Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3471-3480
Gedeputeerde Staten hebben op 2 juli 2019 de beantwoording van de Schriftelijke Statenvragen 3518 van GroenLinks over bomenkap in de Hoeksche Waard vastgesteld. Provinciale Staten hebben gevraagd of de bomenkap niet in strijd is met het provinciale bermbeleid. Dat is niet het geval. In het project N489 worden, conform het bermbeleid, alleen bomen gekapt die einde levensduur zijn of ten behoeve van functionele verbeteringen van de provinciale infrastructuur. Zo worden onder andere twee rotondes aangelegd, op meerdere kruisingen worden de toeleidende wegen verlegd en worden de fietspaden en de parallelweg verbreed. De bomenkap en bomencompensatie is veelvuldig besproken met de toenmalige gemeenten Binnenmaas en Cromstrijen en enkele groenpartijen, onder andere het Hoekschewaards Landschap. Gezamenlijk is een groenplan opgesteld, waarin de 1 op 1 herplant van de te kappen bomen is vastgelegd.
2 juli 2019
Gedeputeerden Staten van Zuid-Holland hebben een aanwijzing gegeven op het vastgestelde bestemmingsplan "Braassemerland 2019" dat door de raad van gemeente Kaag en Braassem op 27 mei 2019 is vastgesteld. De aanwijzing heeft tot doel regels buiten werking te stellen die in strijd zijn met het provinciaal beleid betreffende Detailhandel. Het plan biedt teveel ruimte voor het voeren van zogenoemd 'nevenassortiment' in een detailhandelsvestiging buiten de centra. De provincie Zuid-Holland ziet erop toe dat reguliere detailhandel zich primair vestigt in de centra van steden, dorpen en wijken om deze krachtig te houden. Daarom dient in hoofdzaak vermeden te worden dat reguliere detailhandel zich aan de randen van steden vestigt. De aanwijzing draagt bij aan dit beleid.
2 juli 2019
Gedeputeerde Staten sturen aan Provinciale Staten een verbeterde bijlage (1) bij een eerder op 7 juni verzonden brief.
2 juli 2019
De provincie Zuid-Holland heeft besloten het bezwaar tegen de afgewezen POP3 subsidie voor het project ‘op weg naar een duurzame aardappelbewaring’ gegrond te verklaren voor wat betreft de motivering en onder aanvulling van de motivering de afwijzing van de POP3 subsidie in stand te laten.
2 juli 2019
Op 31 mei jl. is de meicirculaire van het provinciefonds door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gepubliceerd. De hieruit voortvloeiende negatieve financiële effecten voor de provincie Zuid-Holland worden in de meerjarenbegroting 2020 verwerkt.
25 juni 2019
Op 7 november 2018 is het arrest gepubliceerd van het Europese Hof van Justitie ten aanzien van de Programmatische Aanpak Stikstof, ook wel bekend als het PAS. Dit programma en bijbehorende wetgeving is lange tijd leidend geweest voor de beoordeling van stikstofdepositie bij (ruimtelijke plannen). Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het PAS met grote gevolgen voor Provincie Zuid-Holland. Uit de uitspraak blijkt dat het PAS niet langer als basis voor toestemmingsverlening mag worden gebruikt. Ook de vrijstelling voor activiteiten onder grenswaarde (meldingen) en voor bemesten en beweiden zijn niet langer geldig. Dit heeft grote gevolgen voor alle activiteiten die stikstof uitstoten, zoals industrie, infrastructuur, woningbouw en de agrarische sector. Binnen de provincie Zuid-Holland werken wij aan het helder krijgen van de gevolgen van de uitspraak en samen met de andere PAS-partners wordt aan een vervolgaanpak gewerkt.
25 juni 2019
Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten gevraagd om na te gaan voor hoeveel oude, verlaten bedrijventerreinen in Zuid-Holland geen goede bedrijfsbestemming gevonden kan worden, en tevens na te gaan wat de provincie kan doen om bij te dragen aan een goede oplossing hiervoor. Provinciale Staten willen graag dat deze terreinen een nieuwe bedrijfsbestemming krijgen. Op die manier wordt zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte in Zuid-Holland omgegaan en wordt een verloederd beeld voorkomen. Gedeputeerde Staten hebben 9 grootschalige locaties gevonden. Voor 5 van deze locaties wordt al hard gewerkt aan oplossing door alle partijen. Voor 4 locaties ligt dat wat moeilijker. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om hierover nader met alle betrokken partijen in gesprek te gaan om na te gaan in hoeverre de provincie het proces kan faciliteren.
25 juni 2019
Een recente uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft grote gevolgen voor economische ontwikkelingen in Zuid-Holland. Middels de brief wordt Provinciale Staten nader ingelicht over de uitspraak en de gevolgen daarvan voor Zuid-Holland. Vrijstellingen voor het weiden van vee, het uitrijden van mest en andere activiteiten met een zeer geringe toename van stikstof zijn niet meer geldig. Hiervoor moet nu dus mogelijk een vergunning aangevraagd worden. Op dit moment lijkt het dat er geen vergunningen kunnen worden verleend voor nieuwe activiteiten die stikstof uitstoten. Hierdoor kunnen knelpunten ontstaan bij ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, infrastructuur, industrie, energietransitie en landbouw. De provincies en betrokken ministeries werken hard aan oplossingen voor de korte en langere termijn, maar een snelle en makkelijke oplossing is niet voorhanden. In de overleggen die landelijk worden gevoerd, heeft provincie Zuid-Holland benadrukt dat een oplossing voor de lange termijn voor alle sectoren bruikbaar moet zijn. Voor de korte termijn moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen over wat en op welke manier mogelijk is. Hiervoor moeten met andere provincies en het Rijk eenduidige spelregels worden opgesteld.
25 juni 2019
Er zijn een aantal technische aanpassingen aan het Berijdersprotocol gedaan, zoals verwijzingen naar regelingen. De inhoud van het protocol ondergaat hierdoor geen inhoudelijke veranderingen.
25 juni 2019
Jaarlijks brengen wij verslag uit over de wijze waarop financieel toezicht op gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen is uitgevoerd. In 2018 is op basis van de begrotingen 2019 van de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen het toezichtregime voor het jaar 2019 bepaald. Begrotingen van waterschappen worden in het jaar van de begroting zelf behandeld. Voor de Zuid-Hollandse gemeenten was 2018 een spannend jaar. Gemeenten hadden moeite met het sluitend krijgen van hun begroting 2019. De oorzaken hiervoor zijn de stijgende tekorten in het sociaal domein, het wegvallen van de inkomsten uit precariobelasting, het opnemen van de ambities uit de collegeakkoorden en de fluctuaties in de algemene uitkering van het gemeentefonds in 2018. Toch zijn alle gemeenten erin geslaagd een sluitende begroting te presenteren en zijn er geen gemeenten onder preventief (verscherpt) toezicht geplaatst. In 2019 telt Zuid-Holland 62 gemeenschappelijke regelingen. Daarvan staan er twee onder preventief (verscherpt) toezicht.
25 juni 2019