Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2731-2740
The Cranberry Company in de Krimpenerwaard is een onderneming die biologische cranberryteelt en natuurontwikkeling combineert op veengrond met een verhoogd waterpeil. Hiervoor heeft provincie Zuid-Holland grond in erfpacht uitgegeven. De onderneming heeft risico genomen met een, voor deze gronden, innovatieve teelt. De oogst en baten blijven langer uit dan verwacht. Omdat deze ondernemer ook helpt maatschappelijke uitdagingen mede op te lossen, wil de provincie op passende wijze het bedrijf tegemoet komen.
10 november 2020
Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten met een brief over de Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050. De Gebiedsagenda is, onder de paraplu van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta en de Adviesgroep Zuidwestelijke Delta, tot stand gekomen in een samenwerking tussen overheden (Rijk, regionaal en lokaal) en gebiedspartijen. De provincie is bestuurlijk vertegenwoordigd in het gebiedsoverleg ZWD. De Gebiedsagenda richt zich op de samenhang in de delta als geheel en heeft extra aandacht voor actuele thema’s als klimaatverandering, duurzame energie en circulaire economie. Het is geen besluit om programma’s of projecten tot uitvoer te brengen, maar nodigt eenieder uit om samen te werken aan de uitdaging van een ecologisch veerkrachtige, veilige en economisch vitale delta.
10 november 2020
Gedeputeerde Staten hebben besloten een voorstel aan Provinciale Staten voor te leggen voor het starten van een studie naar korte en (midden)lange termijn oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek in de noordelijke Duin- en Bollenstreek, conform de werkwijze in het plan van aanpak ‘Mobiliteitsmaatregelen Noordelijke Duin- en Bollenstreek’ versie d.d. 26 oktober 2020. Dit voorstel volgt op het besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 25 mei 2020, om niet langer mee te werken aan het project Duinpolderweg, waardoor het niet langer mogelijk is om de mobiliteitsproblemen in de regio aan te pakken op basis van het door in 2018 vastgestelde Voorkeursalternatief Duinpolderweg. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat de urgentie voor het treffen van maatregelen onverminderd is. Ook belangenverenigingen van ondernemers, ontwikkelaars, De Keukenhof, de Fietsersbond en verenigde bewoners hebben kenbaar gemaakt dat extra maatregelen nodig zijn. Daarom is samen met de Zuid-Hollandse partners (Holland Rijnland, gemeenten Lisse en Hillegom) een plan van aanpak opgesteld. Het doel van de in het plan van aanpak beschreven studie is om zowel de problemen vanuit het verleden aan te pakken, als ook om toekomst vaste oplossingen te ontwikkelen die de ruimtelijke en economische ontwikkelingen in het gebied faciliteren.
10 november 2020
Het project RijnlandRoute heeft een voortgangsrapportage aan Provinciale Staten van Zuid-Holland aangeboden over de periode 1 maart tot en met 31 augustus 2020. Dit gebeurt in het kader van de “Regeling Projecten Zuid-Holland”, die stelt dat Provinciale Staten twee maal per jaar over de voortgang van het project worden geïnformeerd. De rapportage beschrijft de stand van zaken programmabreed en voor de drie projectonderdelen A4-N434-A44, N206 ir. G. Tjalmaweg en N206 Europaweg. Zoals ook al is gemeld in de voorgaande rapportage blijft het budget en de planning van het project onder spanning staan als gevolg van de ontwikkelingen bij de deelprojecten. In de rapportage worden per deelproject de relevante ontwikkelingen beschreven. Ook de genomen besluiten, toezeggingen en moties worden opgesomd. Tevens wordt aandacht besteed aan de aangescherpte aandacht voor het thema veiligheid en het onderwerp natuurcompensatie komt aanbod.
10 november 2020
Naar aanleiding van een brandbrief aan minister Ollongren zijn door de Statenfracties van de Partij voor de Dieren, Groen Links en de PVDA vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De brandbrief is opgesteld door verschillende natuurorganisaties en benoemt vier initiatieven van bebouwing in de kustzone. De organisaties geven aan dat de initiatieven volgens hen niet passen binnen de afspraken van het Kustpact. Met dit besluit geven Gedeputeerde Staten antwoord op de vragen van de drie Statenfracties.
10 november 2020
Op 12 en 13 oktober 2020 vond een conferentie plaats. Tijdens deze tweedaagse conferentie die in het teken stond van de positionering en profilering van de provincie zijn een aantal afspraken overeengekomen. Dit memo somt deze afspraken op.
10 november 2020
Gedeputeerde Staten hebben de brief aan Provinciale Staten vastgesteld waarmee de Staten worden geïnformeerd over de aanpak van religieus erfgoed. De aanpak bestaat uit continuering van huidige inzet met een beperkte intensivering. De aanpak van religieus erfgoed door de provincie kenmerkt zich door laagdrempelige hulp bij het behoud van kerkgebouwen aan zowel eigenaren als gemeenten. Deze hulp kan onder meer in de vorm zijn van het verstrekken van een restauratiesubsidie, het opstellen van een kerkenvisie of ondersteuning bij het herbestemmen van een leegstaand kerkgebouw. Dit zullen we blijven doen waarbij we verkennen of we in de komende jaren meer kunnen doen bij de verduurzamingsopgave.
10 november 2020
Het Rijk stelt alle provincies in de gelegenheid om gemeenten met een flexibele inzet van capaciteit en expertise te ondersteunen in de voorbereiding van woningbouwprojecten. Hierbij gaat het om de 'Regeling specifieke uitkering flexibele inzet ondersteuning woningbouw', kortweg: Flexpool. De provincie Zuid-Holland bereidt een aanvraag voor aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om gebruik te maken van deze mogelijkheid. De specifieke uitkering voor de provincie Zuid-Holland bedraagt € 6.190.083. De aanvraag dient uiterlijk 15 november 2020 te worden ingediend via een ingevuld formulier en een begeleidende brief van Gedeputeerde Staten. Doel van de Flexpool is om gemeenten te ondersteunen in de voorfase van woningbouwprojecten (zowel binnenstedelijk, transformatie en herstructurering) waarmee woningen aan de voorraad worden toegevoegd. De voorbereidende werkzaamheden om tot woningbouw te komen bestaan o.a. uit het uitwerken van mobiliteitsplannen, het opstellen van grondexploitaties, het opstellen van een bestemmingsplan, het voeren van onderhandelingen met marktpartijen en de juridische afwikkeling van de vergunningverlening. Openstelling van de Flexpool-regeling van de provincie Zuid-Holland is naar verwachting in maart 2021.
10 november 2020
De fractie van de Partij voor de Vrijheid in Provinciale Staten heeft schriftelijke vagen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De PVV fractie vraagt waarom het college een negatief stemadvies heeft uitgebracht in de Statenvergadering van 23 september over de door de PVV fractie ingediende motie M492, waarin werd opgeroepen tot het zo spoedig mogelijk stoppen met de verbranding van biomassa. Deze motie is verworpen. Ook heeft de fractie van de PVV gevraagd of deze motie een volgende keer opnieuw zou worden ontraden, waarbij verwezen wordt naar een publicatie in NRC Handelsblad waarin 10 kanttekeningen werden geplaatst bij het beleid ten aanzien van biomassa. GS hebben de antwoorden op deze vragen vastgesteld. Daarbij is aangegeven dat het onderwerp nog apart geagendeerd wordt in de Statencommissie en dat daar het debat kan plaatsvinden, op de wijze waarop door PS is verzocht.
3 november 2020
Gedeputeerde Staten vragen de Statencommissie Bereikbaarheid en Energie te reageren met wensen en aandachtspunten op vijf mogelijke maatregelenpakketten. De maatregelenpakketten zijn mogelijke oplossingen voor een betere bereikbaarheid, leefbaarheid en versterking van de economie in het gebied rondom de Gouwe. Het gaat daarbij om maatregelen voor wegverkeer, scheepvaart, fietsers en verbetering van bereikbaarheid van openbaar vervoer. De gespreksronde op de maatregelenpakketten is niet bedoeld om definitieve keuzes te maken. Het is een stap in het proces om te komen tot een advies over een samenhangend maatregelenpakket. De samenwerkende overheden in Beter Bereikbaar Gouwe nemen hierover een besluit in 2021. De colleges van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen vragen hetzelfde aan hun raadscommissies.
3 november 2020