Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3851-3860
Partij voor de Dieren, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Vrijheid en de Socialistische Partij hebben schriftelijke vragen gesteld over het faunabeheerplan voor de knobbelzwanen. Ook zijn vragen gesteld over de knobbelzwanen die in de Rotterdamse haven met olie zijn besmeurd geraakt. De provincie heeft uit oogpunt van dierenwelzijn financieel bijgedragen aan het schoonmaken van de besmeurde zwanen. Echter, op basis van de Verordening uitvoering Wet natuurbescherming mogen knobbelzwanen ook worden verjaagd ter voorkoming van schade. Ter ondersteuning van deze verjaging mogen onder strikte voorwaarden enkele knobbelzwanen worden gedood. Er is geen sprake van populatiebeheer. Uitvoerders mogen gebruik maken van geweren bij het doden van knobbelzwanen. Mocht een reeds gewonde knobbelzwaan vanwege de veiligheid niet met het geweer uit het lijden kunnen worden verlost, dan mag in uitzonderingssituaties gebruik worden gemaakt van slag- of steekwapens om een gewond dier snel uit het lijden te verlossen.
4 september 2018
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de ‘Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland’ in maart 2018 vastgesteld. Op basis van deze regeling zijn medio 2018 subsidies verstrekt voor de verbetering en versterking van 18 middelgrote winkel- en centrumgebieden. Dit openstellingsbesluit regelt dat subsidies voor deze regeling ook in de herfst van 2018 kunnen worden aangevraagd, maar dan voor de kleinere winkel- en centrumgebieden.
4 september 2018
Gedeputeerde Staten hebben op 11 september 2018 de beantwoording van de Statenvragen 3414 van de PVV met betrekking tot het door Arriva uit de bus zetten van passagiers midden op de A16 vastgesteld. Gedeputeerde Staten vinden de veiligheid van buspassagiers van groot belang. Daarom zijn zij over het hierboven beschreven incident het gesprek aangegaan met Arriva. Arriva heeft het incident uitvoerig onderzocht met behulp van camerabeelden en geluidsopnames om de situatie goed te kunnen beoordelen en te evalueren. De bus, die onderweg was van Kralingse Zoom in Rotterdam naar Dordrecht, stond in een file op de meest rechtse rijbaan van de snelweg, naast de vluchtstrook. Door een ongeval op de afrit naar Hendrik-Ido-Ambacht kon de buschauffeur de passagiers (volgens de normale route) niet meer in Hendrik-Ido-Ambacht afzetten, waardoor er een woordenwisseling ontstond met de passagiers en de passagiers verder zijn gaan lopen. Gedeputeerde Staten en Arriva betreuren het dat er bij dit incident verkeerde keuzes zijn gemaakt, waardoor de mogelijkheid is geschapen voor passagiers om uit de bus te stappen. Arriva heeft betrokkenen haar excuses aangeboden voor het incident en de gemaakte keuzes.
4 september 2018
Naar aanleiding van een pilot van de provincie Noord-Holland waarbij onderzocht wordt of op een veilige manier duurzame energie opgewekt kan worden met zonnecellen op geleiderails zijn er d.d. 17 augustus 2018 door Groenlinks Statenvragen gesteld. Men vraagt het College naar betrokkenheid bij desbetreffende proef, potentie van dergelijk dubbel ruimtegebruik voor onze ambities in kader van energietransitie en naar de stand van zaken van eigen projecten rond hetzelfde thema. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord. In het antwoord is aangegeven dat er nauwe contacten zijn met verschillende (vaar)wegbeheerders omtrent proefprojecten in relatie tot energietransitie. Met grote interesse wordt ook deze proef gevolgd. Dubbel ruimtegebruik rond infrastructuur biedt veel kansen voor energietransitie. Aandachtspunt is altijd wel de waarborging van de initiële danwel primaire functie van de infrastructuur, verkeersveiligheid, andere beleidsdoelen (denk aan bijvoorbeeld biodiversiteit) en ruimtelijke inpassing van dergelijke maatregelen. In onze pilotprojecten 'N470geeftenergie' en 'N211geeftenergie' worden enkele voorbeelden gerealiseerd zoals energieopwekking in geluidschermen, bermen, verharding en op lichtmasten. Verder worden aanvullende onderzoeken gedaan naar opwekking van energie op en rond carpoolplaatsen en provinciale steunpunten.
4 september 2018
In 2015 is het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) van start gegaan. Met dit programma hebben het Rijk en de provincies de handen ineen geslagen om de natuurkwaliteit te verbeteren en een systeem te ontwikkelen en hanteren waarmee natuur beter beschermd wordt en economische ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Vanwege het innovatieve karakter van het Programma zijn juridische vragen gesteld aan het Europese Hof hoe het zich verhoudt tot de Europese Richtlijnen en hoe deze geïnterpreteerd moeten worden. Op 25 juli 2018 heeft Advocaat-Generaal Kokott een advies gepubliceerd aan het Europese Hof over deze vraag. De Stichting Duinbehoud heeft naar aanleiding van dit advies geconcludeerd dat de Duinpolderweg juridisch niet uitvoerbaar is. Gedeputeerde Staten delen deze conclusie niet. De PAS-partners (Rijk en provincies) wachten met belangstelling de uitspraak van het Europese Hof af maar kunnen niet vooruitlopen op de uitspraken die nog volgen. In de volgende fase wordt het voorkeursalternatief uitgewerkt en opnieuw gedetailleerd getoetst aan geldende wet- en regelgeving. De dan geldende juridische uitspraken over de PAS zullen daarbij worden meegenomen.
4 september 2018
Naar aanleiding van een artikel uit de Telegraaf waarin een boomtechnisch adviseur van de gemeente Utrecht ingaat op effecten van aanhoudende hitte op bomen en mogelijke verkeersveiligheidsrisico’s door afvallende takken zijn er d.d. 2 augustus 2018 door Partij voor de Vrijheid Statenvragen gesteld. Men vraagt het College naar ervaringen van de eigen beheerorganisatie rond het thema hitte en bomensterfte en maatregelen in relatie tot eventuele herplant. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord. In het antwoord is aangegeven dat ons beheer reguliere schouwrondes kent van het areaal waarbij gelet wordt op veiligheidsrisico’s die op dat moment spelen. In deze periode is extra aandachtig gekeken naar hitte gevoelige objecten zoals onder andere asfalt, stalen constructies en bomen. Er hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan langs provinciale wegen in relatie tot uitdroging van bomen (afvallende takken). Wel is langs enkele wegen en fietspaden lichte tak-uitval geconstateerd en opgeruimd. Indien bomen afsterven (door welke oorzaak ook), worden deze in principe op eenzelfde locatie herplant in het volgende aanplantseizoen (november-maart).
4 september 2018
Gedeputeerde Staten hebben de beantwoording van de Statenvragen 3420 van de SP met betrekking tot Veiligheid en kostenoverschrijding traject Leiden-Utrecht vastgesteld. ProRail, die als beheerder van dit hoofdspoor verantwoordelijk is voor de instandhouding van dit baanvak, heeft hier in het kader van een brede landelijk onderzoek, onderzoeken uitgevoerd naar de bodemgesteldheid en de effecten daarop van klimaatverandering en bodemdaling. Om die reden is voor een deel van de beantwoording teruggevallen op de antwoorden van ProRail. ProRail garandeert ook op basis van deze onderzoeken de veiligheid op dit baanvak.
4 september 2018
Gedeputeerde Staten hebben de beantwoording van de Statenvragen over de plaatsing van Erdoganborden langs provinciale en gemeentelijke wegen vastgesteld. Deze vragen waren door de Statenfractie van de PVV gesteld. De genoemde borden zijn niet door de provincie gemaakt. Ook zijn de borden – zover wij weten – niet langs provinciale wegen geplaatst. De bevoegdheid om te besluiten over het al dan niet plaatsen van (tijdelijke) verkeersborden langs overige wegen ligt bij het gezag dat beheer heeft over de betreffende weg. Dit geldt tevens voor de regelgeving waaraan de bebording moet voldoen. De provincie heeft hier geen rol in.
4 september 2018
Beantwoording Statenvragen 3415 (PVV) - over geen andere talen dan Nederlands bij provinciale testen
De Grote Omgevingstest is een gezamenlijk onderzoek van bouwers, beleggers, ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en overheden. De provincie is één van de 80 deelnemende partijen. De partijen willen een goed beeld van de woonwensen en –beleving.De PVV kan de test waarderen, maar vindt het werkelijk onbegrijpelijk dat deze in meerdere talen wordt aangeboden, naast het Nederlands en heeft hier vragen over gesteld.Er is door de provincie geen opdracht gegeven om vertalingen aan te bieden. De keuze om de vragen in meer talen te stellen volgt uit de operationalisatie door de opdrachtnemende partijen. Zij kregen de opdracht een representatief onderzoek op te leveren en hebben daar op eigen initiatief op deze manier invulling aangegeven. Vertaling was voor de provincie niet nodig. Andere opdrachtgevende partijen hebben er mogelijk, op voor hen relevant schaalniveau, wel baat bij.
4 september 2018
GroenLinks, Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren hebben schriftelijke vragen gesteld over het afschot van zwanen. Op basis van de Verordening uitvoering Wet natuurbescherming mogen knobbelzwanen worden verjaagd ter voorkoming van schade. Ter ondersteuning van deze verjaging mogen onder strikte voorwaarden enkele knobbelzwanen worden gedood. Er is geen sprake van populatiebeheer. Uitvoerders mogen gebruik maken van geweren bij het doden van knobbelzwanen. Mocht een reeds gewonde knobbelzwaan vanwege de veiligheid niet met het geweer uit het lijden kunnen worden verlost, dan mag in uitzonderingssituaties gebruik worden gemaakt van slag- of steekwapens om een gewond dier snel uit het lijden te verlossen.
4 september 2018