- Fractie
- Volt
- twm.beeloo@pspzh.nl
- Adres
- Postbus 90602, 2509 LP Den Haag
- https://twitter.com/TessaBeeloo
- Functie
- Fractievoorzitter
Beroep/nevenfuncties
- Bestuurssecretaris Mensen met een Missie
- Vrijwilliger humanitair oorlogsrecht en grondbeginselen het Nederlandse Rode Kruis
- Vrijwillige bemiddelaar bij Bemiddeling & Mediation van de politie Haaglanden (onbezoldigd)
Tessa Beeloo deinst niet terug voor krachtige beslissingen of pijnlijke besluiten. Als iets voor haar niet (langer) goed voelt, stopt ze ermee. Als ze denkt dat iets beter moet, dan gaat ze er zelf mee aan de slag. Het is de rode draad door haar leven. Zowel privé, in haar werk, als in de politiek. “We moeten veel meer naar buiten kijken als provincie”, zegt Tessa.
Opboksen
Tessa groeit op in het Statenkwartier van Den Haag, op het zand. Ze is de jongste van 5 kinderen en leert als snel voor zichzelf op te komen. “Ik moest opboksen tegen de groten en wilde bewijzen dat ik mee kon praten.” Thuis gaat het vaak over de samenleving en ook politiek is een thema. Al denkt zij dan nog lang niet aan zelf politiek actief worden.
Als ze 16 jaar is, verlaat Tessa het ouderlijk huis. “Langer blijven, voelde niet goed.” Ze gaat een jaar bij Jeugdformaat wonen, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in de regio Haaglanden. Daar leert ze omgaan met mensen met verschillende sociale achtergronden. En daar wordt ook een bijzondere eigenschap van Tessa zichtbaar: ze wil verbinden. “Bij Jeugdformaat noemden ze mij ‘de Rechter’. Bij een ruzie of zoiets zei ik ‘Kom, we gaan effe zitten’.” Na Jeugdformaat woont ze 8 jaar antikraak in een kerk. Later kiest ze ervoor om een tijdlang in de Schilderswijk te verblijven. Inmiddels heeft ze een woonstek in Gouda. Dat heeft met het krappe woningaanbod van Den Haag te maken.
Mensenrechten
Tessa volgt een hbo-opleiding Cultuur en Maatschappelijke Vorming en daarna studeert ze Bestuurskunde in Leiden. Vooral internationale vakken en thema’s als mensenrechten spreken haar aan. Op verschillende momenten (soms binnen en soms buiten haar studie) kiest ze ervoor projecten over de grens te doen: in Kenia, Denemarken en Kosovo. Enthousiast is ze over het netwerk van mensen dat ze zo heeft opgebouwd.
Dat haar betaalde werk ook vooral internationaal gericht is, wekt geen verwondering. Haar eerste baan is bij Humanity House, waar ze gegrepen wordt door het internationaal humanitair oorlogsrecht. Later werkt ze 5 jaar voor het Rode Kruis. Eind 2023 neemt ze daar ontslag, “omdat het klaar was”. Nu werkt ze voor de organisatie Mensen met een Missie, als bestuurssecretaris en adviseur Kwaliteit en Beleid. Deze organisatie komt op voor mensen die buitengesloten dreigen te worden.
Pittig
Via een collega komt Tessa in aanraking met de politieke partij Volt. Er springt een vonk over, want die partij is jong, pionierend en internationaal actief. En dat spreekt Tessa zeer aan. Ze besluit de politiek in te gaan. “Als je het ergens niet mee eens bent, of je wilt iets voor elkaar krijgen, moet je het zelf doen. Ik bedoel dat niet arrogant, want uiteraard werk ik in een team.”
Tessa besteedt meer tijd aan het Statenwerk dan aan haar baan: “Het is pittig.” Ze onderhoudt veel contact met partijgenoten ergens anders in Europa. Haar speerpunten zijn onder meer mobiliteit en transities in de energiesector en de landbouw. “In deze dossiers moeten naar mijn idee pijnlijke besluiten worden genomen. Waarom kiezen we niet voor minder asfalt en meer deelvervoer, of voor minder landbouwgrond en meer natuur?”
Op weg naar de Europese verkiezingen van juni 2024 zegt ze: “Vaak wordt gezegd en geschreven dat Zuid-Holland zo belangrijk is voor Europa. Ik zou dat ook willen omdraaien: we moeten veel meer naar buiten kijken als provincie. Europa is belangrijk voor Zuid-Holland.”