Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2271-2280
Met deze brief informeert Gedeputeerde Staten Provinciale Staten over casussen waar vraagstukken spelen over het toekomstbestendige invullen van bestaande recreatieparken. Dat betreffen parken in de gemeenten Goeree-Overflakkee, Molenlanden, Nieuwkoop, Noordwijk en Zuidplas.Daarnaast wordt in deze brief een voorzet gedaan met een beschrijving van aspecten die van belang kunnen zijn bij het uitwerken van maatwerk over permanente bewoning van recreatiewoningen. Dat betreffen onder meer aspecten als wet- en regelgeving (zoals Bouwbesluit), omliggende bedrijven, natuurgebieden, beheer, veiligheid, voorzieningen, woningbouwprogramma, Ladder van Duurzame Verstedelijking, planologische aspecten, bereikbaarheid en draagvlak bij betrokkenen.Deze brief dient als basis voor het gesprek dat Gedeputeerde Staten over dit onderwerp wil voeren met de Statencommissie Ruimte-Wonen-Economie over de uitgangspunten van het nog uit te werken maatwerk
1 juni 2021
In de regionale energiestrategieën – kortweg de RES – zoeken we met elkaar de mogelijkheden om invulling te geven aan het Klimaatakkoord. Ze gaan over warmte en de duurzame opwekking van elektriciteit. Gedeputeerde Staten hebben de regionale energiestrategie Drechtsteden besproken en geven aan Provinciale Staten het advies om deze vast te stellen. GS hebben veel waardering voor het vele werk dat in de regio is verzet. De RES is een belangrijke stap in de noodzakelijke energievernieuwing.In de complexe situatie van het drukbevolkte Zuid-Holland met aan de ene kant grote energievraag en aan de andere kant beperkte beschikbare ruimte is het de Zuid-Hollandse energieregio’s toch gelukt om te komen tot plannen voor 6 TWh hernieuwbare elektriciteit. Een evenwichtige bijdrage dus aan de landelijke opgave van 35 TWh.
1 juni 2021
Vanuit de Statenfractie van de SP zijn schriftelijke vragen gesteld over de berichtgeving dat de Waddinxveens Groenrecycling, ofwel de Wagro, haar werkzaamheden wil uitbreiden. Daarbij is specifiek gevraagd naar de impact hiervan op de aantrekkelijkheid van de omgeving om te wonen en voor bedrijven om zich te vestigen. Gedeputeerde Staten (GS) hebben in de beantwoording aangegeven dat de gemeente Waddinxveen gaat over de ruimtelijke inpassing van het initiatief van de Wagro. Mogelijke effecten op de aantrekkelijkheid van de omgeving zullen door de gemeente meegenomen moeten worden in de overwegingen. Een eventuele aanvraag voor omgevingsvergunning van de Wagro zal uiteindelijk conform het provinciale uitvoeringskader Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, de nota VTH 2018-2021, getoetst worden aan wet- en regelgeving en het toepassen van de beste beschikbare technieken (BBT).
1 juni 2021
De provincie wil flexwonen agenderen en bevorderen. Tijdelijke woonvormen vergroten de kans op een snel thuis voor spoedzoekers, maken goed gebruik van schaarse ruimte en helpen bij het versnellen van de woningbouw. Bij flexwonen gaat het om een verplaatsbare of tijdelijke woning, een tijdelijke locatie en/of een tijdelijk huurcontract. Studenten, arbeidsmigranten, starters, mantelzorgers, dak- en thuislozen, statushouders, mensen die lang in een gevangenis zaten, mensen die uitstromen uit een instelling of beschermde woonvorm en mensen waarvan de relatie strandt hebben meestal met spoed een kleine goedkope huurwoning nodig. Zij hebben onvoldoende inschrijfduur kunnen opbouwen om in aanmerking te komen voor een reguliere woning. Een tijdelijk onderkomen voor enkele jaren helpt om zaken op orde te krijgen en wat inschrijfduur op te bouwen. In Zuid-Holland staan kantoren, scholen en verpleeghuizen leeg en worden in onbruik geraakte bedrijfsterreinen niet gebruikt. Dat is zonde. De provincie bouwt zelf geen woningen. Wij willen gemeenten, woningcorporaties en anderen stimuleren om plannen voor flexwonen te maken en hen daarbij ondersteunen. Dit doen we door het delen van goede praktijkvoorbeelden, publicaties, masterclasses en haalbaarheidsubsidies. In het programmaplan Flexwonen 2021-2024 staat welke activiteiten de provincie in samenspraak met lokale partijen onderneemt.
1 juni 2021
Gedeputeerde Staten hebben op 23 maart 2021 de Ontwerp Herziening 2021 van het Omgevingsbeleid vastgesteld. Het gaat om een wijziging van de Omgevingsvisie, de Omgevingsverordening en het Omgevingsprogramma. Als gevolg van enkele actuele ontwikkelingen is er aanleiding om het ontwerp aan te vullen met een drietal onderwerpen. Het gaat ten eerste om een regeling voor het uitsluiten van permanente bewoning van recreatiewoningen. Ten tweede om het aanpassen van de regeling voor het boom- en sierteeltgebied Boskoop. En ten derde om een regeling voor het meewegen van de gevolgen van extra verkeer op het wegennet bij het mogelijk maken van nieuwe grote ontwikkelingen, zoals woningbouw. De Ontwerp Herziening 2021 van het Omgevingsbeleid wordt samen met de aanvulling daarop ter inzage gelegd na bespreking daarvan in Provinciale Staten.
1 juni 2021
GS beantwoorden de Statenvragen van de PVV over de provinciale ondersteuning van de woningbouwopgave aan gemeenten. GS bevestigen dat gemeenten het momenteel financieel zwaar hebben, onder andere door de coronacrisis en structurele tekorten op de jeugdzorg. GS lichten toe welke instrumenten en middelen worden ingezet om gemeenten te helpen bij het realiseren van de woningbouwopgave. Tevens benoemt GS dat de grote woningbouwopgave ook kansen biedt om de energietransitie te bespoedigen zonder dat het bouwtempo belemmert. Daarom zet de provincie bijvoorbeeld ook in op een initiatief als WarmtelinQ.
1 juni 2021
CID-Binckhorst is een belangrijke locatie voor verstedelijking. Bij deze verstedelijking hoort een verkenning naar duurzame mobiliteitsoplossingen die wederkerig is met gebiedsontwikkeling. De verkenning naar openbaar vervoer en een aanvullend maatregelenpakket loopt sinds 2018. Tijdens de verkenning zijn wel de MIRT-spelregels gevolgd en is nauw samengewerkt tussen Rijk en regio. Door financiële toezeggingen op het BO MIRT 2020 is er zicht op 75% bekostiging en daarmee voldoet de verkenning aan de voorwaarden voor een MIRT-verkenning. Daarom ondertekenen de samenwerkende partijen (ministerie Infrastructuur en Waterstaat, ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Den Haag en gemeente Leidschendam-Voorburg) deze startbeslissing om de MIRT-verkenning formeel te starten.De MIRT-verkenning heeft de volgende drie doelstellingen:1) faciliteren van gebiedsontwikkeling in CID-Binckhorst;2) voorkomen, verminderen en/of oplossen van NMCA-knelpunten in het (regionaal) OV en het voorkomen van extra belasting op het hoofdwegennet;3) bijdragen aan het realiseren van gezamenlijke OV- en fietsambities.
1 juni 2021
Aan Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel B.V. is op 22 december 2020 een last onder dwangsom opgelegd vanwege het gebruik van een illegale afval sorteerinstallatie binnen de inrichting.Bij besluit van 12 maart 2021 zijn twee verbeurde dwangsommen ingevorderd. Tegen deze besluiten heeft Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel B.V. bezwaar gemaakt. Op 26 april 2021 heeft de bezwarencommissie geadviseerd de bezwaren ongegrond te verklaren en de besluiten van 22 december 2020 en 12 maart 2021 te handhaven. Gedeputeerde Staten hebben besloten dit advies te volgen.
1 juni 2021
CID-Binckhorst is een belangrijke locatie voor verstedelijking. Bij deze verstedelijking hoort een verkenning naar duurzame mobiliteitsoplossingen die wederkerig is met gebiedsontwikkeling. De verkenning naar openbaar vervoer en een aanvullend maatregelenpakket loopt sinds 2018. Tijdens de verkenning zijn wel de MIRT-spelregels gevolgd en is nauw samengewerkt tussen Rijk en regio. Door financiële toezeggingen op het BO MIRT 2020 is er zicht op 75% bekostiging en daarmee voldoet de verkenning aan de voorwaarden voor een MIRT-verkenning. Daarom ondertekenen de samenwerkende partijen (ministerie Infrastructuur en Waterstaat, ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Den Haag en gemeente Leidschendam-Voorburg) deze startbeslissing om de MIRT-verkenning formeel te starten. De MIRT-verkenning heeft de volgende drie doelstellingen: 1) faciliteren van gebiedsontwikkeling in CID-Binckhorst; 2) voorkomen, verminderen en/of oplossen van NMCA-knelpunten in het (regionaal) OV en het voorkomen van extra belasting op het hoofdwegennet; 3) bijdragen aan het realiseren van gezamenlijke OV- en fietsambities.
1 juni 2021
Provinciale Staten hebben vragen gesteld over de mogelijkheid van Zuid-Hollandse gemeenten om preferente aandelen Stedin te kopen. Stedin legt een uitgifte van cumulatief preferente aandelen aan al haar 44 aandeelhouders voor om op in te tekenen. Op deze manier hoopt Stedin het eigen vermogen met 200 miljoen euro te versterken. Dit is nodig om investeringen in de energietransitie te doen. Het al dan niet kopen van preferente aandelen is een beleidskeuze van gemeenten zelf. Zij bepalen of dit onder hun publieke taak valt en wat de daar bijbehorende risico’s zijn. Wij als toezichthouder beoordelen of de begroting van een gemeente structureel in evenwicht is. Zolang naar ons oordeel dit het geval is, mengen wij ons niet in de beleidskeuzes van gemeenten.
1 juni 2021