habitat). Tevens heeft Zuid-Holland steun uitgesproken voor het 1e Actieplan Steur, met als doel de Steur in de Europese rivieren terug te brengen, waaronder het deel dat door Zuid-Holland loopt.
23 maart 2021
Gedeputeerde Staten hebben besloten akkoord te gaan met een wijziging van de in 2019 afgesloten bestuursovereenkomst voor de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. In deze bestuursovereenkomst is vastgelegd dat de provincie en andere regionale partijen meebetalen aan versnelling van de planuitwerking, zodat de verbreding naar 2x3 rijstroken eerder gerealiseerd kan worden. Inmiddels heeft het Rijk laten weten dat de versnelling van de planuitwerking niet behaald wordt. De betrokken partijen zijn het erover eens dat de provincie en regionale partijen hieraan niet langer hoeven mee te betalen. De wijzigingsovereenkomst maakt de eerdere afspraken hierover ongedaan.
23 maart 2021
Voor het ontwikkelen en beheren van natuur is het Subsidiestelsel Natuur en Landschap in uitvoering. Onderdeel van dit stelsel is het natuurbeheerplan. De actuele leefgebieden waarbinnen agrarisch natuurbeheer kan plaatsvinden, natuurbeheertypen en ambitiedoelen zijn vastgesteld in het natuurbeheerplan. Jaarlijks wordt een natuurbeheerplan door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben voor het jaar 2022 op 23 maart 2021 het Ontwerp Natuurbeheerplan 2022 vastgesteld. Belanghebbenden kunnen op dit ontwerp van 29 maart 2021 tot en met 10 mei 2021 een zienswijze indienen. Gedeputeerde Staten zullen vervolgens, na behandeling van de zienswijzen, een definitief natuurbeheerplan 2022 vaststellen.
23 maart 2021
Verlenging van de wijziging van de Beleidsregel M&O zodat subsidieontvangers niet extra worden benadeeld als ze vanwege de uitbraak van COVID-19 niet in staat zijn hun subsidieverplichtingen na te komen. Omdat de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen daaromtrent nog steeds grote gevolgen kunnen hebben voor subsidieontvangers acht de provincie Zuid-Holland het tijdelijk niet redelijk om de Beleidsregel ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (Beleidsregel M&O) onverkort toe te passen. Op grond van artikel 3, eerste lid, van deze beleidsregel wordt, indien een subsidie wordt verlaagd omdat de activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt niet, niet tijdig of niet geheel zijn verricht of niet, niet tijdig of niet geheel aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan, en dit niet onverwijld en schriftelijk is gemeld, een extra verlaging toegepast van 3%. Besluitvorming gaat om een verlenging van deze wijzigingen van de Beleidsregel M&O. Het betreft een bepaling om de extra verlaging tot en met 31 maart 2022 niet toe te passen. Wel vindt gedurende deze periode de gebruikelijke registratie plaats.
23 maart 2021
De provincie werkt mee aan Europese en nationale energiedoelen om de CO2-uitstoot te verminderen en het energieverbruik te reduceren. In Zuid-Holland is veel restwarmte beschikbaar. Ook is de Zuid-Hollandse bodem geschikt voor geothermie. Bij de winning van geothermie in de bebouwde omgeving kan de gewonnen warmte in de zomer niet direct worden afgezet bij gebruikers. Voor het rendabel krijgen van geothermie-installaties in de gebouwde omgeving is het tijdelijk kunnen opslaan van deze warmte cruciaal. Wanneer dit in de ondergrond gebeurt, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de effecten op bodem en grondwater. Echter, opslag van warmte met temperaturen hoger dan 30°C valt buiten de bestaande kaders van de Waterwet. In deze planperiode kan en wil de provincie daarom enkele vergunningen verlenen voor midden- en hogere temperatuursystemen. Deze systemen worden gezien als ‘pilot-projecten’, waarvoor uitgebreide monitoring van temperaturen, energiebalans, concentraties en microbiologische activiteit vereist is.
23 maart 2021
De Ontwerp Herziening 2021 van het Omgevingsbeleid heeft betrekking op een elftal onderwerpen. Deze onderwerpen zijn aanleiding om de provinciale Omgevingsvisie, de Omgevingsverordening en het Omgevingsprogramma gedeeltelijk te wijzigen. Het is af en toe nodig het Omgevingsbeleid aan te passen om het beleid actueel en toepasbaar te houden. In deze herziening is onder meer nieuw beleid met betrekking tot woningbouw, bedrijventerreinen en ruimtelijke kwaliteit opgenomen. De Ontwerp Herziening 2021 wordt ter inzage gelegd voor een periode van zes weken. Tijdens die periode kan iedereen een zienswijze indienen.
23 maart 2021
Gedeputeerde Staten hebben de Statenvragen van CDA, PvdA en Groen Links in zake steunmaatregelen gemeenten culturele sector beantwoord.De schriftelijke vragen gaan in op de besteding van rijksmiddelen voor cultuur (€ 150 miljoen) door gemeenten. Gedeputeerde Staten vinden dit een zaak tussen Rijk en gemeenten.
23 maart 2021