Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3711-3720
In het programma Slimmer en Sterker Bestuur is een vijftal uitgangspunten benoemd. Eén daarvan is fact-based werken. Dit houdt in dat de provincie, als het gaat over de bestuurlijke inrichting en de kwaliteit van het openbaar bestuur, zich niet alleen baseert op maatschappelijke opgaven en inhoudelijke vraagstukken, maar ook op feitelijke inzichten en empirische gegevens. Vanuit dit uitgangspunt zijn recent twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek betreft een onderzoek van Van Oort, van Raan en Tordoir over de relatie van bestuurlijke netwerken en ruimtelijke-economische ontwikkeling in Zuid-Holland. Het tweede onderzoek van Tordoir betreft een analyse van de ruimtelijke samenhang in de regio Gorinchem. Beide rapporten worden aangeboden aan Provinciale Staten en gepubliceerd op de provinciale website.
3 december 2018
Beantwoording Statenvragen GroenLinks over capaciteitsproblemen elektriciteitsnetwerk omgeving Boskoop. In de regio Boskoop/Alphen aan den Rijn kan het elektriciteitsnetwerk de snelle toename van zonneparken niet aan. Netbeheerders Liander en Stedin zijn met de Gemeente Alphen aan den Rijn in gesprek over mogelijke oplossingen. GroenLinks heeft vragen gesteld over de netwerkproblemen, de mogelijke oplossingsrichting en de rol van de Provincie hierbij. In de beantwoording van de vragen wordt hier verder op in gegaan.
3 december 2018
Al geruime tijd zijn de gemeenten Zuidplas, Waddinxveen, Gouda, Rotterdam en de provincie Zuid-Holland gezamenlijk betrokken bij de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Reeds in 2006 werd een intergemeentelijk structuurplan vastgesteld waarin de gemeenten gezamenlijk een visie neer hebben gelegd voor de ontwikkeling van wonen, bedrijven, water, groen en infrastructuur. Na de woningbouwcrisis zijn de partners in overleg over de actualiteit van het huidige programma mede in relatie tot de verstedelijkingsopgave van de Zuidelijke randstad. De gemeente Zuidplas heeft in dat kader een zogenoemd bidboek aangeboden voor de toekomstige ontwikkeling van de Zuidplaspolder. De gemeente Zuidplas nodigt de provincie uit voor een verkenning in hoeverre het bidboek kan worden uitgewerkt. Vanwege de relatie met het provinciale ruimtelijke beleid dat is vastgelegd in de door Provinciale Staten vastgestelde 'Visie Ruimte en Mobiliteit' worden Provinciale Staten over het inhoud en proces van de verkenning geïnformeerd in een brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.
3 december 2018
Subsidies zijn een belangrijk instrument van de overheid om maatschappelijke ontwikkelingen te stimuleren of bij te sturen. In welke mate subsidies bijdragen aan die ontwikkeling, blijkt uit onderzoek naar doeltreffendheid. De rapportage ‘Doeltreffendheid subsidieregelingen provincie Zuid-Holland 2015-2018’ is zo'n onderzoek. Het onderzoek is door een extern onderzoeksbureau uitgevoerd. Dat bureau constateert dat de Provincie Zuid-Holland steeds systematischer haar subsidies onderzoekt en rapporteert over hoe de regelingen doeltreffender te maken zijn. Van de 55 subsidieregelingen die zijn onderzocht, wordt 70% als tenminste aannemelijk doeltreffend beoordeeld. Dit omvat zowel de regelingen dieaantoonbaardoeltreffend zijn, als de regelingen waarvan ditaannemelijkis.Bewezen houdt daarbij in dat de maatschappelijke effecten onderzocht en gemonitord worden.Aannemelijkaantoonbaar houdt in dat er een uitgewerkte en toetsbare onderbouwing inclusief indicatoren is opgesteld. Vijf subsidieregelingen zijn beoordeeld met ‘beperkt of onvoldoende’ en die zijn dus volgens het onderzoeksbureau beperkt doeltreffend. De provincie Zuid-Holland heeft voor die vijf subsidieregelingen een plan van aanpak gemaakt voor de noodzakelijke verbeteringen.
3 december 2018
Op 1 januari 2017 is de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls natuur en landschap 2013 in werking getreden. Door middel van deze subsidieregeling kunnen subsidies verleend worden voor de waardedaling van de grond bij functiewijziging van landbouw naar natuur en voor inrichtingsmaatregelen in natuurgebieden. Deze regeling is een interprovinciaal vastgesteld model, waardoor de inhoud voor alle provincies gelijkluidend is. Wijzigingen in dit model worden interprovinciaal voorbereid en dienen per provincie vastgesteld te worden door Gedeputeerde Staten. Op 3 december 2018 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een wijziging van deze regeling vastgesteld. Het besluit betreft louter technische wijzigingen van de regeling met als doel de juiste, huidige terminologie in de regeling te gebruiken en aan te sluiten bij de meest recente Europese regelgeving.
3 december 2018
De provincie Zuid-Holland voert een actief beleid rond opgave- en gebiedsgericht werken. Het verkenningsproces in de Krimpenerwaard is een voorloper in de verdere uitwerking van deze ambitie. De Waardcommissie Krimpenerwaard, onder voozitterschap van Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit heeft de verkenning geïnitieerd om belanghebbenden in het gebied actief samen te brengen in een indringende discussie over de toekomst van de Krimpenerwaard. Provinciale Staten hebben 13 februari 2018 ingestemd met een provinciale bijdrage aan dit traject om hiermee te komen tot een strategische agenda waarin de mogelijke vervolgacties geschetst worden. Dit besluit effectueert deze bijdrage door middel van een incidentele subsidie van € 101.000,00 aan de gemeente Krimpen aan den lJssel. Met het verstrekken van deze subsidie maakt de provincie het daadwerkelijk uitvoeren van de verkenning Krimpenerwaard mede mogelijk, conform de ambities van dit college (en PS) om meer gebiedsgericht te gaan werken in de regio.
3 december 2018
Elk jaar actualiseren Gedeputeerde Staten het Normenkader Rechtmatigheid ten behoeve van de jaarlijkse accountantscontrole. Het Normenkader Rechtmatigheid omvat een overzicht van de wet- en regelgeving waarmee de provincie in de uitoefening van haar taken en bevoegdheden te maken krijgt. In het kader van de accountantscontrole wordt aan dit normenkader getoetst en wordt door de accountant beoordeeld of de provincie zich in haar taakuitoefening en (financieel) beheer aan de daarin gestelde wet- en regelgeving heeft gehouden (de zogenaamde rechtmatigheidstoets van de accountant). De bevindingen van de accountant daarover worden ter kennis gebracht aan Provinciale Staten, die deze bij haar controlerende taak kan betrekken.
3 december 2018
Op 22 april 2015 is de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer Zuid-Holland 2016 in werking getreden. Door middel van deze subsidieregeling kunnen subsidies verleend worden voor (agrarisch) natuurbeheer. Deze regeling is een interprovinciaal vastgesteld model, waardoor de inhoud in de basis voor alle provincies gelijkluidend is. Wijzigingen in dit model worden interprovinciaal voorbereid en worden per provincie vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Op 3 december 2018 hebben Gedeputeerde Staten een technische wijziging in de subsidieregeling vastgesteld met als doel de juiste, huidige terminologie in de regeling te gebruiken en enkele verschrijvingen te verbeteren.
3 december 2018
Gedeputeerde Staten hebben de bezwaren van SITA Recycling Services West B.V. te Rotterdam tegen het opleggen van een last onder dwangsom en tegen de inning van een verbeurde last onder dwangsom ongegrond verklaard. Zij hebben daarbij het advies van de onafhankelijke bezwarencommissie gevolgd. Naar aanleiding van eerdere meldingen van geuroverlast, ingediend bij de DCRM Milieudienst Rijnmond, zijn dwangsombedragen van een opgelegde last onder dwangsom geïnd. Vervolgens hebben nieuwe meldingen van geuroverlast geleid tot een tweede last onder dwangsom, bedoeld om ervoor te zorgen dat het bedrijf (afdoende) maatregelen neemt om geuroverlast in de toekomst te voorkomen. Het bedrijf heeft hiertegen bezwaar gemaakt, alsmede tegen de inning die op grond van deze last inmiddels was gestart. De bezwarencommissie vond de bezwaren ongegrond en adviseerde de last onder dwangsom te handhaven. Gedeputeerde Staten hebben dit advies gevolgd en hebben besloten ook de inning door te zetten.
3 december 2018
Gedeputeerde Staten hebben de bezwaren van SITA Recycling Services West B.V. tegen de invordering van een verbeurde dwangsom ongegrond verklaard. Dit is overeenkomstig het advies van de onafhankelijke bezwarencommissie. Op 23 augustus 2017 zijn meerdere meldingen van geuroverlast binnengekomen bij de DCMR Omgevingsdienst Rijnmond. Toezichthouders hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak. De conclusie was dat de geuroverlast afkomstig was van SITA. Vervolgens is besloten tot invordering van een eerder opgelegde last onder dwangsom, bedoeld om het bedrijf maatregelen te laten nemen om geuroverlast in de toekomst te voorkomen. Het bedrijf heeft bezwaar gemaakt tegen de invordering. De bezwarencommissie adviseerde de bezwaren ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven. Gedeputeerde Staten hebben dit advies gevolgd.
3 december 2018