Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3661-3670
De Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling staat voor een (h)eerlijke kaas van stevige én gezonde Zuid-Hollandse bodem, met kruidenrijk grasland uit het mooie Groene Hart. In een open en gelijkwaardige samenwerking tussen melkveehouder, waterschap, fabriek, financier, wetenschap en overheid remmen wij de bodemdaling af. We versterken de biodiversiteit en de landschapskwaliteit. Wij doen dit door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen die goed zijn voor de boer en het landschap.We bekrachtigen nu deze samenwerking door een convenant te ondertekenen met Zuivelfabriek de Graafstroom/Deltamilk, Waterschap Rivierenland, Rabobank en Wageningen Research. Om dit netwerk te versterken tekenen de partners samen met andere betrokken partijen ook een ambitieverklaring om samen op te trekken voor een duurzame toekomst voor het Groene Hart.
22 januari 2019
Met deze brief reageren Gedeputeerde Staten op het Invoeringsbesluit voor de Omgevingswet. De reactie heeft alleen betrekking op het specifieke punt van de pilot koepelconcept. Het doel van de pilot koepelconcept is om te bezien of de doorontwikkeling van de Rotterdamse Haven “regeltechnisch” beter kan worden gefaciliteerd dan bij de huidige regelgeving. Hierbij denken wij voor de Rotterdamse Haven aan zowel economische doelstellingen als milieudoelen die samenhangen met de beoogde transitie van een fossiele naar een bio based economy. Voorgesteld wordt om samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam te bezien hoe voor bepaalde milieuaspecten de toelating van haven gebonden activiteiten uitputtend kan worden gereguleerd door het omgevingsplan. Vraagpunt daarbij is hoe verzekerd wordt dat Europese regelgeving en waar nodig provinciale regels goed doorwerken in dit gemeentelijke plan. Daarom zal ook eerst op basis van de resultaten van de pilot worden besloten of het koepelconcept daadwerkelijk wordt ingevoerd.
22 januari 2019
Op 4 december 2018 hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de Leidse regio met elkaar van gedachten gewisseld over de in de toekomst gewenste samenwerking in de Leidse regio. De provincie heeft de wens aangegeven om als strategisch partner met de regio op te kunnen trekken. In een brief aan de gemeenten wordt deze wens nogmaals onderstreept. Dit wordt mede gedaan vanuit een gevoel van urgentie als het gaat om de snelheid en slagvaardigheid waarmee de uit de visie voortvloeiende opgaven kunnen worden opgepakt. Gedeputeerde Staten vernemen graag van de gemeenten of zij zich het voorstel voor strategische samenwerking kunnen vinden.
22 januari 2019
Gedeputeerde Staten hebben de begrotingscirculaire 2020 – 2023 aan de gemeenschappelijke regelingen vastgesteld. In deze circulaire worden de Gemeenschappelijke Regelingen in Zuid-Holland geïnformeerd over de criteria en uitgangspunten waar de eerstkomende (meerjaren)begroting 2020 – 2023 aan moet voldoen en over diverse ontwikkelingen waar zij de komende periode mogelijk mee te maken krijgen. Met deze circulaire vragen we de Gemeenschappelijke Regelingen om bij het opstellen van de Begroting 2020 extra aandacht te hebben voor het realistisch ramen, vooral als het gaat om de budgetten in het sociaal domein. De begrotingscirculaire aan de Gemeenschappelijke Regelingen wordt begeleid met een aanbiedingsbrief van Gedeputeerde Staten en ter informatie aan Provinciale Staten gezonden.
15 januari 2019
Gedeputeerde Staten hebben de antwoorden op de schriftelijke vragen van 50PLUS over het artikel in het Financieel Dagblad over de rem op bouwplannen van gemeenten vastgesteld. Gedeputeerde Staten geven in de beantwoording aan dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) geen bevoegdheid heeft om gemeentelijke bouwplannen terug te kunnen draaien. Wel heeft de provincie de regio's, waaronder de MRDH, gevraagd om hun regionale kantorenvisies te actualiseren. De MRDH heeft namens de gemeenten een actualisatie van deze regionale kantorenvisies ingediend. Hierin komt ook de zin uit het Financieel Dagblad dat de MRDH een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte wil schrappen. De uitvoering van het schrappen van kantorenmeters is een bevoegdheid van de gemeente en niet van de MRDH.
15 januari 2019
Naar aanleiding van Motie 751 “Belang ESTEC” informeren Gedeputeerde Staten Provinciale Staten met deze brief over hoe de provincie het space cluster in Zuid-Holland versterkt. Er wordt een korte stand van zaken gegeven met betrekking tot de ontwikkeling van Space Campus Noordwijk, de bijdrage van de provincie aan de herhuisvesting van het Netherlands Space Research Institute (SRON) naar Zuid-Holland en de lobby voor space. Tenslotte verzoeken Gedeputeerde Staten aan Provincie Staten om de motie 751 “Belang ESTEC” als afgehandeld te beschouwen.
15 januari 2019
Om bij te dragen aan een wezenlijke verandering in de landbouw- en de voedselketen stelt de provincie Zuid-Holland € 4.000.000,- aan POP-3 beschikbaar voor samenwerkingsprojecten gericht op duurzame innovaties ten behoeve van de grondgebonden landbouw. Aanvragen voor subsidie kunnen worden ingediend in de periode van 4 februari 2019 tot en met 10 april 2019. POP-3 is een onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
15 januari 2019
De provincie ondersteunt en faciliteert gemeenten in Zuid-Holland om leerervaringen (laten) delen. Provincie wil graag voor gemeenten en regio’s kennis beschikbaar stellen om lokale initiatieven te ontwikkelen. In de bestaande Gildenwijk te Gorinchem liggen goede kansen om woningen en gebouwen te verduurzamen en aan te sluiten op een collectief warmtenet. Provincie gaat met Gemeente Gorinchem, woningcooperatie Poort 6 en HVC deze intentieovereenkomst aan voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek om de wijk Gildenwijk van duurzame warmte te voorzien. De provincie doet in deze deal actief mee met inzet van menskracht in het project.
15 januari 2019
In de betreffende motie wordt de wens geuit een energiecampus in en voor Zuid-Holland op te richten, tbv onderwijs en onderzoek naar technieken voor opwekking van duurzame energie en de marktintroductie daarvan. Er is een verkenning uitgevoerd om de mogelijke vorm en wenselijkheid van een energiecampus verder te concretiseren. Vanuit de verkenning wordt een aantal adviezen gegeven, over het waarom, de focus en vorm van een mogelijke energiecampus in Zuid-Holland. Er worden drie vormen verder geconcretiseerd die elk beantwoorden aan één of meer van deze adviezen; het label (een virtuele campus waar bestaande organisaties en initiatieven gebundeld worden), de loot (een trans-disciplinair team dat samenwerking tussen verschillende disciplines én tussen wetenschappelijk en praktijkonderwijs stimuleert en cases van partners verder brengt) of de lus (verzamelt bestaande opleidingen en initiatieven binnen de provincie en bundelt dit in een top-instituut met focus op het DNA van de provincie Zuid-Holland - energie- en grondstoffentransitie in het havengebied en de infrastructuur die daarvoor nodig is).Uit de verkenning blijkt verder dat er op dit moment geen behoefte is aan verdere ontwikkeling van een energiecampus Zuid-Holland of een nadrukkelijke inspanning van de provincie om een dergelijke campus te realiseren.
15 januari 2019
Gedeputeerde Staten hebben de bezwaren van een vastgoedonderneming in de gemeente Krimpenerwaard tegen vijf besluiten tot invordering van verbeurde dwangsommen niet-ontvankelijk verklaard. Aan het bedrijf was een last onder dwangsom opgelegd, om te zorgen dat het maatregelen zou nemen om verdere overtreding van de Wet bodembescherming op een bodemsaneringslocatie in de Krimpenerwaard te voorkomen. Toen geconstateerd werd dat de maatregelen binnen de gestelde termijn uitbleven, is besloten tot invordering van de dwangsommen. Hiertegen heeft het bedrijf bezwaar gemaakt. De onafhankelijke bezwarencommissie constateerde echter dat de bezwaren buiten de wettelijke termijn zijn ingediend. Daarom heeft zij de bezwaren niet inhoudelijk behandeld en geadviseerd de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren. Gedeputeerde Staten hebben dit advies opgevolgd. Dat betekent dat de invorderingsbesluiten blijven gelden en het bedrijf de verschuldigde bedragen moet betalen aan de provincie.
15 januari 2019